Historielärare samtalar
Sett I fyra tv-program som producerats av Utbildningsradion samtalar historielärare på folkhögskola och gymnasium hur de undervisar.
Utbildningsradion har producerat fyra tv-program där historielärare på folkhögskola och gymnasium samtalar om hur de väljer ut sitt material och hur man engagerar deltagarna i sin undervisning. Ämnesrubrikerna för de olika avsnitten är: Perspektiv på historien, Stoffurval, Historiebruk och Historisk empati. Samtalen är en förlängning på programmet Nationen, som vill lyfta fram fler perspektiv på den svenska historien. I det första avsnittet samtalar lärare om hur man skapar historisk empati och vikten av att deltagarna utvecklar en förståelse för vad som har hänt i historien. I det andra programmet är temat olika perspektiv på historien, vad som är utmaningarna och varför det är viktigt att lära ut historien ur olika infallsvinklar
I det tredje programmet diskuterar de hur de väljer ut sitt stoff och varför de väljer som gör. Och hur förhåller de sig till stoff de väljer bort? I det sista avsnittet handlar samtalet om historiebruk och hur de går till väga för att lära ut källkritik.
Programmen finns på ur.se och är på mellan 16 till 20 minuter