7 barnböcker för det nya året
Barnkultur Vår bokredaktör Cecilia Lindgren och tre förskollärare tipsar om guldkornen bland nyutkomna böcker.
Knasig och makaber valphistoria
Mormor, Max och jag av Mattias Danielsson och Jonna Björnstjerna (Alfabeta)
Hur många barn längtar inte efter en egen hund? Barnet i denna bok får äntligen en hund på sin födelsedag, en hemlös valp som mormor tagit med sig från ett land långt borta. Men Max, som hunden får heta, är inte som andra hundar utan sover mest hela tiden, ogillar hundmat och äter i stället upp fingrar och andra hundar. Pappa börjar misstänka att det inte är en hund, men mormor envisas – Max är en hund! Även läsaren börjar tvivla, och till slut förstår vi – Max är en krokodil. Det är så knasigt att mormor fortsätter att hävda att Max är en hund trots att han lägger ägg och det börjar krylla av krokodilbebisar.
Mattias Danielsson berättar en rolig och fantasifull historia, och det är kul att se Jonna Björnstjerna – min favoritbarnboksförfattare – enbart illustrera, och den vägen sätta sin prägel på en bok. Hon adderar en twist där det otäcka och makabra alltid är med – få kan som hon lägga till blod och otäckheter på ett humoristiskt sätt!
Barnen jag läser för tittar på mig med stora ögon och fnissar när de konstaterar att Max ätit upp olika kroppsdelar på mormor. Ansiktsuttrycken hos personerna i boken, särskilt mormor, talar sitt eget språk. Hon stirrar irriterat på alla som är rädda för deras gulliga hund och har ett drömskt uttryck till och med när hon fått fingrarna avbitna.
Detaljerna som finns att upptäcka i bilderna gör boken ännu roligare att läsa.
Förskolläraren Sandra Hollstedt tipsar om denna bok, som passar för ungefär 3–6-åringar
Fullträff om vänskap i förskoleklass
Bästa Friends Forever av Ellen Karlsson och Karin Cyrén (Natur & Kultur)
I berättelsen om Noa, Annie och Manne lyckas författaren hitta exakt rätt ton för att tilltala förskoleklassbarn. Det är ovanligt med en kapitelbok som använder barnens uttryckssätt så konsekvent.
Böcker om kompisar som får konkurrens av en nykomling är inte det ovanligaste på barnboksmarknaden, men den här är annorlunda. Visa mig den sexåring som inte varit svartsjuk! Älskat sin fröken! Flamsat med kompisen! Stört sig på syskon! De finns såklart, men majoriteten av denna åldersgrupp har säkert gått igenom något av de dilemman och glädjeämnen som boken avhandlar.
Det är spännande, roligt och vardagsnära. För den starka läsaren funkar den utmärkt som läsa själv-bok då den har luftiga sidor med lite text och många illustrationer. Som högläsningsbok levererar den diskussionsämnen som ”Leka tre, hur funkar det?”, ”Orkar man vara snäll jämt?” och ”Kan något som inte blir som man tänkt sig ändå bli bra?” Jag lovar, boken väcker engagemang och får barnen att känna sig sedda och tagna på allvar. Att sedan Manne, föremålet för Noas beundran, är en kille som är mjuk, snäll, omtänksam och gärna leker med tjejer, adderar de slutgiltiga pluspoängen. Såna BFF:s vill vi se fler av!
Förskolläraren Linda Jalakas tipsar om denna bok som passar för ungefär 6–9-åringar
Om att känna sig utanför
Konrads koja av Åsa Mendel-Hartvig och Caroline Röstlund (Olika förlag)
Det har kommit kusiner till mormor. Kul, tycker Hedvig. Konrad tycker att det var bättre förut.
Det ser ganska trevligt ut där hos mormor med alla kusiner som bakar muffins. Hedvig har fullt upp, men Konrad känner sig inte nöjd, även om han får slicka av vispen iklädd klänning, diadem och älvavingar. När kusinernas hund skäller på Konrad känner han sig färdig hos mormor och bestämmer sig för att gå hem.
Det är inte långt att gå, men det är ingen hemma så Konrad känner sig ännu mer ensam. Lite bättre blir det när han gör en koja under ett bord i trädgården. Där kan Konrad vara hemlig. Det är lite roligt … men ändå ensamt.
När mormor, Hedvig och kusinerna kommer för att leta så ger sig Konrad inte till känna. Han ligger där och lurar i kojan. Men när han ser att Hedvig faktiskt är ledsen, då kommer han fram på en gång! Det blir en stor kram och sedan får alla plats i Konrads koja där det bjuds på muffins och saft. Tänk ändå att det går att känna sig ensam även när det finns många människor runtomkring en. Det här är en kort liten bok för de yngsta som även kan fungera för de något äldre förskolebarnen, som en igångsättare för samtal om hur det kan vara att känna sig utanför och hur det går att agera när det händer.
Förskolläraren Marie Eriksson tipsar om denna bok, som passar för ungefär 0–3-åringar
Barnbok om samtycke
I ”Okej med dig? – lilla boken om samtycke” ges förskolebarn möjlighet att aktivt jobba med och prata om samtycke, få syn på, sätta ord på och hantera känslor. Till boken hör även en pedagogisk handledning, en ramsa, en låt och en samtyckesordlista som finns på okejmeddig.nu. Åsa Karsin är illustratör och författare, boken är gjord i samarbete med Bonnier Carlsen, Rädda Barnen och Make Equal.
3 böcker med julstämning
Vera & Ville firar jul
Katarina Ekstedt och Lovisa Blomberg (Triumf förlag)
På förskolan förbereds julen och det pysslas lite. Vera och Ville övar inför det stora uppträdandet. Men precis när de ska gå ut på förskolegården och sjunga för alla slutar Villes luciakrona att lysa, vad ska de göra nu? (0–3 år)
Jul i Snickargården
Astrid Lindgren och Maria Nilsson Thore (Rabén & Sjögren)
Äntligen jul på Saltkråkan! Pelle och resten av familjen Melkersson njuter av att vada i nysnö, titta på fågelspår i snön och mysa vid brasan. Men hur ska Pelle skydda sin kanin från räven? Varför säger Tjorven att tomten inte finns? (3–6 år)
Jul i mitt hus
Gabi Frödén (Bonnier Carlsen)
Julen är här. Lou, pappa och farfar bakar pepparkakor, pyntar och köper en gran. Lou vill så väl, men ibland blir det lite tokigt. Som att tillverka julklappar av bordsduken, stjäla grannens hund eller måla med självlysande pennor på väggen. (5–7 år)
LÄS ÄVEN
Krav på nya ministern – för stora barngrupper ska vara ett lagbrott
Eva Lindström: Förskolans uppgift är att göra barn till mötesproffs