Så skriver sig SD en ny falsk historia

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningenfolkhogskolan.se

Sverigedemokraterna försöker nu skriva sig en ny historia som ett socialkonservativt parti genom att lägga beslag på framträdande föregångare inom folkbildningen.

Sverigedemokraterna bildades ju 1988 av unga och gamla nazister som varit verksamma i nationalistiska och rasistiska partier som Framstegspartiet, Sverigepartiet och Bevara Sverige Svenskt (BSS). På nyhetssajten samtiden.nu har man letat fram förebilder som bättre ska passa den nya historieskrivningen. En av dem är Teodor Holmberg, rektor på Tärna folkhögskolan 1876-1935.

Teodor Holmberg var från början liberal och vän med radikala tänkare som den samtida norske författaren och samhällsdebattören Bjørnstjerne Bjørnson och Ellen Key. Med tiden blev han alltmer nationalistisk och konservativ, vilket ledde till en brytning med vännerna. Holmberg var emot Unionsupplösning 1905, då Norge och Sverige gick skilda vägar. Holmbergs fientliga inställning till Norge ledde till att han också blev relativt isolerad inom folkhögskolan. Holmbergs inställning till unionsupplösningen är dock inget man nämner på samtiden.nu.

Ett annat exempel på försåtlig historieskrivning är en berömmande artikel om den moderate riksdagspolitikern, läkaren och kulturdebattören Gunnar Biörk. Biörck var 1938-39 ordförande för Medicinska föreningen där han aktivt arbetade för att den svenska läkarkåren skulle motsätta sig invandring av judiska läkare från Nazityskland till Sverige. Inte heller detta får vi veta på hemsidan.

Ännu mer intressant är hur man oblygt försöker lägga beslag på en folkbildarprofil och humanist som Brunnsviks rektor Alf Ahlberg, samt Per-Albin Hansson och det begrepp som är förknippat med honom, ”folkhemmet”. De skulle vända sig i sin gravar om de såg vilket sällskap som försöker utse sig själva till deras uttolkare och arvtagare.

Förmodligen skulle till och med den ärkekonservative Teodor Holmberg säga stopp och belägg inför att associeras med ett parti som lägger motioner i riksdagen som vill begränsa folkhögskolans frihet. Holmberg var en återkommande skribent i tidskriften. I ett nummer av Folkhögskolan från 1930 skriver han:

”Staten har, ej minst i vår egen tid och naturligtvis ju mera dess ekonomiska stöd begäres och erhålles, en stark tendens att vidga sin maktsfer, och den ligger för uniformitet och centralisation. Då kan den lilla cellens livsbehov av fri rörelse och självständig utveckling lida intrång.”

Men den verkliga faran ligger i att vi inom folkbildningen låter Sverigedemokraterna stjäla oss på orden, begreppen och dess betydelse genom att blanda bort korten och använda våra begrepp och förebilder. Göran Hemberg från Demokratiakademin konstaterade på ett seminarium att numera vågar knappt någon, utom Sverigedemokraterna, ta ordet folkhem i vår mun. Så försöker man stjäla oss på orden och dess ursprung.

Det bästa skyddet mot det är inte att bara ställa sig att vissla utan skaffa sig kunskap och argument.