Det började 1918

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

”Barnen i Norrköpings Kindergarten, hvilken i dagarna firat 10-årsjubileum.
En kär och efterlängtad tillflyktsort för många små har under de sista tio åren Kindergarten i Norrköping varit. Den har tillkommit på initiativ af fröknarna Ellen och Maria Moberg, som tyckas vara utomordentliga ledarinnor för de små. Också har elevantalet ökats år från år och företaget synes gå en ljus framtid till mötes.”
(Faksimil från veckotidningen Hwar 8 dag.)
Bild: Project Runeberg

1918

Systrarna Ellen och Maria Moberg startar Svenska Fröbelförbundet tillsammans med Anna Warburg, med flera. Föreningen ska arbeta för utbyggnaden av barnträdgårdar med pedagogisk inriktning och lanserar en tidskrift.

1932

Alva Myrdal myntar begreppet ”storbarnkammare”, som en lösning på frågan om var barn ska vara när mödrarna arbetar. Därmed drar hon i gång debatten om samhällets ansvar för barnomsorgen.

Samtidigt i resten av världen:

Per Albin Hansson blir statsminister, Venedig anordnar för första gången sin internationella filmfestival och kungariket Saudiarabien utropas.

1938

Befolkningskommissionen slår fast att det finns ett behov av pedagogisk verksamhet för barn. Det ska finnas två former av förskolor: daghem för heldagsvistelse och lekskola med 3 till 4 timmars pedagogisk verksamhet per dag. Den pedagog­iska delen av verksamheten ska få statsbidrag.

Foto: Pixabay

Samtidigt i resten av världen:

Glassen Puckstång börjar säljas, sällskapsspelet Monopol lanseras i USA och Tysklands riksdag beslutar att endast personer av ”arisk” härkomst får vara tyska medborgare.

1939

Svenska Fröbelförbundet byter namn till ”Pedagogiska Föreningen för Förskoleåldern” och ställer några år senare krav på lön och arbetsvillkor för medlemmarna.

Samtidigt i resten av världen:

Ingrid Bergman tecknar kontrakt i Hollywood, första maj blir nationell helgdag och Andra världskriget bryter ut.

1945

Socialstyrelsen blir ansvarig för barnomsorgen.

Samtidigt i resten av världen:

Astrid Lindgrens första bok med Pippi Långstrump kommer ut, USA släpper en atombomb över Hiroshima och Andra världskriget tar slut.

1955

Yrkestiteln ändras till förskollärare. Föreningen byter namn till ”Sveriges Förskollärares Riksförbund”. Sex år tidigare blev föreningen en del av Svenska Facklärarförbundet.

Foto: Pixabay

Samtidigt i resten av världen:

Första svenska charterresan genomfördes till Mallorca, svenska folket röstar nej till högertrafik och Winston Churchill avgår som premiärminister för Storbritannien.

1972

Ordet förskola börjar användas mer allmänt. Den statliga Barnstugeutred­ningen presenterar principer som åldersblandade grupper och ett dialogpedagogiskt arbetssätt. Verksamheten ska förena omsorg om barnen med pedagogiskt innehåll. Förskollärare och barnskötare ska bilda arbetslag och ta ett gemensamt ansvar för arbetet.

Samtidigt i resten av världen:

Kvinnogruppen Skärholmsfruarna demonstrerar mot höga matpriser, filmen Gudfadern har premiär och Ölandsbron invigs.

1975

Kommuner blir skyldiga att erbjuda avgiftsfri förskola för alla sexåringar och förskoleverksamheten ska byggas ut i alla kommuner. Tio procent av barnen i åldern sex månader till 7 år deltar i någon form av barnomsorg. Ett par år senare blir förskollärarutbildningen högskoleutbildning.

Samtidigt i resten av världen:

Västtyska ambassaden i Stockholm ockuperas och ett gisslandrama uppstår, Karl-Bertil Jonssons julafton sänds för första gången i tv och Vietnamkriget tar slut.

1983

Sveriges Förskollärares Riksförening antar ett handlingsprogram där man bland annat kräver en läroplan för förskolan.

Samtidigt i resten av världen:

Carola vinner melodifestivalen med låten ”Främling”, Coca-Cola Light introduceras i Sverige och 6 juni blir Sveriges officiella nationaldag.

1991

Riksdagen beslutar om förskola för alla barn, oavsett om föräldrarna arbetar eller inte. Lärarförbundet bildas efter en sammanslagning av flera förbund, däribland Svenska Facklärarförbundet där Sveriges Förskollärares Riksförening ingår.

Samtidigt i resten av världen:

Ingegerd Troedsson blir Sveriges första kvinnliga talman, Bingolotto börjar sändas och Sovjetunionen upplöses.

1998

Förskoleklassen införs som en frivillig skolform inom det offentliga skolväsendet. Förskolan får egen läroplan och Skolverket tar över tillsynen från Socialstyrelsen.

Samtidigt i resten av världen:

Anja Pärson tar sin första världscupseger i slalom, 63 ungdomar omkommer vid en diskoteksbrand i Göteborg och USA:s president Bill Clinton anklagas för sexuella trakasserier.

2003

Allmän avgiftsfri förskola införs för alla barn i åldern fyra och fem år. Ett år senare får förskolan bäst resultat av alla undersökta samhällssektorer i Svenskt kvalitetsindex.

Samtidigt i resten av världen:

Den svenska adelns privilegier upphör helt, Sveriges utrikesminister Anna Lindh mördas och USA invaderar Irak.

2012

Legitimation införs för förskollärare. Endast den som är legitimerad förskollärare får tillsvidareanställas som förskollärare.

Samtidigt i resten av världen:

Prinsessan Estelle föds, två svenska journalister släpps fria efter att ha fängslats i Etiopien och sociala medier-jätten Facebook köper Instagram för en miljard dollar.

2017

Riksdagen tar beslut om obligatorisk förskoleklass.

Samtidigt i resten av världen:

100-kronorssedlarna som pryds av Carl von Linné ersätts av sedlar med Greta Garbo, Stockholm utsätts för ett terrorattentat och Donald Trump tillträder som president i USA.

Och nu är det 2018! 100 år med Förskolan.