Vågen av RS-virus – vad gäller för förskolan?

Antalet bekräftade fall av RS-virus fortsätter att öka.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Förskolan

I år kom RS-viruset ovanligt tidigt och slår ovanligt hårt. Många söker hjälp av vården, som vittnar om en tuff situation. Samtidigt hånas förskolepersonal i sociala medier när de försöker få vårdnadshavare att hålla förkylda barn hemma.

Antalet bekräftade fall av RS-virus fortsätter att öka, främst bland barn under fem år. Det visar den senaste veckorapporten från Folkhälsomyndigheten (FMV). Framför allt är det barn under ett år som kan bli svårt sjuka av RS-virus med ansträngande hosta och andningssvårigheter. Malin Ryd Rinder, barnläkare på Karolinska Institutet, berättar att vården har en tuff situation just nu och är på väg in i en peak-fas:

– Det är många som söker akutvård med infektionssymtom. Det gäller framför allt små barn, för närvarande är det många spädbarn som behöver sjukhusvårdas.  

Låg immunitet förklaringen

Låg immunitet bland barn och även föräldrar ses som en förklaring till att RS-viruset har dykt upp ovanligt tidigt. I och med coronapandemin var det nämligen väldigt lite RS-virus och influensa i farten förra säsongen.

Min kompis son nästan dog av RS, det är superläskigt. Men att RS-viruset är livsfarligt verkar många vårdnadshavare ha glömt.

– Det innebär att fler barn kommer få de här infektionerna för första gången i år och då brukar man bli lite extra sjuk. Bebisar kan också bli mer sjuka om deras mammor inte har så färska antikroppar mot RS. Även mammans immunitet kan alltså påverka hur sjuka barnen blir om de blir smittade under de första månaderna i livet, säger Malin Ryd Rinder.

För att minimera smittspridningen påpekar hon att det gäller att se till att förkylda barn inte är på förskolan. Men det är bevisligen lättare sagt än gjort. Förskollärare vittnar om hur vårdnadshavare trots alla pågående virus ändå lämnar både snuviga och hostiga barn på förskolan.

– Det finns ambitiösa och seriösa föräldrar som håller sina barn hemma i veckor. Samtidigt ser man andra som skickar sina barn oavsett hur de mår eller om de har sjuka syskon hemma. Att vissa struntar i att stanna hemma är provocerande och nonchalant mot både oss i personalen och barnen, säger Eva Lindström, förskollärare i Bromma och krönikör på tidningen Förskolan.

”Vi ringer inte hem friska barn”

Hon berättar dessutom hur förskollärare som ringer hem barn med symtom hånas på sociala medier. 

– Vi är människor som gör vårt jobb. Vi ringer inte hem friska barn, varför skulle vi göra det? Man blir faktiskt ledsen av det här. Och det handlar inte om att bedöma barnens allmäntillstånd utan om de har symtom, säger Eva Lindström.

Corona är hon inte längre rädd för, däremot alla andra tusentals virus som florerar – och i synnerhet RS-viruset:

– Min kompis son nästan dog av RS, det är superläskigt. Men att RS-viruset är livsfarligt verkar många vårdnadshavare ha glömt. I stället klagas det när barnen rings hem och det läggs ut hånande kommentarer i sociala medier. Jag önskar att det fanns ett större grundförtroende för oss och vårt arbete, och att man förstår att vi inte ringer hem barn för att jävlas.

Virusfakta

RS-virus (Respiratory syncytial virus) är en vanlig orsak till övre luftvägsinfektion och den vanligaste orsaken till nedre luftvägsinfektion hos barn yngre än ett år.

RS-virus sprids genom direktkontakt, kontakt med smittade föremål och genom droppsmitta.

God handhygien förebygger smitta.

Källa: FHM

 

LÄS ÄVEN

Förskoleupproret: Har Folkhälsomyndigheten verkligen barns bästa i fokus?

Eva Lindström: Ge oss inte skit, ge oss respekt

Botkyrka ser ner på förskollärarnas faktiska kompetens

Lyssna på Förskolan här!