
Skolan och högskolan kanske har allra mest att lära av förskolan och i förlängningen också av folkhögskolornas bredare kunskapssyn. Det resonemanget för Jonna Bornemark.<br />
Porträtt Folkhögskolorna står för ett kunskapsideal som övriga skolformer kan lära sig mycket av! Det menar Jonna Bornemark – en av Sveriges mest uppburna filosofer som simmar med mörtar, tämjer råttor och älskar att bryta mot normer och konventioner.
Vi träffas i köket i hennes 70-talsradhus i Huddinge söder om Stockholm, en av de sista heta sommardagarna. Inledningsvis har hon svårt att koncentrera sig på intervjun då hon sitter i telefonkö hos en myndighet.
Vilket hon gör med stigande irritation.
– De tycker att jag kan kommunicera via chatten, men jag vill prata med en människa. Ge mig en människa! Jag har aldrig haft ett problem som en chattbot kunnat lösa bättre än en vanlig Google-sökning.
Till sist ger hon upp och lägger på. Detta är ett ämne som intresserar henne djupt: Vad kan datorerna hjälpa oss med? Och var går alltjämt gränsen för vad de klarar av?
– Artificiell intelligens, eller AI, har utvecklats enormt på senare år och kan vara till stor hjälp. Men jag vill påminna om dess begränsningar, att datorerna saknar mänskligt omdöme, att de varken har känslighet eller kroppslighet.
Kunskaper och mellanmänskliga relationer – ända sedan disputationen 2009 har hon sysslat med spänningsfältet, inte minst inom ramen för Södertörns högskolas Centrum för praktisk kunskap. Den gemensamma nämnaren för alla som söker sig till centrets kurser är att de har yrken där människokännedom på olika sätt är avgörande för yrkeskunnandet.
Skolan och högskolan kanske har allra mest att lära av förskolan och i förlängningen också av folkhögskolornas bredare kunskapssyn. Det resonemanget för Jonna Bornemark.<br />
De flesta av studenterna arbetar inom vård, skola och omsorg – exempelvis sjuksköterskor, lärare och arbetsterapeuter. Men där finns också så vitt skilda yrken som poliser, skådespelare och journalister. På centrets utbildningar kombinerar man deltagarnas egna erfarenheter från yrkeslivet med humanistiska perspektiv och teorier.
Vissa av studenternas berättelser har varit omtumlande för henne. Hon minns en undersköterska som beskrev en knivig situation med en dement kvinna som inte ville lämna toaletten.
– Kvinnan var oförskämd mot henne, skrek på henne och vägrade ta emot hjälp. I det läget var det lätt att säga eller göra fel saker för att lösa situationen. Men det visade sig att hon valde helt rätt strategi när hon utbrast: ”Sitter du här, din gamla skata!”.
Den oväntade formuleringen fick damen att skina upp, den halvt skämtsamma tonen var helt rätt. Sensmoralen i historien?
– Undersköterskans beslut grundade sig i hennes kunskaper om kvinnans bakgrund, om mellanmänskliga relationer och i synnerhet hennes vetskap om hur dementa kan reagera. Men också i en känslighet för just den här unika situationen som faktiskt aldrig hänt förut. Det går inte att skriva en manual för hur man ska agera i en sådan situation.
Det handlar om omdöme, det mänskliga omdömet, både på individuell och kollektiv nivå. Den artificiella intelligensens relation till detta omdöme är något som hon tänker forska ännu mer kring. Men redan i dag kan hon konstatera:
– Med tanke på att AI kan göra alltmer, uppstår en stor och avgörande fråga: Vilka unika egenskaper hos människan kommer att vara allra viktigast på framtidens arbetsmarknad? Jo, att på djupet förstå den komplexitet som finns i mellanmänskliga relationer.
För mycket mätningar av kunskap i skolan kan bli ett hinder för värdefullt lärande. Det betonade Jonna Bornemark bland annat då hon tidigare i år föreläste i Kista för personal från 18 folkhögskolor.
