Tips: Så kan du jobba vidare med källkritik
Källkritik Ta hjälp av Bamse och Jenny för att prata om källkritik på förskolan.
Hur vet du det?
(Tv-serie från UR)
Reportern Jenny Josefsson fick sparken från sitt jobb på tv eftersom hon aldrig kollar några källor. Hon bestämmer sig i stället för att starta en vlogg om hundar och ger sig ut på en jakt efter fakta till den. Till sin hjälp har hon sin källkritiska hund Kjell och några barn som kallar sig Källkritikerna.
Finns på ur.se
Superundersökarna och Nosa på nätet
(Barnbok och utbildningsmaterial)
I sagoboken Superundersökarna träffar Emma på den musliknande figuren Snytkorven som hjälper henne att undersöka världen, både i och utanför datorn. Boken ingår i utbildningspaketet Nosa på nätet som ger yngre barn en introduktion i källkritiskt tänkande. Superundersökarna har skrivits av Åsa Kronkvist och utbildningspaketet har tagits fram av Statens medieråd och Skolverket. statensmedierad.se, skolverket.se
Bamse och den mörka skogen
(Tidning)
Serien Bamse och den mörka skogen fick internationell uppmärksamhet när den kom ut förra året. Tillsammans med skolelever, Elza Dunkels och Jack Werner skapade Bamseredaktionen historien som skulle lära barn om källkritik. Sedan dess har även ytterligare serier på temat publicerats.
Tidningarna där serierna finns med är svåra att få tag på men stora delar av materialet går att hitta på serieriundervisningen.se.
Min hemliga farbror
(Barnbok)
Huvudpersonen Malte är på semester med sin farbror i Italien och dokumenterar resan med sin mobilkamera. Bilderna skickar han hem för att lugna sina oroliga föräldrar. Men han är väldigt noga med vad han riktar sin kamera mot, och föräldrarna får inte se allt som händer.
Läs Janna Wilkens recension av Kenneth Anderssons bok på i Förskolan nummer 4 från 2018.
5 tips för källkritik på nätet:
Läs mer i Förskolan nummer 2 från 2017.
Luras med en green-screen
Bilder är inte alltid sanna. Med hjälp av en green-screen kan du lura andra att du varit i vilken miljö som helst fast du bara stått framför en grön duk. Vi på tidningen Förskolan har tidigare skrivit om hur du kan göra din egen green-screen.
Läs mer i Förskolan nummer 3 från 2018.