Förskollärarbristen Förskolesektorn har problem med brist på utbildad personal och pressad arbetssituation. Men Kjell Häglund, redaktionschef på Förskolan, känner ändå viss optimism.
Kan politikerna överraska oss den här gången? Jag vet, erfarenheten säger annat. Förskollärare är luttrade och förhärdade som inga andra samhällsbärare – jämte sjuksköterskorna, förstås. Vad gäller pandemin var det verkligen just dessa två yrkesgrupper som fick bära det allra tyngsta lasset. Men faktum är att vi nog aldrig tidigare upplevt ett sådant intresse för förskolan, och en sådan uppenbar vilja att göra kraftinsatser, från samtliga riksdagspartier.
Pandemin skapade en djup kris och en ännu djupare oro inom förskolan, men den medförde också ett lyft för förskolefrågor i den allmänna, breda debatten. Förskolekrisen fick nationellt genomslag som aldrig förr. Och Lärarförbundets larmsiffror når numera både kvällstidningarnas sidtoppar och tv-nyheternas morgonsoffor.
Nu är det dags igen – en ny rapport om krisen ringar in andelen utbildade förskollärare som ett av de mörkaste molnen. Men när vi skapade temat om just denna rapport kunde vi inte låta bli att hysa visst hopp om framtiden, både när vi besökte förskolor och pratade om förskolan med alla politiska partier. Är vi naiva? Läs artiklarna och avgör själva!
LÄS ÄVEN
Förskolan där varje röst är lika mycket värd
Nu ska förskolepedagogiken vässas! Så här gör man i Krokom
Marie Eriksson: ”Samma utmaning med tvååringar som med vuxna”