Vill fortsätta som minister för folkbildningen

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningenfolkhogskolan.se

Det var en folkbildningsminister på gott humör som tackade folkhögskolorna för sitt arbete när det första nationella Folkhögskoleforumet genomfördes.

Anna Ekström talade på det första nationella Folkhögskoleforumet i Stockholm och hoppades att hon skulle få fortsätta som folkbildningsminister. Foto: Staffan Myrbäck

När Anna Ekström klev upp på scenen i den stora Essingesalen i Lärarhuset på Stora Essingen tittade hon ut över de 360 närvarande åhörarna och hejade igenkännande på någon. Som folkbildningsminister har hon besökt många folkhögskolor träffat många som arbetar på folkhögskola och det märks att hon är en uppskattad minister.

Hon berättade att som minister i en övergångsregering får hon inte tala om framtida uppgifter men hon hoppades också att nästa folkbildningsminister skulle bli hon. Istället talade hon om sin egen bildningsresa, sin uppväxt i Farsta i södra Stockholm på sextiotalet med en mamma som var hemmafru men också om vad regeringen hade gjort under mandatperioden, vilket alltså var tillåtet även för en övergångsminister.

Mellan berättelserna om sin uppväxt gjorde Anna Ekström nedslag i regeringens satsningar under mandatperioden. Förra året avsatte man 40 miljoner kr till studieförbunden för att stärka utrikesfödda kvinnor att kunna delta i studier och arbetslivet. Första halvåret nådde det 3500 kvinnor.

– Det var en insats som fick mig att tänka på min mamma och hennes kompisar. När jag började i mellanstadiet slutade min mamma och hennes kompisar vara hemmafruar. De jobbade i den barnomsorg och äldreomsorg som byggdes ut. Ingen av dem var förskollärare eller undersköterskor eller barnskötare. Det blev man med tiden med olika kurser inom ramen för komvux och i ett nära samarbete med vuxenutbildningsinsatser av kommunala arbetsgivare.

Anna Ekström talade också om att hon varit orolig inför den stora utbyggnaden av folkhögskolan som nu sker, om det skulle bli för mycket allmän kurs och för lite särskild kurs. Skulle allmän kurs bli en variant av komvux?

– Men av mina många besök har jag kunnat se att ni fixat det.  Det allra starkaste minne jag har är från Eslövs folkhögskola. Där har de ett projekt som heter Sturegatan, en studiemotiverande kurs. Där träffade jag ungdomar som berättade för mig att de aldrig skulle ha trott att de kunde genomgå en utbildning på det sätt de gjorde där. De hade suttit hemma och känt sig fullkomligt under isen. Med denna fantastiska utbildning känner de att det finns en framtid också för dem.

Hon var också stolt över att hon under sommaren lyckats skrapa ihop 4,4 miljoner kr till folkbildningens demokratisatsning, #vimåsteprata.

– Vi lever i en värld med polarisering och stora motsättningar. Då är folkbildningen nog det viktigaste vi har. Tack för det ovärderliga arbete som ni gjort för att vara den här motkraften mot den polarisering vi ser idag. I folkbildningssverige träffas vi över partigränserna och hjälps åt med att säkerställa att hela Sverige kan vara ett land där man både kan få del av men också bidra till att vi är ett bildat folk avslutade Anna Ekström.