Det är här hon kommer in på den bredare kunskapsgrund som inte bara hennes center för praktisk kunskap bygger på, det är en kunskapsgrund som också finns inom folkbildningen och i synnerhet på folkhögskolorna.
– Jag har föreläst på folkhögskolor och jag har träffat många folkhögskollärare och jag är helt övertygad om att den pedagogik som råder där, den tillhör framtiden.
På vilket sätt?
– Både vårt arbete på centret och undervisningen ute på folkhögskolorna bygger på deltagarnas egna erfarenheter. De utgör inte tomma kärl som ska fyllas, tvärtom tar de med sig kunskaper som kan bidra till allas lärande. Och det är kunskaper om mänskliga relationer som ingen dator i världen kan uppbringa.
Hon tilltalas av hur folkhögskolorna hämtat inspiration från den pedagogik som råder inom förskolan och fritidshemmen. Och hon irriteras över att denna pedagogik inte får den cred som den förtjänar i övriga utbildningsväsendet.
– Här finns en problematisk hierarki som jag försöker kämpa emot, att förskolan har lägst status, att grundskolan har något högre, att gymnasiet hamnar ytterligare ett pinnhål upp och att högskolan är allra finast. Så kan vi inte ha det!
Hon tycker tvärtom att skolan och högskolan kanske har allra mest att lära av just förskolan och i förlängningen också av folkhögskolornas bredare kunskapssyn.
– Att utgå från deltagarens eller barnets egna intressen, fånga upp deras idéer. ”Vad händer när is smälter?” kan ett barn fråga sig. Ja, då tar man fram is och låter den smälta och undersöker saken tillsammans. Man fokuserar på det sinnliga, det emotionella. Det görs i alltför liten utsträckning
i det övriga utbildningssystemet.
Bland alla publika framträdanden i höst ska Jonna Bornemark också leda en musiksatt ”Performance Lecture” på Orionteatern i Stockholm. ”Jag gillar att stå på en scen, har nog ärvt det från min tyska farmor som växte upp på en cirkus”, säger hon.<br />
Här är inte steget långt till en annan av hennes käpphästar: att vi ska sluta försöka mäta och spalta upp allting omkring oss.
– Det finns en övertro på mätande, inte minst inom New Public Management. När allt blir siffror i exceltabeller finns inget utrymme kvar för omdöme och eftertanke.
Oj, vad det budskapet tog skruv efter att hennes bok ”Det omätbaras renässans” kommit ut 2018! Hon kan inte räkna alla framträdanden hon gjort sedan dess hos myndigheter, vårdinrättningar och skolor. Hon har fått lite av en rockstjärnestatus.
– Även min gamla rektor på Åvaskolan i Täby bjöd in mig, efteråt frågade lärare som varit med på föreläsningen om ledningen hade förstått hur mycket kritik jag skulle rikta mot allt mätande inom skolan, skrattar hon.
Hennes 9-åriga son August stormar in i köket. Skoldagen är slut, nu vill han ”bygga ett slott”. Mamma Jonna fångar upp hans plötsliga inspiration i flykten, berättar var han kan hitta papplåda, tejp och sax.
För några år sedan fick August en autismdiagnos, något som Jonna Bornemark också berörde i sitt uppmärksammade Sommar-program i P1 2017. Att följa hans kunskapsresa har varit en ögonöppnande upplevelse, berättar hon.
– Han kunde skriva innan han kunde tala. Och hans inhämtning av kunskap har präglats av sinnlighet och kroppslighet. Han lärde sig till exempel skriva ”mus” i spagetti!
Kanske inte någon slump att det blev ett djurs namn han skrev där på tallriken, djuren spelar en helt central roll i familjen.
– Här i huset bor tre generationer och tre arter, säger hon och anspelar på att hon har såväl sin pappa som två hundar och två råttor under samma tak.
