Hur bemöter jag föräldrarnas orimliga krav?

Föräldrar som kräver att deras barn ska vara ute mer och hotar med att ”ringa chefen” om de inte får som de vill är exempel på situationer som förskolläraren vill ha hjälp med att hantera. Foto: Adobe.

Den här gången handlar dilemmat om hur man som förskollärare ska hantera krav från föräldrar. Vilka krav kan vårdnadshavare egentligen ställa på verksamheten? Förskolerektorn Linda Johansson ger svar.

FRÅGA: Jag tycker det är svårt när vårdnadshavare ställer orimliga krav på oss i förskolan. Ett par exempel: ”Ni behöver inga raster, det får ni när ni är ute med barnen, då hinner ni ut snabbare.” ”Jag vill att ni är ute mer, jag bryr mig inte om läroplanen, mitt barn ska vara ute!” 
Vårdnadshavare hotar även med att byta förskola eller ”ringa chefen” om de inte får som de vill. Hur kan vi agera och hantera dessa situationer?
/Förskollärare i förskolan

SVAR: Jag håller med om att det här kan vara tufft. De krav som vårdnadshavare kan ställa på oss ska vara kopplade till styrdokumenten eller kanske en förskolas speciella pedagogiska inriktning. Utöver det kan vårdnadshavare komma med önskemål vilket är något vi tar i beaktande, men vi avgör om det gagnar utbildningen och är genomförbart på vår förskola.

Om ni får många krav som känns svåra att möta tycker jag att ni ska lyfta det med rektor och bena ut vad som är rimligt att ställa upp på och när ni faktiskt ska sätta ner foten och säga ifrån. Exemplet om att ni inte behöver rast då ni ändå är ute med barnen känns helt galet, och dessutom olagligt. När man hör något sådant är det lätt att känna att man vill svara spydigt, men det går ju inte. Däremot är det viktigt att stå upp för sig själv och sitt uppdrag och kan vårdnadshavaren inte respektera det skulle jag hänvisa vidare till rektor. Uppdatera gärna rektorn om diskussionen och att vårdnadshavaren väntas ringa så hen kan förbereda sig. 

Att hota med byte av förskola för att personalen inte gör som man vill är något jag upplever blivit allt vanligare.

Att hota med byte av förskola för att personalen inte gör som man vill är något jag upplever blivit allt vanligare. Det handlar ofta om härskarteknik och tar mycket energi från mottagaren. De allra flesta som arbetar i förskolan är måna om att ge det där lilla extra för att hjälpa till och finna goda lösningar, men vi måste utgå från vårt uppdrag och kan omöjligt följa alla individers önskemål. Som rektor har jag även ansvar för att min personal mår bra och därför måste jag säkerställa att de känner sig trygga med vad som gäller. Det har vid enstaka tillfällen hänt att jag rekommenderat vårdnadshavare att söka sig till andra alternativ om de krävt saker som vi inte kunnat ställa upp på. Jag är helt för att vara tillmötesgående och inlyssnande, men då dialogen inte är konstruktiv behöver man ibland artigt, men tydligt, säga stopp.
/Linda Johansson, rektor i förskolan, förskollärare och tidigare deltagare i podden Förskolan

LÄS OCKSÅ:

Lindström: Snälla förälder, hämta ditt barn när ditt jobb är slut

De prisas för sitt arbete med föräldrarna

Lindström: Vi kan inte anpassa förskolan efter halvsjuka barn

Podcast: Arbetsmiljön – vad stressar oss allra mest på jobbet?