Folkhögskolans Tomas Rosengren på riksmötets öppnande

Tomas Rosengren, ordförande för Sveriges Lärare Folkhögskolan, och förbundets ordförande Anna Olskog, blev inbjudna av talmannen till riksmötets öppnande 2024. Foto: Stock adobe.

Ordföranden Tomas Rosengren blev förvånad när han blev inbjuden till riksmötets öppnande för att representera landets folkhögskollärare.
– Jag tror och hoppas att det beror på att det finns krafter på riksdagskansliet som tycker att vi är värda att lyftas fram, säger han.

I dag kommer Tomas Rosengren, ordförande för Sveriges Lärare Folkhögskolan, och hela förbundets ordförande Anna Olskog, vara på plats under riksmötets öppnande – en dag då Sveriges främsta demokratiska organ startar sitt arbetsår.

Ordföranden Tomas Rosengren blev förvånad när talmannen bjöd in honom som representant för Sveriges Lärare Folkhögskolan.

– När jag träffade Anna Ekström häromdagen sa hon att det är stort att bli inbjuden till riksmötets öppnande, vilket jag själv inte riktigt visste. Jag tror och hoppas att den här inbjudan beror på att det finns krafter på riksdagskansliet som tycker att vi är värda att lyftas fram i sammanhanget, säger han och fortsätter:

– Det kan också vara så att folkbildningen är lite i ropet just nu med tanke på Folkbildningsutredningen.

Traditioner och fest

Riksmötets öppnande är en ceremoni med gamla anor som präglas av både traditioner och fest. Varje år bjuds 1 500 gäster in, bestående av allt ifrån kungahuset, riksdag och regering till arbetsgivarorganisationer, fackförbund, myndigheter och lärosäten.

För talmannen Andreas Norlén är riksmötets öppnande en stor och viktig dag.

– Jag tycker den visar på bredden i det svenska samhället och synliggör alla de som på olika sätt är delaktiga i vår demokrati och lämnar sina bidrag genom deras olika verksamheter.

Han uppskattar att ordförande i Sveriges Lärare Folkhögskolan, Tomas Rosengren, kommer att närvara. 

– Folkhögskolan är ju en del av vårt utbildningsväsende och en del av den fackliga rörelsen. Jag tycker att det är fint att han vill komma och jag hoppas att han kommer att få en intressant dag.

Anna Olskog konstaterar att det vore konstigt om Sveriges Lärare, vars medlemmar är så centrala samhällsbärare, inte var representerade när Sveriges högsta politiska organ har sitt högtidliga öppnande. 

– Jag är säker på att våra politiker i grunden förstår hur viktiga vi är, även om det inte alltid genomsyrar deras prioriteringar på det sätt det borde. Vår uppgift är att få dem att förstå att en bra utbildning också fordrar resurser i hela utbildningskedjan – från förskola till högskola. Nedskärningarna på skolor och förskolor måste få ett omedelbart slut.

Symboliskt viktigt

Hon tycker också att det är symboliskt viktigt att ordföranden för Sveriges Lärare Folkhögskolan är en av de utvalda gästerna och hoppas att det är för att politikerna inser folkbildningens stora kraft och betydelse för såväl enskilda individer som för samhället i stort.

– Det har ju varit en väldigt polariserad och bitvis konstig politisk debatt som ifrågasatt folkhögskolor och bildningsförbund under några år. Nu hoppas vi att vi kan vända blad och i stället prata om hur vi kan utveckla folkbildningen, samtidigt som vi ökar transparensen kring hur resurserna används och vilka angelägna resultat som verksamheten leder till, säger Anna Olskog.

Minglar helst med…

Efter ceremonin med statsministerns regeringsförklaring, kungssången, musikframträdande, nationalsången och uttågsmusik väntar konsert på Kungliga Operan. Därefter mingel med möjlighet att tala med övriga deltagare.

Om Anna Olskog själv får välja skulle hon vilja byta ett par ord med finansminister Elisabeth Svantesson.

– Dels om det akuta, det vill säga behovet av att staten griper in och skjuter till ekonomiska resurser när så många kommuner sviker barn och elever genom fortsatta nedskärningar. Och dels om det långsiktiga; att staten på lite sikt bör överta huvudansvaret för skolväsendets finansiering.

Tomas Rosengren skulle gärna tala med utbildningsminister Mats Persson.

– Jag skulle vilja uppmana honom att vara lite modig nu när vi ändå har en utredning på plats och som ska ut på remiss nu under året. Och att han ska våga se det som en möjlighet att faktiskt utveckla den här delen av utbildningsväsendet, som folkhögskolan och folkbildningen utgör, säger han.

LÄS ÄVEN:

Folkhögskolan ska nå fler grupper

Debatt: En utredning med många frågetecken

Debatt: regeringen måste tänka om