Fotografen vill gärna träffa de minsta familjemedlemmarna och Jonna Bornemark låter råttan Tash vandra över axeln medan hon öppnar kylskåpet – och vips hoppar Tash in och gömmer sig bakom osten. Jonna Bornemark lyckas föra ut honom med mjuka rörelser.
– Jag gillar att utmana normer och värderingar. Råttan har ju dåligt rykte, men den är både renlig och sällskaplig.
Sommarens projekt i fritidshuset i Dalarna har annars varit att tämja – mörtar.
– Det är ju ingen högstatusfisk, men den är oerhört läraktig. Om man simmar med bröd i munnen så simmar mörtarna alldeles intill. Men man får akta bröstvårtorna, de vill gärna äta på dem också.
Hon har länge varit fascinerad av den ordlösa kommunikationen med djur, utanför husets väggar har hon både lamm och häst.
– Att de djur som liknar oss mest skulle vara de smartaste är feltänkt, mörtarna är ett bevis på det.
Hon ser sig själv ”mer som en naturfreak än en kulturfreak” och ställer med glädje upp på att fotograferas i ett skogsparti ett par stenkast bort. Med njutningsfylld blick lägger hon sig ner på rygg bland barren och tittar upp mot trädkronorna.
– Träd rör sig långsamt och jag rör mig så jäkla fort. Jag ligger gärna så här och stjäl lite av deras långsamhet, träden hjälper till att jorda mig.
Yrke: Professor i filosofi vid Centrum för praktisk kunskap, Södertörns högskola.
Aktuell: Ständigt aktuell, torde vara Sveriges mest uppmärksammade filosof. ”Filosofer ska inte sitta i elfenbenstorn, jag gillar att prata filosofi med alla.”
Gör på fritiden: ”Umgås med mina barn och mina djur och vistas
i naturen.”
Läser just nu: ”Kromosomparken” av Jonas Gren.
1988. Hennes eget filosofiska uppvaknande som 15-åring på skogspromenad med sin pappa. ”På en fråga från mig svarade han att han faktiskt inte vet, att kanske ingen människa vet. Och det gjorde mig gränslöst nyfiken. Världen öppnades!”
2009. Disputerar i filosofi vid Södertörns högskola med avhandlingen ”Kunskapens gräns, gränsens vetande”.
2015. Blir professor i filosofi.
2018. Ger ut genombrottsboken ”De omätbaras renässans – en uppgörelse med pedanternas världsherravälde”.
2019. Följer upp succén med ”Horisonten finns alltid kvar: om det bortglömda omdömet”.
2022. Publicerar boken ”Jag är himmel och hav: en filosofisk undersökning av graviditet, liv och jagets gränser” som nu under hösten blir både en barnföreställning och en vuxenföreställning på Orionteatern.
Fackligt Folkhögskolans utbildningsform under attack. Nu söker man nya representanter och nya krafter.
Krönika Oväntade möten dyker upp överallt. Och som Gertrud på seniorkursen säger, man behöver inte veta vad den andra personen heter, det är kul ändå. Sara Silfverskiöld skriver om bryne i läkarrocken, om våren och möten på folkhögskolan.
Lektionstipset Efter en tid som anställda vill de satsa på sig själva och ser kursen som en vändpunkt i livet. Det säger Marta Ruz, som är kursansvarig för Starta eget – kunden i fokus.
Porträtt Från Malmberget till Elfenbenskusten via Råsunda, England och Gröndal. Med många läktare, mål och möten på vägen. Journalisten Erik Nivas underhållande och allmänbildande resa i fotbollens spår fortsätter.
Reportage Min plan är att frilansa som reporter, så jag kommer säkert att synas i spalterna och på sajten även framöver. Anna-Karin Hallonsten tar över rodret som redaktör för tidningen Folkhögskolan. Hon har en mångårig bakgrund av att bevaka utbildningsfrågor, så jag känner mig trygg. Ha en härlig sommar!
Sveriges lärare Folkhögskolorna tvingas säga upp personal samtidigt som arbetsvillkoren för de som jobbar kvar blir allt tuffare, visar en ny rapport från Sveriges Lärare.– Våra medlemmar är oroliga för att utbildningsformen inte kommer att finnas kvar i framtiden, säger Åsa Fahlén, förbundsordförande.
Pedagogik Avatarer som inleder lektionen på arabiska, deltagare som kan välja undervisning på distans och lärare som fått utbildning i AI.Bona folkhögskola har kommit långt i digitaliseringen och det går självfallet att förena med folkhögskolans värderingar, menar rektorn Anneli Dahlqvist.– Våra deltagare gynnas av att undervisningen sker digitalt, vare sig de jobbar hemifrån eller på plats på skolan.
Krönika Jag tänker att vår uppgift som folkbildare är att navigera mellan utopi och vardag. Det skriver Benton Wolgers.
Reportage Praktik, konflikthantering och särskilt stöd. Det är viktiga delar i utbildningen till lärarassistent.– Deltagarna är taggade och vill ut och jobba i skolan. Låt oss använda dem, säger Kalle Bjelkefelt, kursansvarig på Östra Grevie folkhögskola.
Ledare Efter uppsägningsvågen av 250 kompetenta folkhögskollärare 2023 sitter Sveriges Lärare nu igen dagligen vid förhandlingsbordet för att hantera nästa våg nedskärningar. Det skriver Tomas Rosengren, ordförande för Sveriges Lärare Folkhögskola.
Undervisning Med en yrkesbakgrund inom olika områden vill de nu göra en insats som lärarassistent. Därför går de utbildningen på Östra Grevie Folkhögskola.– Det finns nog ingen klass i Sverige som inte skulle må bra av en lärarassistent, säger Felix Eklöf.
Undervisning Riksrevisionen visar att det finns brister i arbetet med att få arbetslösa med kort utbildning att börja studera.Folkhögskolan är viktig för denna grupp och skolorna är beredda på att göra mer, kommenterar Anna Ekström, ordförande för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation.
Kompetensutveckling Ukrainska lärare ska ”jobbskugga” på folkhögskolor i Sverige.– Intresset är stort i Ukraina för vår folkbildningsmodell som ett sätt att stärka civilsamhället, säger Mats Ehn, sammankallande i ett nytt nätverk för stöd till folkbildning i det krigshärjade landet.
Nedskärningar Högre ersättning per studieplats i folkhögskolan och 3 000 fler platser. Det begär Folkbildningsrådet hos regeringen. Dessutom påpekas att den aviserade neddragningen till studieförbunden bör dras tillbaka.
Reportage Mellan Stockholm och Uppsala ligger Biskops-Arnö Folkhögskola. Det är här nya mål blir till och utveckling sker.
Nedskärningar Den pressade situationen med inställda kurser och risk för uppsägningar fortsätter för flera folkhögskolor i landet.– Det kommer att behövas stora omställningar och det märks naturligtvis, säger Yvonne Jonsson, arbetsplatsombud på Hellidens folkhögskola.
Krönika Varför ser vi inga populärkulturella projekt med skolan i centrum? Här finns massor att ösa ur. Hur påverkas studerandes situation till exempel av nedskärningar och av konflikter i arbetslaget.
Porträtt Luleå är trygghet och hemma för författaren och folkhögskoleveteranen Linda Jones. Trots att det är både blåsigt och fult. I hennes hyllade och stundtals ganska brutala bok ”De tar allt ifrån mig”, står tonåringar i Norrlands inland i centrum. Representation är viktigt, menar hon.
Skolfinansiering Folkbildningsrådet bjuder in folkhögskolorna att bidra med tankar och synpunkter i översynen av statsbidragssystemet.– Vi tar emot alla typer av inspel, säger Mats Bernerstedt, tillförordnad generalsekreterare på Folkbildningsrådet.
Reportage Dataspel är idag Sveriges största kulturexport. Och på Malmö folkhögskola har vitt skilda vägar tagit de 14 deltagarna till utbildningen för spelutvecklare. – Det är viktigt att det finns utbildningar på olika nivåer som öppnar vägar in i spelindustrin., säger Christoffer Stahre, som är kursansvarig.
