Borde inte ökade krav ge mer planeringstid?

Kvinna som sitter och jobbar framför datorn och ser trött ut. Genrebild.
Foto: Getty Images.

Förskolläraren i förskoleklass har fått alltmer att göra utan att planeringstiden ökat.

Kraven på vad vi ska hinna med i förskoleklass bara ökar, borde vi inte få mer tid till planering då? Per Edberg, huvudskyddsombud för Sveriges Lärare i Umeå, svarar på förskollärarens fråga.

FRÅGA: Jag jobbar i förskoleklass och det känns som att jag får allt svårare att hinna med mitt arbete för varje år. Kraven på vad vi ska hinna i förskoleklass bara ökar, men vi har inte fått mer planeringstid. Nu måste vi också jobba flera timmar på fritids varje vecka. Har jag inte rätt till mer planeringstid när vi får mer att göra?

/Förskollärare i förskoleklass

SVAR: Arbetsmiljölagen är tydlig med att du ska hinna alla dina arbetsuppgifter inom ramen för din arbetstid. Det betyder att du måste ha tillräckligt med tid för att planera, genomföra och följa upp undervisningen i förskoleklassen, dina utvecklingssamtal, föräldramöten, den tidiga screeningen som ska göras i förskoleklass och mycket annat. Om du inte hinner med ditt arbete måste du prata med din chef eller ta stöd av skyddsombudet om din chef inte hjälper dig. Som förskollärare i förskoleklass är ditt huvuduppdrag jobbet med klassen och det är helt rimligt att prioritera det arbetet i första hand innan timmar läggs på fritidshemmet. Det är din chef som är ansvarig, enligt arbetsmiljölagen, att hjälpa dig att prioritera dina arbetsuppgifter om du inte hinner med allt. 

/Per Edberg, förskollärare i Umeå kommun, huvudskyddsombud och förhandlare Sveriges Lärare. 

Erfarna förskollärare halkar efter i löneutvecklingen

Fråga experten: ”Sjuk på lovet – vad gäller då?”

Tre förskollärare om överlämningen till skolan

Lyssna på Förskolan här!