”Spännande att få tänka på ett nytt sätt”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningenfolkhogskolan.se

Den blir en annorlunda höst för Lena Svensson. I vanliga fall undervisar hon i religion och svenska på Ölands folkhögskola. I höst ansvarar hon för en nystartad allmän kurs där allt fokus ligger på att lära sig svenska, Allmän kurs Svenska som andraspråk.

– Jag och några kollegor får lägga upp kursen på ett annat sätt än i de andra allmänna kurserna, säger Lena Svensson, lärare på Ölands folkhögskola som också är styrelseledamot i Folkhögskollärarnas förbundsstyrelse.

– Det är väldigt spännande att få lägga upp en ny kurs och få tänka på ett nytt sätt, säger Lena Svensson.

Många av dem som blivit antagna till kursen har hon undervisat i svenska när de gick etableringskurs på skolan. Ölands folkhögskola har haft etableringskurser i flera år. Många av deltagarna ville vara kvar på skolan men då har man inte haft något att erbjuda dem. Med regeringens satsning på ytterligare 8000 permanenta platser i folkhögskolan öppnades möjligheten att utveckla nya kurser.

– Eftersom det länge har funnits ett behov tyckte vi att det var läge att starta en allmän kurs för den här gruppen.

Allt ni gör har fokus på att lära sig svenska?

– Just det. Sen kan man mer och mer gå in på andra ämnen som samhällskunskap i någon form och bygga på, så att man får högstadienivå och på sikt läsa in behörighet på gymnasienivå, även om vi nu inte ska använda sådana termer. Det blir ett slags kartläggningsperiod där man får en bild av hur mycket de har med sig sedan tidigare.

– Det kan komma deltagare från vår kurs som deltar i lektioner i naturkunskap, engelska eller matematik. Det blir en stegvis integrering.

Lena Svensson har jobbat som lärare på Ölands folkhögskola sedan 2001, direkt efter att hon gått färdigt folkhögskollärarprogrammet i Linköping. Innan dess hade hon aldrig haft en tanke på att arbeta som lärare på folkhögskola. Hennes dialekt avslöjar att hon inte är från Kalmar.

– Större delen av mitt liv har jag jobbat som skrivande journalist på mindre tidningar. Jag är från Värmland, Karlstad, där jag jobbade som journalist på en bygdetidning.

Ett tag jobbade hon som

informatör i Svenska kyrkan men kände att hon vill göra något annat. En yrkesvägledare gav henne tipset att arbeta som folkhögskollärare, ett yrke hon aldrig förknippat sig med.

– Men skrivande, litteratur, kultur och samhällsfrågor har jag ju alltid varit intresserad av.

I sin nya roll som kursansvarig för allmänkursen Svenska som andraspråk får hon fria händer att pröva sig fram och experimentera.

– Jag och några kollegor får lägga upp det på ett annat sätt än i de andra allmänna kurserna. Schemat kan få flyta lite. Ibland ska vi hålla till i skolans gamla matsalskök där vi ska laga mat tillsammans och det är ett bra tillfälle att samtidigt öva svenska. Två gånger i veckan har vi hälsopass, och praktiskt skapande är alltid del av undervisningen. Det här experimentella är alltid spännande att se hur man ska få ihop på ett bra sätt.