Julia gör vass satir om förskolans problem
Arbetsmiljö
Förskolläraren Julia Sjöstedt kände engagemang för Förskoleupproret och precis som tusentals andra ville hon bidra till bättre arbetsvillkor. Men när inget blev bättre valde hon att byta spår – och bli satirtecknare.
– Jag tror att det kan vara bra med en tuffare och vassare ton i debatten.
Färdig satirtecknare är hon inte än, men i höstas började Julia Sjöstedt på Serieskolan i Malmö, en tvåårig utbildning på Kvarnby folkhögskola.
– Jag trivs utmärkt tillsammans med alla duktiga elever på kursen. Just nu håller vi på med seriestrippar och sen kommer vi in på spänning och skräck och det självbiografiska.
För egen del har hon redan börjat rulla ut seriestrippar under samlingsnamnet ”Förskolan – bakom kulisserna”. Ett tiotal strippar finns på hennes Instagramkonto och Förskoleupproret sprider dem på sin Facebooksida.
– Stripparna har väckt en livlig debatt och det gillar jag. Vissa hyllar dem, andra blir arga.
”Ska vara fulla av överdrifter”
Det handlar om kvicka replikskiften med tydlig udd. Som den här:
”Jobbar du på dagis?”
”Det heter inte dagis.”
”Förlåt, jag menar så klart förskola!”
”Nej, det heter ’sjukaste-jävla-ned-
skärningshelvetet-med-hysterisk-barn-
förvaring-som-resultat’. Skål!
– Stripparna ska vara fulla av överdrifter, de ska innehålla humor, ironi och förlöjliganden. Och förstås ett uns av sanning.
Julia Sjöstedt hann jobba sex år som förskollärare i Örebro innan det tog stopp.
Vad var det som fick dig att lämna yrket?
– Förutsättningarna att göra ett bra jobb fanns inte där, vi kunde inte uppfylla de vackra målen med de resurser vi fick. Jag fick inte arbeta med den undervisning jag utbildats för, det mesta handlade om barnförvaring.
Fanns där inget som du uppskattade med yrket?
– Absolut, vissa dagar var bättre än andra, yrket har en enorm potential, att få jobba estetiskt med barnen, att få åka på utflykter. Men det fanns så få tillfällen när detta var möjligt.
Nu hoppas hon kunna vara med och fylla en nisch där inte så många andra tecknare finns, en nisch för yrkesskildringar i serieform.
– Robert Nyberg är en av mina förebilder, han har varit suverän på att skildra bland annat vårdbiträdens vardag. Jag hoppas kunna göra något likande för förskolans personal. Pontus Lundkvist är en annan viktig inspirationskälla.
Väcker reaktioner
En teckning hon gjorde av en politiker i förskolenämnden har också lett till reaktioner. Politikern sitter på toaletten och ropar till någon utanför: ”Öh, Berit! Toapappret är slut. Släng hit barnkonventionen, det är ändå ett dokument vi skiter i”.
– Mina teckningar ska ses som ett slags provokationer, som kan få fler att vakna till, som kan få igång diskussionen. De kanske kan användas på APT? föreslår hon med ett skratt.
Kommer du tillbaka till yrket, tror du?
– Just nu känns det osannolikt, men inte uteslutet. Men då måste förutsättningarna förändras, jag vill bli uppfylld på en arbetsplats, kunna stå för det som görs där.
LÄS ÄVEN
Ta chansen – minska barngrupperna nu!
Färre barn i förskolan – 6 000 lärarjobb kan försvinna
Regeringen vill se maxtak för barngrupperna i förskolan
Hennes utredning kan ge maxtak på barngrupper
Lyssna på Förskolan här: