
Åsa Fahlén, Sveriges Lärare, träffade förskollärarna Malin Danhard och Elin Sommarström, samt rektorn Emelie Andersson.
Inför Förskolans dag besökte Åsa Fahlén, förbundsordförande i Sveriges Lärare, förskolan Bredäng Alle 46, där barnen förberett inför utställningen länge. Foto: Jeffrey McIntosh.
Aktuellt
Förskolans dag är dagen då förskollärarna och barnen tar chansen att berätta för alla andra om vad de gör.
– Vi vill att barnen ska få ta plats i samhället, säger Malin Danhard, förskollärare i Bredäng i södra Stockholm.
LÄSTIPS: Fackets krav: Högst tre barn per anställd i småbarnsgrupperna
Hela året har barn och personal på förskolan Bredäng Alle 46, och de övriga fem kommunala förskolorna i Bredäng, förberett sig inför torsdagen vecka 20, då Förskolans dag av tradition firas. De har övat in sånger, samlat ihop dokumentation från projektarbeten, ritat och målat med en bredare publik än vanligt i sikte.
– Vi ska ha vernissage i Bredängs centrum, det är vårt projektavslut, säger förskolläraren Malin Danhard och understryker att barnen själva har röstat fram vilka sånger de ska sjunga. De har även valt ut material från projekten för att visa vad de har lärt och utvecklats kring för sina föräldrar, syskon och andra förbipasserande som är nyfikna på förskolans arbete.
Förskolans dag arrangerades första gången 1984, efter ett initiativ av Sveriges förskollärares riksförbund, en föregångare till Sveriges Lärare. Syftet var, förutom att bilda opinion, just att visa upp verksamheten och skapa stolthet hos både förskolebarn och personal.
Inför årets upplaga gör Åsa Fahlén, förbundsordförande i Sveriges Lärare, ett besök i Bredäng och pratar bland annat med Malin Danhard och hennes kollegor på förskolan Bredäng Alle 46. Åsa Fahlén applåderar valet att visa upp sig i centrum och hon ser också dagen som en möjlighet för medarbetarna att lyfta fram det som är förskolans uppdrag.
Åsa Fahlén, Sveriges Lärare, träffade förskollärarna Malin Danhard och Elin Sommarström, samt rektorn Emelie Andersson.
– Att leva upp till det styrdokumenten kräver är en utmaning. Det är bra att prata om vilka förutsättningar man behöver för att klara av att göra det som står i läroplanen, säger hon.
Åsa Fahlén tycker att det är utmärkt att förskolorna Bredäng använder dagen för att visa upp sig i lokalsamhället.
– Det är ju inte alla som vet att förskolans uppdrag inte bara är omsorg, utan även undervisning, säger hon.
Förskolans rektor Emelie Andersson framhåller att förberedelserna inför Förskolans dag i hög grad har formen av ett demokratiarbete.
– Det började med att vi inte kände igen oss i den bild av Bredäng som media ofta valt att berätta om. Vi påbörjade då ett gemensamt arbete i våra sex förskolor genom att lyssna till barnen. Vi ville få ta del av deras tankar och reflektioner om hur det är att bo och leva i Bredäng. Barnens berättelser fick leda projekten, säger hon.
Emelie Andersson.
Som rektor ser hon nyttan för både medarbetare och chefer av att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål. Förskolans dag ger också goda möjligheter för samarbete mellan förskolorna i området.
– Systematiken i hur vi jobbar under läsåret med vårt pedagogiska år fram till vernissagen har blivit tydligare. Det skapar trygghet och en gemensam riktning. Alla vet vad som ska ske, när det ska ske och vad som förväntas av dem under året. På så vis blir alla delaktiga och alla kan bidra till fortsatt utveckling, lust och lärande i Bredängs förskolor, säger Emelie Andersson.
LÄS OCKSÅ:
Sveriges Lärares krav: Högst tre barn per anställd i småbarnsgrupperna
Förskolans dag firades med vårlopp
Förskolans rum för alla sinnen
Podcast Hur lägger vi upp våra nyhetsbrev, vad är en bra längd för att så många som möjligt ska läsa och inte minst – vad ska vi skriva?
