Psykologen: Så kan ni hantera barn som bits
Dilemmat Det är viktigt att reagera direkt men lugnt när barn bits, menar förskolepsykologen Gunilla Niss.
Fråga: Vi har under en längre period haft det kämpigt med ett barn som bits. Efter en lite lugnare period har bitandet nu tagit fart igen. Det har resulterat i att kompisarna är rädda och föräldrar är upprörda. Hur kan vi komma vidare och ur det här? Behöver lite guidning för att tänka nytt eller annorlunda!
/A-K, förskollärare
SVAR: Ni har verkligen hamnat i en svår situation som kräver tydliga insatser där målsättningen är att få barnet att sluta bitas, få de rädda barnen att bli trygga och möta upprörda föräldrar.
För att bryta hens bitande måste någon vara nära barnet hela tiden för att undvika att något barn blir bitet. Arbeta med relationen till barnet genom att ta med hen i omtyckta aktiviteter. Dela upp dagen mellan er så att alla i arbetslaget vet var och när man ska vara med barnet. Det gör att övriga pedagoger kan ägna sig helt åt de andra barnen.
Välj noga vilka barn hen kan vara tillsammans med; barn som inte är rädda och som hen inte biter. Var ute mycket och stimulera till fysiska aktiviteter som gunga och klättra. Om barnet lyckas bita någon trots alla ansträngningar behöver ni under en period arbeta enskilt med barnet. Alla barn har rätt att känna sig trygga i sin förskolegrupp och ingen ska vara rädd för någon.
Gå igenom med barnets föräldrar hur ni arbetar och presentera förebyggande insatser. Har ni en positiv relation till dem underlättas arbetet, men är relationen nu spänd och irriterad behöver ett gott samarbete utvecklas för att kunna lyckas med barnet. Var tydliga med att målet är att deras barn ska må bra och ha goda relationer till de andra barnen.
Föräldrar till ett barn som blivit bitet måste få information direkt, vänta inte till hämtningen. De behöver få veta att deras barn fått hjälp, blivit tröstat och nu mår bra.
När ett barn bits är det viktigt att inte fördöma barnet, utan tydligt visa att hen inte får bitas. Reagera direkt men lugnt. Barn bits inte för att de är elaka utan är impulsiva och har bristande impulskontroll.
/Gunilla Niss, förskolepsykolog