Debatt Vi som verkar inom folkhögskolan har ett särskilt ansvar att utbilda inom AI och integrera teknologin i verksamheten. Vi möter många gånger människor som riskerar att bli efterlämnade. Det betonar Anneli Dahlqvist, rektor på Bona folkhögskola.
Lektionstipset Baka eget bröd, tillverka garn, lära sig om privatekonomi och göra budget. Det är några delar i profilen ”Lev billigt må bra” på allmän kurs på Malungs folkhögskola.
Ledare Jag fruktar att 2024 blir året då vi ser folkhögskolor gå under, detta i en tid då det borde vara tvärtom. Det skriver Tomas Rosengren, ordförande i Sveriges Lärare Folkhögskola.
Skolpolitik Att vända trenden så att fler får gå på folkhögskola, att kontroll och uppföljning blir väl balanserade och att tydliggöra folkhögskolans viktiga roll. Det är prioriterade frågor för landets folkhögskolor under det här året betonar två lärare och en rektor.
Digitalisering Folkhögskolor lyfts fram som viktiga för att trygga tillgången på arbetskraft i dataspelsbranschen. Det framgår i en ny rapport.
Arbetsmiljö Folkbildningen har fått en central roll i ett nytt stödmaterial för arbetet med demokrati i hela skolväsendet. Målet är att förebygga rasism och andra former av intolerans, öka tryggheten på skolan och utveckla undervisningen.
Annat Ändra i budgeten och för över pengar från yrkesvux till folkhögskolan. Den uppmaningen till regeringen kommer från Olle Westberg, generalsekreterare för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation, i ett debattinlägg på Altinget.se
Kommunbudget Omkring 140 000 ungdomar varken studerar eller arbetar. Stödet som ges till gruppen varierar mellan kommunerna. En viktig aktör är folkhögskolan.
Nedskärningar Antalet platser på landets folkhögskolor minskas från 33 000 till 32 000. Folkbildningsrådet vill säkerställa folkhögskolornas möjlighet att fullgöra sitt utbildningsuppdrag med hög kvalitet.
Krönika Vem ska komma hem till dig på julafton? I en del familjer är saken avgjord i september medan det i andra skrynklas ut på julaftonens förmiddag. Hur som helst. Lycklig är den som har någon att fira jul med. Det skriver Sara Silfverskiöld.
Kriget i ukraina Hur ska ukrainska flyktingar snabbt komma i jobb? Utnyttja folkhögskolornas kompetens, menar Folkbildningsrådet som drivit ett framgångsrikt EU-projekt.– På Medlefors folkhögskola i Skellefteå utbildades 58 ukrainare, varav 53 fick jobb direkt efteråt, berättar Beatrice Gustafsson.Av totalt 1 400 deltagare i projektet har 900 jobb och 400 studerar vidare.
Reportage På skådespelar- och filmutbildningarna på Sigtuna folkhögskola är det högt tempo som gäller, med många produktioner och filmer. Det ger deltagarna både rutin och självförtroende.
Porträtt Hon är den sjätte läsambassadören i ordningen, utsedd av Kulturrådet. Nioosha Shams, poet och kulturskribent, vill få tonåringar att bli läsande eller skrivande personer, hon vill göra kulturvärlden till en mer välkomnande och inkluderande plats.
Krönika Det räcker inte att manifestera enbart för folkhögskolan, utan en mobilisering måste ske brett eftersom basen för den deltagande demokratiska infrastrukturen är i farozonen. Det skriver Benton Wolgers, lärare på Birkagårdens folkhögskola.
Debatt Ett år har nu gått sedan Chat GPT lanserades. Läraren och författaren Joakim Sveland skriver om att folkbildningen står starkt rustad i mötet med framtidens AI-skola.
