Samarbete som styrka

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

Varje vecka läser Bokstartare högt för barnen på Lövgärdets öppna förskola i Angered. Igenkänningen är hög – böckerna som Bokstart delat ut till de små hemma finns även här och i områdets andra förskolor.

Bokstartsatsningen bygger på samarbete mellan bibliotek, barnhälsovård och förskola, och i Gårdstens Lövgärdet fungerar konceptet galant. Lövgärdets familjecentral rymmer barnavårds­central, föräldrarådgivning, barnmorska – och öppna förskolan. Tillsammans finns de olika enheterna under ett och samma tak i ljusa, nyrenoverade lokaler och kan lätt hänvisa och tipsa om varandra. Barnavårdscentralen ställer även upp med information till Bokstartarna om familjer i området som fått sitt första barn och som då ska få sitt första Bokstartbesök.

Men Bokstartarna gör inte bara hembesök, en gång i veckan kommer de dessutom till öppna förskolan och läser högt för de unga besökarna och deras föräldrar, och satsningen uppskattas av personalen.

– Barnen som fått hembesök av Bokstartarna känner genast igen böckerna, och i synnerhet den här är en riktig hit, säger förskolläraren Brita Marttinen och lyfter upp Lilla Pussboken från det välfyllda bokstället.

Hon berättar vidare om hur fint det är att se glädjen och igenkänningen hos barnen när Bokstartarna öppnar sin bruna gamla resväska fylld av böcker.

– De pekar och säger att ”där är min bok” eftersom de har en likadan hemma. Det är så roligt att se deras reaktioner. Och när vi vuxna visar glädje överförs det till både barnen och föräldrarna, och då har vi tagit ett stort steg framåt.

Hennes kollega Lena Svensson nickar instämmande och tillägger att de även uppmuntrar föräldrar att låna hem böcker.

– Först får de böcker i gåva vid hembesöken, sedan kan de låna fler här och vi kan även hänvisa till biblioteket, säger hon. Vi ordnar även utflykter för föräldrar en gång i månaden, och då besöker vi bland annat bibliotek.

Ulrika Gunnarsson, som är rektor för Lövgärdets öppna förskola och två förskolor i området, är också tacksam för Bokstart-satsningen.

– Tillsammans bidrar vi till barnens språkutveckling, och kan samtidigt stärka föräldrarna i deras roll. Och det slutar inte på öppna förskolan, nej det fortsätter vidare som en röd tråd. På förskolorna har vi nämligen också de här Bokstart-böckerna, även på andra språk än svenska. Vi har satsat extra mycket på det eftersom vi vet att det gynnar barnens språkutveckling när pedagogerna läser boken på svenska i förskolan och föräldrar läser boken på modersmålet hemma, säger hon.