Förskollärare tipsar om nya barnböcker
Boktips Tre nya böcker som på olika sätt stimulerar fantasin och bjuder in till diskussion. Kanske någon av dem passar att läsa för din barngrupp?
Klätterträdets dragningskraft
Klättra i träd av Björn Sundmark och Per Gustavsson (Opal)
I dag ska alla barnen klättra i de bästa lekträden, Klätterstegsträdet, Raketen, Spindelträdet och Älvans träd. Men när lillasyster kommer drar de upp klätterstegen för hon är så liten och jobbig. Sedan klättrar de, fastnar i jättespindelns spindelnät, blir nästan uppätna av en rymdval! Till slut kommer de till Älvans träd och klättrar högt för att komma till slottet där älvan bor och till skatten. Uppåt! Uppåt! Så börjar grenarna gunga och de har kommit för högt …
Björn Sundmark hittar en vanlig historia som vi alla upplevt, om ett kompisgäng med äventyrliga fantasilekar och ett jobbigt småsyskon som hänger på (men visar sig vara roligt och bra att ha med, trots allt). Och Per Gustavsson gör alltid fina bilder, men den stora behållningen i hans illustratörskap är något annat. Han är expert på att gestalta sinnesstämningar och se äventyret som barnen upplever det, och inte vad vi vuxna ser. Ett litet träd blir plötsligt megastort när ett barn inte lyckas klättra upp, grenar bildar ett slott, ett knotigt träd blir till en raket full av grenspakar och när barnen gömmer sig blir bladverket tätt och mörkt.
Boken gör inget nyskapande men har många spännande moment, lagom sensmoral samt en bra historia som går att relatera till för de flesta. Boken är rolig att läsa och går att föra olika samtal kring. I barngruppen hörs tysta ”wow” då och då under läsningens gång och det är ett bra betyg om något.
Recenserad av förskolläraren Sandra Hollstedt
En färgstark cykeltur
Nu cyklar vi av David Henson (Opal)
Redan bokomslaget vittnar om en normbrytande mångfald av människor där allt är möjligt. Vi får följa två barn på en cykeltur genom staden, en på trehjuling och den andra med en tiger på pakethållaren. Hjälmarna ska förstås med och de hämtas av mamma, som ser ut att arbeta i en cykelverkstad. En bit in i staden får vi se en buss där en härlig blandning av karaktärer kliver av.
Boken skildrar även kompetenta barn. När pyspunkan är ett faktum tar barnen saken i egna händer och lagar med lim och plåster. Utmaningarna fortsätter när kedjan lossnar och cykeln får vändas upp och ned. Det är ett pilligt och kladdigt jobb att få på kedjan, men det fungerar till slut! Barnen är ivrigt påhejade av en grupp förskolebarn som nyfiket kikar genom staketet och följer reparationerna.
Berättelsen bjuder också på lite dramatik när de ska rädda ett glasspaket som Ali tappat från sin cykelväska. När glassen räddats, återlämnats och provsmakats hemma hos Ali så hinner mörkret falla. Men tack vare cykellamporna går det bra och barnen kommer lyckligt hem.
Det här är verkligen en härligt normkreativ bok där jag tror att alla människor har möjlighet att känna igen sig – stora som små.
Recenserad av förskolläraren Marie Eriksson
Feelgood-bok för sexåringar
Ormar och stegar av Michael Morpurgo och Shahar Kober (Argasso)
Med hjälp av en orm övervinner Milly sin blyghet i skolan och visar vem hon egentligen är, i en varm och underhållande feelgoodbok för barn med ett förutsägbart och lyckligt slut. Milly bor med sin mamma, och hon är ofta hos sin morfar som har en kungssnok i ett terrarium. Milly tycker om att vara med Snokis och när morfar ska till sjukhuset för att göra en höftledsoperation blir det Milly som får ta hand om ormen.
I skolan är Milly tystlåten och tycker inte så mycket om att springa omkring och leka kull. Det blir hon retad för, speciellt av Simon. Han retar henne för att hon är fattig och inte har någon pappa. En dag berättar fröken att barnen ska få ta med sig något speciellt att visa upp på föräldrakvällen vid julavslutningen. Så Milly smusslar med sig Snokis i sin skolväska. På något vis rymmer ormen och ställer till med dramatik när de som hittar honom tror att han är farlig och ringer polisen. Nu måste Milly rädda Snokis, hon får visa prov på sin förmåga att klättra i träd där ormen hänger.
Bokens illustrationer är mjukt tecknade i glada färger som bidrar till myskänslan. Sist i boken finns ett diskussionsunderlag som stöd för att barnen ska kunna dela med sig av sina erfarenheter och tankar.
Recenserad av förskolläraren Anna Andersson
Tre faktaböcker om djur och natur i Sverige
Fågelbok för barn av Birgitta Ahlberg (Mormor Förlag)
Ahlberg har arbetat som lärare och brinner för att barn ska lära sig hur våra vanligaste fåglar ser ut. Hon har gett ut en hel serie faktaböcker som gör närmsta omgivningen och naturen gripbar och förståelig för barn.
Stora naturboken av Lars Klinting (Rabén & Sjögren)
Har alla fjärilar en sugsnabel? Vilket är Sveriges minsta (4 gram) och största (500 kg) däggdjur? Finns det träd med både hon- och hanblommor? Faktabok i fyra delar om träd, insekter, fåglar, däggdjur, grodor och kräldjur.
Svenska grod- och kräldjur av Martin Emtenäs och Jonas Källberg (Rabén & Sjögren)
Här får du möta lökgrodor, paddor, salamandrar, snokar, huggormar och kopparödlor. Lär dig hur de ser ut, var de lever och hur de övervintrar. Visste du att ödlor kan tappa svansen och att salamandrar kan återskapa kroppsdelar?
LÄS ÄVEN
Allt om specialpedagogik i förskolan
Naturvetenskap utomhus – förskolan som jobbar med universitetet
Fråga facket: Finns riktlinjer om solskydd och solkräm?