
Illustration: Getty images
Läroplanen i förskolan
En ny undersökning visar att många förskollärare inte hinner med sitt uppdrag under ordinarie
arbetstid. Bristen på likvärdighet är det största hindret för att förskolan ska kunna följa läroplanen.
Att den reviderade läroplanen lyfter fram ett större ansvar för förskollärare ser Pia Rizell, ordförande i Lärarförbundets referensorgan för förskolan, som en stor framgång. Samtidigt hör hon från kollegor runt om i landet att det är svårt att ta det där ansvaret fullt ut.
– Vi som förskollärare ska ta ansvar för det systematiska kvalitetsarbetet och följa upp det enskilda barnets intresse genom att utmana, utveckla och planera vår undervisning. Men den möjligheten har man inte på alla förskolor, och när man inte kan planera och följa upp kommer samvetsstressen som ett brev på posten.
Det funkar inte att bara göra ett nedslag på en studiedag. Det måste följas upp och utvecklas hela tiden.
En färsk undersökning från Lärarförbundet bekräftar bilden. Nästan hälften av de tillfrågade förskollärarna uppger att de inte hinner med sitt uppdrag under ordinarie arbetstid.
– Det är verkligen anmärkningsvärt att förskollärare och rektorer, som vet vad som krävs för en verksamhet med god kvalitet, inte får göra den professionella bedömningen av barngruppens storlek och sammansättning.
Illustration: Getty images
Pia Rizell påpekar att för att kunna följa läroplanen krävs en hållbar organisation med behöriga förskollärare som har tid att reflektera och planera, och då inte enbart enskilt utan även tillsammans med arbetslaget.
Att förutsättningarna är så olika medför att likvärdigheten i svensk förskola brister, och det oroar Pia Rizell. Att vissa huvudmän tillverkar mallar som personalen ska förhålla sig till för att uppnå likvärdighet ser hon inte som en fungerande lösning.
– Som förskollärare har jag valt att utbilda mig med en eftergymnasial utbildning, och att tillverka mallar som stödjer det systematiska kvalitetsarbetet gör jag utifrån vad jag behöver på min förskola, i min barngrupp. Men det är inte det som skapar likvärdighet, utan förutsättningarna.
Undervisning som begrepp har inte använts i förskolan tidigare och på sina håll finns fortfarande en osäkerhet om vad det egentligen innebär.
– Därför är det viktigt att man i arbetslaget vågar prata om innebörden, och hur man planerar för undervisning.
Illustration: Getty images
Hur mycket tid som avsatts för att implementera den reviderade läroplanen varierar stort i landet. Vissa huvudmän har nöjt sig med en kortare föreläsning under en studiedag medan andra lagt ner betydligt mer tid med nätverksträffar och uppföljande diskussioner, som exempelvis på Gotland.
– När man får ett nytt styrdokument behöver man hitta en kontinuerlig arbetsprocess, så att man hinner fundera emellan och ständigt följa upp och utveckla. Det funkar inte med bara ett nedslag på en studiedag.
Pia Rizell önskar att alla inom förskolan skulle få möjlighet att verkligen närstudera och grotta ner sig i de olika skrivningarna i läroplanen.
– Att få titta på läroplansmålen och fundera över vad det egentligen står. Vad är det vi ska erbjuda barnen? Men den tiden har man ju inte riktigt.
Den digitala miljön lyftes också fram i Lpfö 18, men där finns en del kvar att önska, anser Pia Rizell. Hon berättar att många huvudmän var snabba att köpa in digital teknik till förskolorna, men att initiativet inte alltid kom underifrån. I stället har det i vissa fall varit någon på HR som tyckt till eller, i värsta fall, ett företag som lobbat in sig i de olika kommunerna med budskapet att ”det här behöver man nog ha i förskolan”.
Illustration: Getty images
– Där ser man att tekniken har kommit före efterfrågan och kompetenshöjningen. Fortfarande finns det mycket teknik ute på förskolan som man känner sig osäker i att använda just för att den kommit från fel håll.
Även hållbarhet har fått förstärkning i Lpfö 18.
– Men det har hamnat i skymundan, tycker Pia Rizell. Hållbarhet är så mycket mer i förskolan än bara miljöperspektivet. Det gäller i allt från att tänka kring material till att både barnen i förskolan och vi som arbetar där ska hålla.
I stort tycker hon dock att Lpfö 18 är både bra och tillräcklig.
