Kan vi säga nej till presenter?
Dilemmat Inför sommarlovet görs många insamlingar bland föräldrar, men alla har inte råd. Hur pratar man med föräldrarna om presenter, undrar signaturen Lovisa.
Foto: Shutterstock
Fråga: Sommarlov brukar innebära att vi i personalen får presenter från barn och föräldrar. Omtänksamt, såklart, men det skaver i mig när jag vet att det görs insamlingar som alla förväntas bidra till – även de som egentligen inte har råd. Mina kolleger känner likadant. Är det något vi bör prata med föräldrarna om, och hur gör vi det utan att de tar illa upp?
/Lovisa
Svar: Ibland tycker jag man kan fundera över förskolans syfte. För mig handlar det om att skapa en så god och innehållsrik verksamhet som möjligt efter de resurser och förutsättningar man som förskollärare har. Att lägga sin tid och energi på sådant som inte har med huvuduppdraget att göra kan ta mycket energi och kraft, man bör alltså fundera på vilka frågor som är viktiga att ”tycka” kring.
Men att ha strategier och rutiner för hur man ska hantera de olika frågor man som arbetslag kan ställas inför är givetvis av stor vikt. Precis som man diskuterar barnsyn och förhållningsätt inom och mellan arbetslagen bör man också ha samtal om hur man ser på relationen med vårdnadshavare. Min upplevelse är att så länge man har väl underbyggda argument för de ställningstaganden man gör så kommer man också att mötas av förståelse och respekt, något vi inom förskolan verkligen förtjänar och bör sträva efter.
Kommer ni inom ert arbetslag fram till att det är en linje där man tar avstånd från uppvaktning i form av ”gåvor” som eftersträvas för att göra verksamheten så bra som möjligt kan man framhålla att uppskattning och saklig kritik kan framöras muntligt under hela terminen. På detta sätt kan man troligen skapa en känsla av delaktighet hos vårdnadshavare samtidigt som man undviker insamlingar, om det är dit man vill komma.
/Gustav Jonsson, förskollärare, Åbyskolans förskola, Läckeby