Dilemmat: ”Jag har ständigt dåligt samvete”
Den här gången handlar dilemmat om att ha dåligt samvete för barnen och allt man inte hinner med under arbetsdag.
Dilemmat ”Det gnager i hjärta och huvud på kvällar och helger över allt man INTE hann med på ett bra sätt under arbetsdagen. Hur ska jag hantera samvetsstressen?” undrar förskolläraren.
FRÅGA: Vad tar man sig till när man konstant har dåligt samvete för barnen? När det gnager i hjärta och huvud på kvällar och helger över allt man INTE hann med på ett bra sätt under arbetsdagen. Älskar mitt jobb i förskolan, men hatar att gå runt med dåligt samvete jämt. Hur klarar andra detta? Hur hanterar man den här typen av stress? /Sorgsen förskollärare
SVAR: Du är inte ensam, känslan av otillräcklighet är vanlig för många som arbetar i förskolan. Det viktigaste är att du börjar dela ditt samvete med någon. Prata med en vän, kollega, rektor, arbetsplats- eller skyddsombud om hur du mår på och utanför jobbet. Det du känner och upplever delas kanske av fler på arbetsplatsen? Ditt ständigt dåliga samvete kanske inte beror på ditt eget agerande utan på att det saknas förutsättningar i organisationen. Pratar du och kollegorna om detta på APT:n för att gemensamt hitta lösningar och stötta varandra? Om inte så ta initiativ till en dialog (eller be ett ombud göra det) om hur ni gemensamt ska agera när samvetsstressen blir till en riskfaktor på arbetet. Kanske behöver ni ta fram prioriteringslistor när det uppstår obalans mellan krav och resurs?
Det är viktigt att du ständigt resonerar med ditt samvete. Ställ några kontrollfrågor till dig själv när samvetet gnager. Är det rimliga krav du ställer på dig själv utifrån de förutsättningarna du har? Gick det verkligen att göra på ett bättre sätt? Hur hade du svarat din kollega om hen tagit upp detta med dig? Börja prata i arbetslaget om vad ”good enough” innebär för er. Ge varandra massvis av positiv feedback, i stort som i smått. I en stressad vardag glöms detta bort men det kan göra stor skillnad för oss alla att fokusera på det vi gör bra i stället för att felsöka.
Du måste vara uppmärksam på om din stress börjar ge fysiska eller psykiska symtom, sömnsvårigheter eller nedstämdhet. Om inte samtal med rektor hjälper, ta kontakt med arbetsplatsombud, lokalföreningen eller vårdcentral. Samvetsstress kan på sikt leda till utmattning och långvarig sjukskrivning.
Till sist, glöm inte bort att ditt samvete också är din styrka i arbetet med barn. Det är din moraliska kompass som hjälper dig att orientera i frågor och fatta kloka beslut.
/Petra Hultqvist, ordförande Skolformsföreningen förskola, Sveriges Lärare
Tips: I Lärarpoddens avsnitt ”Dåligt samvete – ett arbetsmiljöproblem?” kan du höra
bland andra Petra Hultqvist prata om samvetsstress i förskolan.
LÄS ÄVEN
Får syskon hämta på förskolan?
Är det okej att ta med sig sina barn till jobbet på förskolan?
Fråga experten: Måste jag skotta snö på gården?
Eva Lindström: Fokusera på rätt saker efter den tragiska olyckan
Lyssna på Förskolan här: