Anna Ekström utanför RIO:s kontor på Södermalm.
”Jag blev förälskad i folkbildning”
Anna Ekström trivs utmärkt som ordförande i RIO och med sina nya uppdrag. Men om det blir aktuellt kan hon tänka sig att åter bli minister. Foto: Oskar Omne.
Porträtt Folkbildningen är juvelen i kronan i den svenska demokratin. Det säger tidigare utbildningsminister Anna Ekström, i dag ordförande för RIO. Samtidigt är hon djupt oroad över vad en försvagad demokrati kan få för konsekvenser för folkhögskolan.
Ekström kommer in till kansliet för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (RIO) på Södermalm. Här är hon ordförande sedan drygt ett år tillbaka. Så här kommenterade hon då den utnämningen i tidningen Folkhögskolan:
”Nu får jag ett av de finaste uppdragen man kan ha i Folkhögskolesverige och Folkrörelsesverige. Folkbildningen är juvelen i kronan i den svenska demokratin.”
I dag har hon tagit plats i ett av de svalare mötesrummen på kansliet och gör sig redo för intervjun.
Vilken är den viktigaste frågan för folkhögskolan i Sverige?
– Just nu är det att överleva och behålla vår frihet. Vi har funnits i 150 år och har anpassat oss efter vad människor och samhället behöver. Nu är det viktigt att vi får rätt förutsättningar att fortsätta med det.
Vi har fått tuffa besparingskrav. Även om hundra miljoner sköts till i årets budget så täcker det inte det hål som uppstod när det fattades 500 miljoner, som togs bort. På i princip varje folkhögskola har det varit uppsägningar eller pågår uppsägningar, svarar Anna Ekström.
Kurs som tagits bort
Hon nämner att många utbildningar till undersköterskor läggs ner trots att den yrkesgruppen behövs i vården. Även Biskops Arnös folkhögskola, där Anna Ekström är ordförande i styrelsen, har drabbats. En kurs i u-landskunskap har tagits bort.
– Det var med tungt hjärta. Men vi såg att vi tvingades spara och att det blev mindre pengar till bistånd till u-länder, så det skulle bli svårare för deltagarna att få jobb.
Hon skiner upp när Oskar Omne, Folkhögskolans fotograf, berättar att han har gått på Biskops Arnös fotoutbildning.
– Vad roligt, då måste jag berätta att jag har träffat dig nästa gång jag är på skolan.
Anna Ekström betonar att en av fördelarna med folkhögskolan är variationen mellan olika utbildningar som medför att personer med olika intressen möts.
– De som går på allmän kurs och högspecialiserade utbildningar äter i samma matsal och möts i samma bibliotek. Det är värdefullt.
Hon lyfter även fram värdet av folkhögskola för personer som inte har klarat gymnasiet och för deltagare med olika funktionsnedsättningar.
– Och nu när många ifrågasätter vad som är sant eller falskt med olika konspirationsteorier så är folkbildningen svaret. Här får man utan pekpinnar lära sig vad som gäller.
Hela tiden på språng
För två år sedan lämnade Anna Ekström uppdraget som utbildningsminister efter valförlusten. Men hennes kalender är fortfarande välfylld. Hon har varit svår att boka för en intervju och vid ett första försök fick hon ställa in på grund av ett brådskande möte med en av hennes styrelser.
I dag är hon ordförande för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (RIO), ABF Stockholm och Biskops Arnö Nordens folkhögskola. Dessutom är hon vice ordförande för Folkhögskolornas serviceorganisation.
Hur kommer det sig att du har blivit så engagerad i folkbildningsfrågor?
– Jag blev som så många andra – förälskad. När jag blev minister fick jag ansvar för folkhögskolor och studieförbund. Jag kunde inte mycket om de frågorna innan men när jag lärde mig om vad som pågick där så föll jag handlöst. Vid varje regeringsombildning slogs jag för att få behålla den posten.
Som utbildningsminister tillsatte Anna Ekström Folkbildningsutredningen våren 2022. Två år senare kom resultatet och utredaren Christer Nylander (L) lämnade den över 500 sidor tjocka utredningen ”Bildning, utbildning och delaktighet – folkbildningspolitik i en ny tid”.
– Helheten tycker jag är bra. De senaste åren har den politiska diskussionen präglats av att stoppa felaktig användning av pengar, vilket så klart är viktigt. Men nu hoppas jag att vi kan diskutera hur folkbildningen kan ge fler människor bildning, kultur, utbildning och jobb.