Krönika Ta leken på allvar, och vårda den, skriver Marie Eriksson.
Fokus Det här blir effekten av en budget baserad på skolpeng, alltså ett belopp per barn, säger LO-utredaren Johan Enfeldt.
Fokus Ingen förskola i Stockholm följer riktlinjerna för gruppstorlekar, menar förskolläraren.
Ledare Barnens reflexvästar hamnade i fokus efter den tragiska dödsolyckan i Umeå. Men problemen med säkerhet i förskolan är betydligt större än så visar vår granskning, skriver Sara Djurberg.
Fokus Sju av tio förskollärare uppger att de har svårt att klara tillsynen av barnen.
Fokus Här är fem sätt att påtala säkerhetsbrister på förskolan med stöd i lagar och förordningar.
Fokus Politikerna i Stockholm ska ta fram ett styrdokument för hur stora nya förskolor ska få vara och hur de ska utformas
Fokus Förskollärarna i forskaren Linda Pallas studie menar att resursbristen till och med skapar barn i behov av särskilt stöd.
Fokus Den norska förskolan ses av många som en förebild. Där finns normer om både förskollärartäthet och om hur många barn per anställd det ska vara.
Gästkrönika Mitt till synes enkla förslag för att råda bot på ensamheten och utanförskapet: Mer krut på det relationsskapande arbetet och därefter lite till! skriver förskolläraren Ingeborg Carlquist i en gästkrönika.
Podcast Hur prioriterar vi när arbetsbelastningen är hög, när tar vi hjälp och hur gör vi för att inte bränna ut oss? Det pratar vi om senaste avsnittet av podden Förskolan.
Krönika Plötsligt finns det, som Skolverket uttrycker det, inte längre ”några krav på att använda digitala lärverktyg” i förskolan. Och debatten som följer på detta blir som vanligt ganska enahanda, skriver förskolläraren Erik Stenkula.
Friskolor Vi saknar insyn i om där finns utländska ägare som inte delar våra demokratiska värderingar, säger Lars Thornberg, Skolverket.
Forskning När förskollärare ska berätta om verksamheten för ledningen känner de sig osäkra och vågar inte ta upp problem, visar en ny studie.
Pedagogiska tips Det är jätteviktigt att barnen lär sig att tolka inte bara text utan också bilder och filmer från början, säger förskolläraren Kerstin Nordenstam.
Fackböcker Blygsel är inte problematiskt i sig självt, säger Jenny Jakobsson Lundin.
Dilemmat Jag upplever att många ammande mammor är oroliga för hur inskolningen ska gå. Kan barnet somna och tröstas utan amning? Hur pratar vi om amning i förskolan? skriver förskolläraren.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan breddar vi diskussionen om hållbar utveckling. Hur blir förskolan mer hållbar, vad är ett hållbart sätt att förhålla sig till arbetet – och hur lär och pratar vi med barnen om hållbar utveckling?
Fråga facket Kallt på förskolan – vår fackliga expert reder ut vad som gäller.
Pedagogiska tips Hela barngruppen målar en enorm tygmålning.
Reportage Förskollärarna på Morkullans förskola i Hjärnarp fick chansen att utveckla sin dansundervisning genom ett samarbete med forskare.
Yrkesroll Tre förskollärare om att jobba på sin fritid.
Planeringstid Regeringens utredare Bo Jansson vill att staten reglerar förskollärares och lärare i fritidshems planeringstid.
Arbetsmiljö – En megaförskola kan liknas vid en hönsgård och inte med en skolform, säger Farah Waly, vice ordförande Sveriges Lärare Stockholm.
Digitalisering ”Digitala lärverktyg ska användas med stor restriktivitet”, säger skolministern.
Krönika I ett så människointensivt arbete som vårt finns det dagar då man inte vill prata med en käft när man kommer hem. Då kommer sportlovet som en välsignelse, skriver Erik Stenkula.