– Det är väldigt bra att vi i Sverige håller ihop det som har varit signum för svensk förskola. Utveckling, omsorg och lärande, som bildar en helhet. Det ska vi vara väldigt stolta över.
Av 1 525 förskollärare som besvarat enkäten, som delades ut under februari 2020, arbetar 13 % i fristående förskolor och resterande i kommunala förskolor.
Fokus Det här blir effekten av en budget baserad på skolpeng, alltså ett belopp per barn, säger LO-utredaren Johan Enfeldt.
Ledare Barnens reflexvästar hamnade i fokus efter den tragiska dödsolyckan i Umeå. Men problemen med säkerhet i förskolan är betydligt större än så visar vår granskning, skriver Sara Djurberg.
Fokus Förskollärarna i forskaren Linda Pallas studie menar att resursbristen till och med skapar barn i behov av särskilt stöd.
Gästkrönika Mitt till synes enkla förslag för att råda bot på ensamheten och utanförskapet: Mer krut på det relationsskapande arbetet och därefter lite till! skriver förskolläraren Ingeborg Carlquist i en gästkrönika.
Podcast Hur prioriterar vi när arbetsbelastningen är hög, när tar vi hjälp och hur gör vi för att inte bränna ut oss? Det pratar vi om senaste avsnittet av podden Förskolan.
Krönika Plötsligt finns det, som Skolverket uttrycker det, inte längre ”några krav på att använda digitala lärverktyg” i förskolan. Och debatten som följer på detta blir som vanligt ganska enahanda, skriver förskolläraren Erik Stenkula.
Friskolor Vi saknar insyn i om där finns utländska ägare som inte delar våra demokratiska värderingar, säger Lars Thornberg, Skolverket.
Forskning När förskollärare ska berätta om verksamheten för ledningen känner de sig osäkra och vågar inte ta upp problem, visar en ny studie.
Pedagogiska tips Det är jätteviktigt att barnen lär sig att tolka inte bara text utan också bilder och filmer från början, säger förskolläraren Kerstin Nordenstam.
Fackböcker Blygsel är inte problematiskt i sig självt, säger Jenny Jakobsson Lundin.
Dilemmat Jag upplever att många ammande mammor är oroliga för hur inskolningen ska gå. Kan barnet somna och tröstas utan amning? Hur pratar vi om amning i förskolan? skriver förskolläraren.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan breddar vi diskussionen om hållbar utveckling. Hur blir förskolan mer hållbar, vad är ett hållbart sätt att förhålla sig till arbetet – och hur lär och pratar vi med barnen om hållbar utveckling?
Fråga facket Kallt på förskolan – vår fackliga expert reder ut vad som gäller.
Pedagogiska tips Hela barngruppen målar en enorm tygmålning.
Reportage Förskollärarna på Morkullans förskola i Hjärnarp fick chansen att utveckla sin dansundervisning genom ett samarbete med forskare.
Yrkesroll Tre förskollärare om att jobba på sin fritid.
Planeringstid Regeringens utredare Bo Jansson vill att staten reglerar förskollärares och lärare i fritidshems planeringstid.
Arbetsmiljö – En megaförskola kan liknas vid en hönsgård och inte med en skolform, säger Farah Waly, vice ordförande Sveriges Lärare Stockholm.
Digitalisering ”Digitala lärverktyg ska användas med stor restriktivitet”, säger skolministern.
Krönika I ett så människointensivt arbete som vårt finns det dagar då man inte vill prata med en käft när man kommer hem. Då kommer sportlovet som en välsignelse, skriver Erik Stenkula.
Podcast Utbildar vi barn eller avlastar vi föräldrar, behöver vår status höjas och hur påverkar samhällets syn på förskolan vår relation till barn och vårdnadshavare?
Krönika Säg att jag haft ett år med en rörig barngrupp och inga vikarier, och att jag som ett svar på detta precis får nytt lönebesked: ”Du får ovanligt pyttigt påökt”, skriver Erik Stenkula.
Krönika De flesta förskollärare har långt mindre planeringstid än vad som är rimligt för att kunna skapa kvalitet i undervisningen.
Skolpolitik Skolverket: ”Huvudmännen behöver ta ett större ansvar för likvärdigheten.”
Pedagogiska tips Förskolläraren Kelly Mills Kallin lockar till lärande genom ”pedagogisk iscensättning”, ett begrepp som hon själv myntat.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan pratar vi om läroplanen och hur vi undervisar utifrån den.
Planeringstid De får varken tid eller mandat från rektor att ta sitt ansvar, säger Petra Hultqvist, ordförande i Skolformsföreningen förskolan, Sveriges Lärare.
Planeringstid Sveriges Lärare kräver en reglering av planeringstiden för förskollärarna i den pågående avtalsrörelsen. Hur mycket har inte preciserats, men 8–10 timmar per vecka har nämnts i diskussionerna.
Planeringstid När din planeringstid ryker är det viktigt att du frågar rektorn hur den ska tas igen, poängterar Elisabet Mossberg, arbetsmiljöexpert och tillförordnad förhandlingschef på Sveriges Lärare. Här är delar i avtal och styrdokument som du kan använda för att få den planeringstid som du har rätt till.
Planeringstid Nu har vi ett avtal och det ska följas, det är ingenting som går att välja bort, säger Johan Eckman, förskollärare och lokalt ombud i Sveriges Lärare.
Planeringstid Drygt en tredjedel av landets kommuner har avtal eller överenskommelser om förskollärarnas planeringstid, enligt Sveriges Lärares kartläggning. Men antalet timmar varierar stort: Mellan 2 och 8 timmar per vecka.
Planeringstid Ta eget ansvar och ta hjälp av facket om du inte når fram, säger förskolläraren Teresa Sundström.
Planeringstid Vi tar fram en miniminivå, en lägsta acceptabel nivå, säger utredaren Bo Jansson, som ska lämna sina förslag den 3 mars.
Arbetsmiljö Jag tror att det kan vara bra med en tuffare och vassare ton i debatten, säger förskolläraren och satirtecknaren Julia Sjöstedt.
Gästkrönika På enheten där jag jobbar har vi, innan större möten, börjat lyfta guldkorn från verksamheterna, skriver förskolläraren Ingeborg Carlquist.
Arbetsmiljö Ny rapport om stora barngrupper: 7 av 10 lärare har svårt att leva upp till tillsynsansvaret.
Podcast Får barnen leka Squid game, måste vi lyssna på Mello och hur länge ska vi egentligen dras med Anna och Elsa?
Krönika Nä, jag bara skojade lite. Dagisfröknar är vi allihopa och kommer troligen att förbli.
Fackligt Lärare i förskola, det är den nya titeln för alla som tidigare titulerats förskollärare.
Krönika Nu vill skolministern se till att fler blir behöriga till gymnasiet, genom att slopa F-betyget. Vad sägs om att i stället ta tag i de verkliga problemen? skriver förskolläraren Erik Stenkula.
Podcast I senaste avsnittet pratar vi om att tappa tron på sig själv och sin egen förmåga som förskollärare. Vad är det inom vårt yrke som skapar självtvivel, hur tar vi hjälp från andra och vad kan man göra på egen hand när självförtroendet tryter?
Forskning För barnen överväger fördelarna, konstaterar Emma Franzén, landskapsarkitekt och utredare på Folkhälsomyndigheten.
Krönika Det spelar alltså ingen roll om jag vägrar. Då går man bara högre upp i leden, frågar någon annan, skriver Eva Lindström efter kammarrättens dom i Göteborg.
Fråga facket Förskolläraren funderar på att söka jobb i förskoleklass och undrar om för- och nackdelarna med ferietjänst kontra semestertjänst.
Dilemmat ”Det gnager i hjärta och huvud på kvällar och helger över allt man INTE hann med på ett bra sätt under arbetsdagen. Hur ska jag hantera samvetsstressen?” undrar förskolläraren.
Podcast Hur kommer det sig att vuxenklungor bildas när vi är på gården? I senaste avsnittet av Förskolan pratar vi om fenomenet med Lina Karlström.
Lärarpriser Förskolan borde lyftas varje dag. Gör vi på rätt sätt och följer barnkonventionen så kan vi förändra så mycket, säger förskolerektorn Anette Bergmasth, vinnare av Childhoodpriset 2024.
Krönika Som vanligt vill man ha en enkel lösning, och här är den, ta bort västarna, skriver Eva Lindström.
Säkerhet Ses som en försiktighetsåtgärd: ”Det har kommit en del frågor från oroliga vårdnadshavare”
Forskning I stället för att prata svenska eller sitt förstaspråk märkte vi att de använda engelska som de snappat upp på Youtube och från olika tv-program, säger Ellenor Björnlund, rektor på Sunnadals förskolor.