
Ovanför snickarbänken sattes en ritning upp där man kunde kontrollera att bitarna såg rätt ut.
Lektionstipset För att utmana 6-åringarna i bygg och konstruktion introducerade pedagogerna idén om att snickra egna fågelholkar.
I lärmiljön bygg och konstruktion på förskolan Annelund i Säffle har barnen fria händer att skapa vad de vill. Pedagogerna följer deras intressen och skapande. Under våren kände de att de ville utveckla undervisningen ännu lite mer för de äldsta barnen genom att starta ett rejält projekt. Pedagogerna presenterade idén om att bygga egna fågelholkar för barngruppen och fick direkt ett positivt gensvar. 6-åringarna fick många tankar och funderingar: Vilka fåglar får plats i holken? Vem flyttar in i min holk? Vilken färg tycker fåglar mest om? Vilka fåglar finns det i Sverige egentligen? Under arbetets gång i snickarboden utvecklades barnens idéer och deras intresse växte. Gemensamt gjordes en ritning på en fågelholk som de satte upp på väggen.
– Barnen har använt hammare, skruvdragare och sandpapper, säger Ellinor Ekman. Med lite stöd har de lärt sig att använda alla verktygen. De har också lärt sig att läsa av en ritning.
Ovanför snickarbänken sattes en ritning upp där man kunde kontrollera att bitarna såg rätt ut.
Det var härligt att se barnen jobba med något som var lite större och krävde lite mer för att bli färdig med, det var inget de snickrade ihop på en förmiddag. Vi upplevde att barnen tyckte det var roligt att känna att de la ner tid och hängav sig åt sitt byggande lite för fåglarnas skull.
Ledare Barnens reflexvästar hamnade i fokus efter den tragiska dödsolyckan i Umeå. Men problemen med säkerhet i förskolan är betydligt större än så visar vår granskning, skriver Sara Djurberg.
Fokus Här är fem sätt att påtala säkerhetsbrister på förskolan med stöd i lagar och förordningar.
Fokus Förskollärarna i forskaren Linda Pallas studie menar att resursbristen till och med skapar barn i behov av särskilt stöd.
Gästkrönika Mitt till synes enkla förslag för att råda bot på ensamheten och utanförskapet: Mer krut på det relationsskapande arbetet och därefter lite till! skriver förskolläraren Ingeborg Carlquist i en gästkrönika.
Podcast Hur prioriterar vi när arbetsbelastningen är hög, när tar vi hjälp och hur gör vi för att inte bränna ut oss? Det pratar vi om senaste avsnittet av podden Förskolan.
Krönika Plötsligt finns det, som Skolverket uttrycker det, inte längre ”några krav på att använda digitala lärverktyg” i förskolan. Och debatten som följer på detta blir som vanligt ganska enahanda, skriver förskolläraren Erik Stenkula.
Friskolor Vi saknar insyn i om där finns utländska ägare som inte delar våra demokratiska värderingar, säger Lars Thornberg, Skolverket.
Forskning När förskollärare ska berätta om verksamheten för ledningen känner de sig osäkra och vågar inte ta upp problem, visar en ny studie.
Pedagogiska tips Det är jätteviktigt att barnen lär sig att tolka inte bara text utan också bilder och filmer från början, säger förskolläraren Kerstin Nordenstam.
Fackböcker Blygsel är inte problematiskt i sig självt, säger Jenny Jakobsson Lundin.
Dilemmat Jag upplever att många ammande mammor är oroliga för hur inskolningen ska gå. Kan barnet somna och tröstas utan amning? Hur pratar vi om amning i förskolan? skriver förskolläraren.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan breddar vi diskussionen om hållbar utveckling. Hur blir förskolan mer hållbar, vad är ett hållbart sätt att förhålla sig till arbetet – och hur lär och pratar vi med barnen om hållbar utveckling?
Fråga facket Kallt på förskolan – vår fackliga expert reder ut vad som gäller.