Arbetslaget som skrev kontrakt på tilliten
Annat Pumans arbetslag på Svenshögs förskola i Burlöv har inte jobbat länge tillsammans – men är ändå ett sammansvetsat gäng. Så här gick det till.
Förskollärare Johanna Kratzer, hur länge har ni jobbat ihop?
– Jag började mitt i pandemin, 2020. Min kollega Emma är nyutexaminerad och började på avdelningen i början av det här året, och Lidija, som är barnskötare, har jobbat här längst, i fyra år. Vår förskola har sju avdelningar och hos oss på Puman går barn i åldern 1–3 år.
Ni har skrivit ett kontrakt i arbetslaget, vad handlar det om?
– Alla arbetslag på vår förskola arbetar fram ett arbetslagskontrakt men alla har sina egna formuleringar. När vårt arbetslag skulle skriva kontrakt satte vi oss ner och hade en dialog kring våra olika professioner, vad vi förväntade oss av varandra och hur vi reagerar i olika situationer. Vi pratade även om struktur, ramar och riktning. Vi ringade sedan in tre punkter som vi skrev ner. Att ha tillit till varandra på ett professionellt sätt, att ha ett tydligt barnfokus och att vara engagerade på jobbet.
Varför är det viktigt att ha ett skrivet kontrakt?
– Jag har haft liknande överenskommelser på tidigare arbetsplatser, då muntliga. Men när det finns på pränt är det lättare att gå tillbaka till vad man kommit överens om och påminna varandra. När man arbetar fram överenskommelsen kan man upptäcka att kollegorna tänker olika eller att vi inte menar samma när det gäller värdegrund, barnsyn eller annan grundverksamhet. Upptäcker man sådant först senare kan det redan ha lett till irritation och konflikter.
Hur fungerar ni som arbetslag?
– Jättebra, vi trivs tillsammans och har roligt på jobbet. Vi är olika både i ålder och som personer men en framgångsfaktor är att vi har en gemensam grund att stå på med samma barnsyn och engagemang. Vi lyfter varandras förmågor och vågar även ifrågasätta varandra eftersom det finns en tillit. Självklart är inte allt perfekt, vi har utmaningar som alla andra. Men eftersom vi har en gemensam grund att stå på blir det inga större konflikter. Vi har en slogan också: Tillsammans är bäst! Det kanske låter lite löjligt, men det betyder mycket för oss.
Tre tips för nya arbetslag
- Se på arbetslaget som en relation. Man måste jobba med den tillsammans för att få den att fungera.
- Ha en dialog om era förväntningar utifrån era olika
professioner. Var tydliga. Förklara för varandra hur ni upplever saker, berätta hur ni fungerar, tänker och tycker. - Skriv ett kontrakt med de punkter ni vill ha med och checka sedan av med jämna mellanrum att ni är på banan. Uppdatera kontraktet om det behövs.
LÄS ÄVEN
Obligatorisk språkförskola – om politikerna får bestämma
Vågen av RS-virus – vad gäller för förskolan?
Förskoleupproret: Har Folkhälsomyndigheten verkligen barns bästa i fokus?