Podcast Utbildar vi barn eller avlastar vi föräldrar, behöver vår status höjas och hur påverkar samhällets syn på förskolan vår relation till barn och vårdnadshavare?
Krönika Säg att jag haft ett år med en rörig barngrupp och inga vikarier, och att jag som ett svar på detta precis får nytt lönebesked: ”Du får ovanligt pyttigt påökt”, skriver Erik Stenkula.
Krönika De flesta förskollärare har långt mindre planeringstid än vad som är rimligt för att kunna skapa kvalitet i undervisningen.
Skolpolitik Skolverket: ”Huvudmännen behöver ta ett större ansvar för likvärdigheten.”
Pedagogiska tips Förskolläraren Kelly Mills Kallin lockar till lärande genom ”pedagogisk iscensättning”, ett begrepp som hon själv myntat.
Podcast I senaste avsnittet av Förskolan pratar vi om läroplanen och hur vi undervisar utifrån den.
Planeringstid De får varken tid eller mandat från rektor att ta sitt ansvar, säger Petra Hultqvist, ordförande i Skolformsföreningen förskolan, Sveriges Lärare.
Planeringstid Sveriges Lärare kräver en reglering av planeringstiden för förskollärarna i den pågående avtalsrörelsen. Hur mycket har inte preciserats, men 8–10 timmar per vecka har nämnts i diskussionerna.
Planeringstid När din planeringstid ryker är det viktigt att du frågar rektorn hur den ska tas igen, poängterar Elisabet Mossberg, arbetsmiljöexpert och tillförordnad förhandlingschef på Sveriges Lärare. Här är delar i avtal och styrdokument som du kan använda för att få den planeringstid som du har rätt till.
Planeringstid Nu har vi ett avtal och det ska följas, det är ingenting som går att välja bort, säger Johan Eckman, förskollärare och lokalt ombud i Sveriges Lärare.
Planeringstid Drygt en tredjedel av landets kommuner har avtal eller överenskommelser om förskollärarnas planeringstid, enligt Sveriges Lärares kartläggning. Men antalet timmar varierar stort: Mellan 2 och 8 timmar per vecka.
Planeringstid Ta eget ansvar och ta hjälp av facket om du inte når fram, säger förskolläraren Teresa Sundström.
Planeringstid Vi tar fram en miniminivå, en lägsta acceptabel nivå, säger utredaren Bo Jansson, som ska lämna sina förslag den 3 mars.
Arbetsmiljö Jag tror att det kan vara bra med en tuffare och vassare ton i debatten, säger förskolläraren och satirtecknaren Julia Sjöstedt.
Gästkrönika På enheten där jag jobbar har vi, innan större möten, börjat lyfta guldkorn från verksamheterna, skriver förskolläraren Ingeborg Carlquist.
Arbetsmiljö Ny rapport om stora barngrupper: 7 av 10 lärare har svårt att leva upp till tillsynsansvaret.
Podcast Får barnen leka Squid game, måste vi lyssna på Mello och hur länge ska vi egentligen dras med Anna och Elsa?
Krönika Nä, jag bara skojade lite. Dagisfröknar är vi allihopa och kommer troligen att förbli.
Fackligt Lärare i förskola, det är den nya titeln för alla som tidigare titulerats förskollärare.
Krönika Nu vill skolministern se till att fler blir behöriga till gymnasiet, genom att slopa F-betyget. Vad sägs om att i stället ta tag i de verkliga problemen? skriver förskolläraren Erik Stenkula.
Podcast I senaste avsnittet pratar vi om att tappa tron på sig själv och sin egen förmåga som förskollärare. Vad är det inom vårt yrke som skapar självtvivel, hur tar vi hjälp från andra och vad kan man göra på egen hand när självförtroendet tryter?
Forskning För barnen överväger fördelarna, konstaterar Emma Franzén, landskapsarkitekt och utredare på Folkhälsomyndigheten.
Krönika Det spelar alltså ingen roll om jag vägrar. Då går man bara högre upp i leden, frågar någon annan, skriver Eva Lindström efter kammarrättens dom i Göteborg.