Manifestation ska lyfta folkhögskolan
Protester mot nedskärningar och folkhögskolornas betydelse kommer att vara i fokus den 19 september, berättar Tomas Rosengren, ordförande i Sveriges Lärare Folkhögskola. Bilden är från vårens lärarprotester i Umeå.
Sveriges lärare
En riksomfattande manifestation ska sätta fokus på folkhögskolornas utsatta läge och vad som krävs för att de ska kunna fortsätta utföra sitt uppdrag.
– Den 19 september går vi man ur huse, säger Tomas Rosengren, ordförande i Sveriges Lärare Folkhögskola.
Senaste halvåret har folkhögskolorna tvingats säga upp närmare 200 lärartjänster runt om i landet. Till det kommer varsel och uppsägning av annan personal.
För att få regeringen och andra beslutsfattare att inse allvaret arrangerar Sveriges Lärare Folkhögskola tisdag 19 september en manifestation på Sergels torg i Stockholm och uppmanar alla landets 156 folkhögskolor att delta.
– Det är dags att säga stopp, säger Tomas Rosengren, ordförande i Sveriges Lärare Folkhögskola.
Samtidigt framhåller han att det inte i första hand handlar om att demonstrera mot något, utan om att lyfta fram folkhögskolornas framgångsfaktorer och manifestera folkbildningens avgörande roll i det svenska utbildningssystemet.
Brister det i insikt om det i regeringen?
– Ja det skulle jag säga att det gör. Det är tydligt att vi högljutt behöver tala om vad vi gör och varför vi behövs. Tidigare fanns en bred konsensus i riksdagen om folkbildningens och folkhögskolornas betydelse, men i dag finns det inte längre några ledamöter med bakgrund i folkhögskolevärlden, säger Tomas Rosengren.
Manifestationen på Sergels torg kommer att kompletteras med en rad lokala och regionala aktiviteter. Till exempel har lärare, rektorer och deltagare vid folkhögskolorna i Göteborgsområdet enats om att genomföra en gemensam manifestation på Gustav Adolfs torg i centrala Göteborg.
Gå tillsammans
– Vi uppmanar varje skola att hitta ett sätt att visa att folkhögskolan är viktig och behövs, gärna tillsammans med närliggande folkhögskolor. Vi vet också att flera skolor kommer att bussa upp deltagare och lärare till Stockholm.
Exakt hur programmet kommer att se ut den 19 september är ännu inte spikat. Inför manifestationen planerar Sveriges Lärare Folkhögskolas styrelse att förmedla tips och idéer om hur man kan göra lokalt för att få till ett så bra program som möjligt.
– Givetvis kommer vi också att följa upp manifestationen under hösten, säger Tomas Rosengren.