Tidöavtalet oroar
Men hon ser även vissa orosmoment i utredningen. Ett förslag är att införa en utvärdering från Myndigheten för kulturanalys.
– Här måste man tänka efter vad som är en lyckad folkhögskoleutbildning. Det första folk tänker på är en kurs som leder till vidare utbildning eller jobb. Men den typen av regler i skolans värld har lett till att utbildningsanordnare letar efter elever som redan har lätt att få jobb eller som inte kostar så mycket att undervisa. Det får inte bli ett motstånd för folkhögskolan att ta emot grupper som står långt från arbetsmarknaden – de som behöver den här utbildningsformen allra mest.
Anna Ekström tycker att rikspolitiken sedan regeringsskiftet har påverkats mycket av Tidöavtalet. Hon önskar att regeringsunderlaget lyfter fram hur viktig folkbildningen är.
– Inom folkhögskolan finns det en otrolig frustration över att man skulle kunna göra så mycket mer om inte anslagen hade minskats. När det gäller satsningar på yrkesutbildning så är RIO oroliga att regeringen inte ser folkhögskolans potential. Utöver komvux och yrkeshögskola behövs också folkhögskolan, som har järnkoll på vad som behövs lokalt i närsamhället på arbetsmarknaden och som lyckas nå grupper som står långt från arbete och utbildning. På frågan om hon saknar ministertiden så kommer svaret snabbt.
– Ja, absolut varje dag. Men det är inte jag som bestämmer om att eventuellt återvända. Vilken regering vi får ligger i svenska folkets händer. Och om det blir en socialdemokratisk regering så är det Magdalena Andersson som bestämmer vilka som ska ingå. Samtidigt så trivs jag oerhört bra med det liv som jag lever nu.
Trivs med att sitta i styrelser
I dag bär Anna Ekström en blå ryggsäck med loggan för Umeå universitet. Även här är hon ordförande.
– När jag var ordförande för Saco så besökte jag alla universitet och högskolor. Umeå universitet fastande då det har så brett och modernt utbildningsutbud med kultur, design, naturvetenskap och teknik. Nu har Umeå fått ett nytt fokus med den gröna omställningen, klimatomställningen och att få folk till de gröna industrierna. Det är en otroligt viktig utmaning.
Kan man kalla dig för ett styrelseproffs?
– Absolut, det kan man göra. Men om man tänker på styrelseproffs så tänker många på stora börsbolag och feta ersättningar och då blir man nog besviken om man tittar på min styrelseportfölj. Jag trivs med att sitta i styrelser. Jag vill göra nytta och göra livet bättre för folk.
"Här måste man tänka efter vad som är en lyckad folkhögskoleutbildning."
Utöver styrelseuppdragen är Anna Ekström aktiv i lokalpolitiken i Stockholm och i Svenska kommittén mot antisemitism och Raoul Wallenberg academy. Men det finns tid över till annat än politik och folkbildningsfrågor. Snart ska hon fira att hon har fyllt 65 år. Hon har man och två döttrar och så här års lockar livet i fritidshuset. Ett stort intresse är även basket.
– I natt var jag uppe och tittade på NBA-draften. Två svenskar blev valda.
Att hon tycker att folkbildningen är ”juvelen i kronan i den svenska demokratin” råder det inget tvivel om. Men på lång sikt är hon orolig att en försvagad demokrati också bidrar till försvagning av folkhögskolan och vice versa.
– Om demokratin däremot stärks så är jag inte orolig för folkhögskolorna. RIO:s folkhögskolor är fria föreningar, och om föreningslivet kan fortsätta att blomstra så kommer man fortsätta att driva folkhögskolor och studieverksamhet.
Hon trivs utmärkt med att bidra till att stärka folkhögskolan, som ordförande för RIO.
– Jag fortsätter mer än gärna.
Hon får även bra betyg av organisationens generalsekreterare Olle Westberg, som värmer sin lunch i kansliets kök.
– Det är en fantastisk förmån att vi har haft Stefan Attefall och nu Anna Ekström. Hon hjälper oss att höja blicken med sin erfarenhet från riksdag, regering och myndighet. Det är en ynnest att ha henne här, säger Olle Westberg.
LÄS ÄVEN