Hur ska jag hantera oron inför förändringar på jobbet?
Frågeställaren undrar hur hon ska möta ännu en omorganisation på förskolan. Foto: Stock Adobe.
Dilemmat Förskolläraren har varit med om många omorganisationer och blir lika stressad varje gång. Christina Stielli, rådgivare inom psykosocial arbetsmiljö, svarar på dilemmat om oro inför förändringar.
FRÅGA: Jag har jobbat 16 år i yrket och varit med om många omorganiseringar och förändringar. Nu är det dags igen – och min oro slår till direkt! Min nyckelfråga är: Hur tränar jag upp min förmåga att möta förändringar på jobbet bättre? Hur kan jag undvika katastroftänket? Finns det verktyg att använda så att man inte far i väg i tanken och slösar bort både nattsömn och helger på att gå och mala? Hur runda oron för att faktiskt komma åt de bitar som kanske blir positiva och bra för mig i förändringen?
/Ninni, förskollärare, som hittills landat på fötterna
SVAR: Så otroligt klokt du resonerar, din reflektion och din beskrivning är full av självinsikt och massor av förhoppningar, tillsammans med din oro. Med det sagt, förändring är hemskt för de flesta av oss! En trygg tillvaro ska ruckas på och man kan ibland undra varför. Kan vi inte bara få ha lugn och ro?
Nu jobbar ni i en bransch där det krävs förändring hela tiden för att samhället förändras. Ni är viktigare än någonsin. Nu och för alltid för våra barn. Jag förstår verkligen att du känner dig osäker för allt blir ju nytt. Problemet då är att hjärnan far i väg och spekulerar i det värsta som kan hända. Hjärnan vill att du ska vara beredd. Den där gamla hjärnan som fortfarande tror att vi går runt på savannen. Då behöver man resonera med sig själv, och det kan du. Se tillbaka några år. Ibland måste vi verkligen titta på allt vi har gjort och lyckats med. Och konstatera att det i en mängd uppförsbackar och förändringar gick riktigt bra för att vi är skickliga i vårt yrke.
Det viktigaste är att ha tillit till det. Och till att det kommer att bli bra! Med en sak i taget, ett steg i taget. Ha tillit till att du, med din profession och erfarenhet, är en enorm tillgång för kollegor och chefer. Lita på den insikten. Luta dig mot den. Sedan tycker jag att du ska skriva ner det du oroar dig för på en lista varje dag. Resonera sedan, punkt för punkt, så klokt som du redan gör: Vad är det värsta som kan hända? Har jag klarat det här förut? Vad hade jag sagt till min bästa vän? /Christina Stielli, rådgivare inom psykosocial arbetsmiljö och författare
LÄS OCKSÅ:
Negativ kollega drar ner hela arbetslaget
”Hur ska jag bemöta en orolig förälder?”
Ju mer prat – desto fler ord lär sig barnen