Forskaren: Därför ska du högläsa faktaböcker

Barbro Westlund är lärarutbildare vid Stockholms universitet och författare till böcker om barns språk-, läs- och skrivutveckling.
Forskning Faktabilderböcker har ofta en undanskymd roll i förskolan, men det finns flera skäl att ge genren större utrymme vid högläsningen. Här förklarar Barbro Westlund, en nestor inom barns läs- och skrivutveckling, varför.
Faktabilderboken ger varierat ordförråd
Faktabilderboken har blivit styvmoderligt behandlad och används mest vid temaarbeten. När pedagoger får tid att läsa högt så blir det nästan alltid berättande bilderböcker, men internationell forskning visar att det är bättre att också varva med faktabilderböcker.
– Vid läsning av faktaböcker kan man lära sig om olika djur eller fenomen som i sin tur utvecklar inte minst deras kunskapsrelaterade språk. Faktabilderböcker är särskilt bra för andraspråkselever, som kan ha svårt att följa med narrativet i en saga. Det är mer ”hands on”.
Gör ett balanserat bokval – både faktaböcker och skönlitteratur
Det är just balansen mellan faktaböcker och skönlitteratur som är viktig, i dag finns en övervikt mot det skönlitterära. Många förskolor har sparsamt med faktabilderböcker, konstaterar Barbro Westlund. Berättande texter är förvisso helt avgörande för att utveckla det emotionella och få barnen att leva sig in i hur andra människor mår. Men faktaböckerna ger kunskap.
– Jag gillar genrehybrider som innehåller både fantasi och fakta. Serien om Halvan är ett bra exempel, som i ”Här kommer sopbilen”.
Gör gärna tankestopp – främst i faktaböcker
Att stanna upp i läsningen och ta in barnens funderingar är en effektiv metod för att utveckla språket. Men den kan vara problematisk vid läsning av spännande berättelser, barnen vill ju veta hur det går. Med faktaböcker är det annorlunda:
– Tankestopp triggar barns nyfikenhet. Det är ett annat sätt att läsa än vad många pedagoger är vana vid. En faktabilderbok kan inbjuda till kunskapsutvecklande samtal och bli fantastisk högläsning: ”Här är nyckelpigan, vad var den innan den var nyckelpiga?”
Läs hellre om böcker – i stället för att läsa fler
Det är välkänt: barn gillar att höra samma bok igen. Och det är bra, eftersom repeterad läsning utvecklar ordförrådet. Forskning visar att samma bok bör läsas minst tre gånger på kort tid. Men då ska det vara hög kvalitet på både text och bild, understryker Barbro Westlund. Hon sätter ”kvalitativ läsning framför kvantitativ”.
– Det handlar inte om att beta av så många som möjligt. Nej, bättre att också lyssna till barnens egna önskemål vad de vill lyssna till. Många gånger väljer barn böcker om fakta, vilket vi bör bejaka.
Barbro Westlund
Barbro Westlund är tidigare lågstadielärare, mångårig lärarutbildare vid Stockholms universitet och författare till böcker om barns språk-, läs- och skrivutveckling från förskolan till skolan.