Vinnaren av Childhoodpriset: ”Vi kan förändra så mycket”

Anette Bergmasth, förskolerektor, Janne Andersen, förskollärare och Sana Massoud, förskollärare hyllades när Childhoodpriset delades ut 12 december. Vinnare blev Anette Bergmasth.

Förskolerektorn Anette Bergmasth är vinnare av Childhoodpriset 2024, som hyllar eldsjälar i förskolan.
– Förskolan borde lyftas varje dag. Gör vi på rätt sätt och följer barnkonventionen så kan vi förändra så mycket, säger hon till tidningen Skolledaren.

Anette Bergmasth är förskolerektor på Elinebergs förskolor i Helsingborg. Det är två förskolor, sammanlagt 25 medarbetare och 125 barn. Mångkultur präglar förskolorna och de utmaningar det innebär.

– En flicka sa till mig en gång att ”Barnkonventionen gäller inte i min familj”. Det är sådant som hedersrelaterat förtryck och andra problem som vi måste våga lyfta. Och samtidigt vara nyfikna och lyssna på andra människor. Vi har olika förutsättningar. Men vi ska visa att vi alltid står för mänskliga rättigheter och barnkonventionen, säger hon till Skolledaren.

Ibland uppstår riktigt jobbiga situationer.

– Vi har barn som försvinner även från oss i förskolan. Vart tar de vägen? Då kan luften gå ur en ibland. Men så finns det en lycka när man möter vuxna människor som talar om hur mycket positivt som hände i deras liv efter förskolan. Vi får aldrig ge upp, säger hon till tidningen.

Även finalisterna fick pris

Childhoodpriset 2024 lyfter fram eldsjälar inom förskolan som med sitt engagemang och mod bidrar till barns trygghet. Vinnaren får, förutom äran, 50 000 kronor som ska gå till något som stärker personen i sin yrkesroll, exempelvis en studieresa eller vidareutbildning. Även de två andra finalisterna, förskollärarna Sana Massoud och Janne Andersen, hyllades på prisutdelningen den 12 december och får 10 000 kronor att använda för samma ändamål.

Janne Andersen.

Janne Andersen, förskollärare på Jensens förskola Nobelberget i Nacka har lång erfarenhet från arbete på förskolor både i Sverige och Danmark. Nobelberget har varit hennes arbetsplats i två år, men hon har haft Jensen som arbetsgivare i sammanlagt åtta år.

– Det är bra att vi som jobbar i förskolan blir uppmärksammade på det här sättet. Vi gör ett viktigt jobb och förskolan är ju det första steget barnen möter i sin skolgång, säger hon till Förskolan.

Janne Andersen understryker vikten av att jobba med barnens självkänsla och se till att de blir sedda och hörda.

– De ska känna att vi är hundra procent närvarande på förskolan för dem. De ska känna att vi respekterar dem, men det är också viktigt att vi vågar utmana. 

Bygger självkänsla

Som exempel tar hon när ett barn har ritat en teckning.

– Då säger jag inte vad duktig du är. I stället ställer jag frågor och visar intresse. Vad är det du har ritat, varför har du valt att rita det här, vad vill du göra med teckningen – ta hem den eller hänga den här på väggen?

När barnens självkänsla växer lär de sig läsa av andra barn, framhåller Janne Andersen.

– Barnen måste få känna sig omtyckta. Om de aldrig blir sedda kan de inte heller respektera andra, säger hon.

Den tredje finalisten, Sana Massoud, arbetar på Drömmens Förskola i Landskrona. Genom ett samarbete med förskolor i Bremen i Tyskland och Polens huvudstad Warszawa öppnar hon och hennes kollegor världen för barnen.

Sana Massoud.

– Vi är själva en mångkulturell förskola där barnen lär sig att alla inte har samma språk. De kommer från många olika kulturer och hos oss får de vara världsmedborgare, säger Sana Massoud. 

Utökar internationellt utbyte

Förskolorna i Landskrona, Bremen och Warszawa skickar bilder och filmer till varandra. De visar hur vardagen ser ut och ger barnen exempel på hur språk och lekar kan skilja sig mellan olika länder. Tillsammans jämför de bokstäver och hur siffrorna låter när man räknar till tio.

– Vi pratar mycket om att varje barn är unikt.

Förskolläraren Sana Massoud har arbetat på Drömmens Förskola i nio år. Nu ser hon fram emot att utöka det internationella utbytet. Ett projekt där barnen tagit med tomflaskor och tomburkar hemifrån och pantat i en matbutik tar sikte på länder utanför Europa.

– Barnen fick själva se hur det går till att panta inne i butiken. Pengarna de fick har de fått skicka till Afrika för att hjälpa människor att bygga en brunn. Det gjorde att de nu förstår hur viktigt det är att ha tillgång till vatten, säger Sana Massoud.

Childhoodpriset

Childhoodpriset är barnens pris och juryns arbete utgår från fyra kriterier som tagits fram tillsammans med barn och unga: delaktighet, tillit, mod och drivkraft att göra det lilla extra. Årets jury består bland andra av H.K.H. Prinsessan Madeleine, vice hedersordförande Childhood, Jessica Span, vd, Volvo Car Sverige och Carin Götblad, polismästare, NOA.

Här är juryns hela motivering till finalplatsen för Anette Bergmasth:

”Anette har tidigare arbetat som förskollärare i många år, en erfarenhet hon har tagit med sig i sin roll som rektor. Hennes ledarskap präglas av en stark närvaro i den dagliga verksamheten där hon inkluderar barnen i planeringen. Hon lyfter sina medarbetare, hanterar svåra samtal och arbetar alltid med barnens bästa i fokus. Genom sitt ledarskap har hon skapat en förskola som präglas av mångfald, respekt och trygghet för både barn, pedagoger och föräldrar”

LÄS ÄVEN

Förskolebarnen pratade helst engelska

Eva Lindström: Fokusera på rätt saker efter den tragiska olyckan

Efter dödsolyckan – fler kommuner stoppar reflexvästar

Lyssna på Förskolan här: