Podcast: Kommunalt vs privat
Podcast I podden Förskolan delar förskollärarna Dan, Linda och Eva med sig av sina erfarenheter av att jobba privat respektive kommunalt och avslöjar sina fördomar om ”andra sidan”.
Är det verkligen någon skillnad att jobba kommunalt jämfört med att jobba på en privat förskola? I veckans poddavsnitt bollar panelen sina fördomar fram och tillbaka. Dan Björne har alltid jobbat kommunalt, Linda Johansson har nästan alltid jobbat privat och Eva Lindström har nyligen bytt från kommunalt till privat.
– Jag tror ju att jag är liberal men när det kommer till det här med förskolor och privatisering så har jag en liten gråsosse sittandes här på min axel, som påminner mig om att man bör jobba kommunalt när det är skattefinansierad verksamhet, säger Eva, som dock medger att hon är mycket nöjd med sitt beslut att säga upp sig och ”byta sida”.
– Jag har kompromissat med mig själv. Jag hade jobbat kommunalt i 16 år och kände att mina utvecklingsmöjligheter var typ noll. Nu är jag på en liten privat förskola och där känner jag mig mer sedd. Det finns större möjligheter att göra det som jag är sugen på och jag är mer motiverad att prestera bra för min arbetsgivare. Jag ville givetvis prestera bra när jag jobbade kommunalt också, men kommunen är mycket större och jag känner att jag har bättre möjligheter där jag är nu, säger Eva.
Dan som arbetar på en kommunal förskola erkänner att han har stora fördomar mot den privata sektorn och ifrågasätter om privata vinstintressen är förenligt med målet att skapa en likvärdig förskola. Han får dock snabbt mothugg av Linda.
– Min erfarenhet är att den privata verksamheten granskas mer. Jag började jobba privat på 90-talet då friskolereformen bara funnits i ett par år. Då blev vi väldigt hårt granskade. Det förvånade mig när jag sedan började jobba kommunalt, för där blev vi inte alls lika hårt granskade. Man litar på att man sköter sitt uppdrag bara för att man jobbar inom kommunen, säger Linda.
Löneskillnader som förvånar
I poddavsnittet redovisas även statistik som rör löneskillnader och skillnader som gäller antalet anställda med förskollärarexamen. Enligt uppgifter hos SCB (2019) är medellönen för en förskollärare inom offentlig sektor 31 500 kr. Inom privat sektor är medellönen 30 900 kr.
– Jag blev förvånad när jag fick höra siffrorna, för jag trodde att det var tvärtom. Min egen erfarenhet är den motsatta. säger Eva.
I snitt är andelen med förskollärarexamen 29,9 procent hos enskilda huvudmän (fristående förskolor). I kommunala förskolor är andelen 43 procent. Det är alltså fler utbildade förskollärare i kommunala förskolor.
Däremot är personaltätheten något bättre hos enskilda huvudmän 5,09 vs 5,22. Men 0,13 barn blir ju inte direkt något barn extra. Så det är lite av en myt att personaltätheten är mycket bättre i fristående förskolor.