Konsten att finna inre frid
Guiden Mindfulness, eller medveten närvaro, finns på mångas läppar just nu. Men vad är det egentligen, och hur kan man komma igång?
Mindfullness, vad är det? Sinnesnärvaro är en fin svensk översättning.
Foto: Istock
1 Fokusera på nuet
Mindfulness är en metod för att hantera stress och oro. På svenska kan man i stället använda orden sinnesnärvaro eller medveten närvaro.
Metoden går ut på att fokusera på det som händer just i denna stund och används bland annat inom sjukvården. En viktig del är också att vara accepterande och nyfiken, i stället för att värdera eller döma det du upplever.
2 Används inom vården
Mindfulness används bland annat inom sjukvården hos patienter med stress, smärta, sömnproblem eller psykiska besvär såsom ångest och depression. Den forskning som finns pekar på att metoden är bra, men kan ännu inte ge svar på vad exakt det är som gör mindfulness bra eller vilken effekt den kan ha i detalj.
Illustration: Shutterstock
3 Börja med andningen
Att koncentrera dig på andningen fullt ut kan ge dig en paus och distans till tankar eller känslor. Så fort du känner tecken på oro kan du ta tre långsamma andetag. För en del kan det kännas svårt eller obehagligt att kontrollera andningen. Då kan man i stället räkna varje andetag från 1 till 5 och sedan börja om igen.
4 Ät ett äpple
Försök att äta ett äpple så noggrant som möjligt och utan att tänka på någonting annat. Använd dina sinnen och fundera på färg, temperatur, doft och smak. Föreställ dig att du senare ska beskriva din upplevelse för någon som aldrig tidigare sett ett äpple. Den här övningen kan du upprepa även vid andra tillfällen under dagen, till exempel när du lagar mat, diskar, pratar med någon eller borstar tänderna.
5 Träna upp din självmedkänsla
När du möter en motgång kan du öva din självmedkänsla. Det handlar om att finnas där för dig själv när det känns tungt. Stanna upp i stunden och konstatera att det är tufft. Lägg en hand på hjärtat eller någon annanstans på kroppen där det känns bra och säg sedan till dig själv att det är jobbigt just nu, att många känner likadant och att det är en del av livet. Det kan göra det lättare att hantera det svåra och dämpa självkritiken.