Nedskärningar Folkhögskolor och studieförbund ser med stor oro på utvecklingen av statens finansiering av folkbildningen. I ett gemensamt upprop kräver de en hållbar finansiering. Vi vill ha långsiktiga spelregler, säger Olle Westberg, generalsekreterare i RIO.
Reportage Projektet Vägen inom folkhögskola ska leda till vidare studier eller arbete.– Det känns jättebra här med tanke på hur vi lär oss och hur kunskap värderas, säger Amanda Asplund, en av deltagarna på Strömbäcks folkhögskola.
Ledare Vi ska givetvis slåss på alla nivåer för ett större erkännande av Folkhögskolans roll och potential, men på varje skola ska vi slåss med våra metoder och vår pedagogiska frihet istället för att bli sittande ensamma i våra klassrum med växande grupper. Det skriver Tomas Rosengren, ordförande i Sveriges Lärare Folkhögskola.
Forskning Folkhögskolan har en oerhört viktig roll både för individen och för samhället i stort.Det betonar Ingela Bergmo Prvulovic, ny ledare för forskningsmiljön Livslångt lärande och t f centrumledare för Encell vid Jönköpings university.
Lektionstipset Skönlitteratur får klassrummet att expandera. Det säger läraren Daniel Svensson, som använder sex romaner i undervisningen och som låter deltagarna skriva granskande tidningsartiklar.
Pedagogik Nästa år får folkhögskolorna inte längre några pengar för att hålla kursen Svenska från dag ett för asylsökande.– Vi beklagar detta och bedömer att behovet av insatsen kvarstår, säger Anna-Carin Bylund, biträdande generalsekreterare på Folkbildningsrådet.
Pedagogik Mötet är centralt som pedagogiskt verktyg för lärare på folkhögskola. Men om deltagaren gör motstånd i att mötas kan det skapa en vilsenhet i lärarens pedagogiska praktik. Det visar forskaren Filippa Millenberg i en avhandling om undervisning på hantverkskurser.
Annat Sara Silfverskiöld om vänskap: Att gå på folkhögskola är inte bara plugg, att prata och lyssna är minst lika viktigt. Man kan också få vänner när man hjälper någon.
Utbildningspolitisk talesperson Med brister i skolan är folkhögskolan viktigare än någonsin. Folkbildningen ska vara grunden men den behövs även för kompetensförsörjning med olika yrkesutbildningar. Det var centrala synpunkter under en debatt på Folkhögskoleforum.
Krönika Folkhögskolans styrka är en helt annan, den går mycket djupare och är betydligt mer central för samhällsutvecklingen. Det skriver Hans Carstensen, folkhögskollärare och författare.
Skolutveckling Under en månad ska alla socialdemokratiska riksdagsledamöter besöka minst en folkhögskola var.– Vi vill stärka våra kunskaper om folkhögskolornas situation, säger Magnus Manhammar (S).
Lektionstipset En yta på 40 kvadratmeter. Mer behövs inte för att få drygt hundra kilo potatis. Det har deltagarna på Jönköpings folkhögskola fått räkna ut. De går på allmän kurs och har valt tillvalskursen ”Hållbart liv”.
Skolfinansiering Omkring hundra tusen deltagare går på folkhögskola. Och folkbildning inom studieförbund erbjuds i alla landet kommuner, visar en rapport. Samtidigt väntas stora neddragningar för folkbildningen.Det får stora konsekvenser för människors tillgång till bildning och utbildning i hela landet, kommenterar Maria Graner på Folkbildningsrådet.
Reportage Rent krasst har vi en regering som förlitar sig på ett nationalkonservativt parti som inte ser folkbildning som bra eller viktig, av olika anledningar. Det betonar Andreas Fejes, professor i vuxenpedagogik, som även driver ett ölbryggeri och musikstudio.
Sveriges lärare I en del regioner stoppades lärare och deltagare från att manifestation för folkhögskolan i förra veckan.– Regionerna är fria att bestämma vad de har för regelverk, säger Annica Wallenborg Flynn, verksamhetschef vid Offentligägda folkhögskolors intresseorganisation, OFI.