”På två dygn ställde vi om hela verksamheten
Min dag på folkhögskola Annica Blom drabbades direkt av pandemin eftersom hon arbetar som kortkurslärare på Medlefors I Skellefteå.
– Är det något pandemin lärt oss är att vi blivit mycket bättre på digitala möten, säger Annica Blom, kortkurslärare på Medlefors och styrelseledamot i den nationella samrådsavdelningen Lärarförbundet Folkhögskola.
Hela våren har jag mått väldigt dåligt eftersom jag inte visste hur det skulle bli. På två dygn ställdes alla kortkurser in. Allting var väldigt osäkert.
Annica Blom kom till skolan för fyra och ett halvt år sedan. Hon undervisar i arbetsmiljö, föreningsteknik, styrelsearbete och stresshantering. En halv dag i veckan undervisar hon också i samhällskunskap i etableringskursen. Men det hörs att hon inte är från Västerbotten. För 18 år sedan flyttade hon upp från Stockholm. Hon är utbildad socialpedagog och har en magisterutbildning i arbetsmiljö och hälsa från Umeå universitet. Hon har jobbat i grundskola, socialtjänst och haft diverse andra jobb.
Medlefors är inte heller hennes första folkhögskola. Hon arbetade ett år på Solviks folkhögskola med deltagare som hade en neuropsykiatrisk diagnos.
– Jag fick jobbet eftersom jag var utbildad socialpedagog. Men sen lade de utbildningen på is och då fick jag jobb som fritidspedagog i svenska kyrkan och jobbade bland annat med konfirmationsläger i flera år.
I kyrkan jobbade hon också fackligt och var avdelningsordförande i fackförbundet Vision. När hon arbetade i studieförbundet Sensus fick hon tips om att Medlefors sökte en lärare.
– Nu får jag jobba med det jag vill. Jag trivs med att möta olika människor och att deltagarna är med och påverkar upplägget.
Men när pandemin svepte över landet gungade tillvaron.
– Från början var vi inställda på att skjuta upp alla kortkurser till sommaren. I maj talade vi om att skjuta upp dem till september. Och där är vi nu. Så nu tänker man: Hur blir det till våren? Man är ju orolig över hur pandemin utvecklas men också hur det blir med ens egen arbetssituation.
Annica Blom har 20 procent nedsättning i tjänsten fram till årsskiftet.
– Vi har ju fått ställa om oss, från att aldrig tidigare haft digitala distansutbildningar på våra korta kurser. Men många som hör av sig säger att de hellre väntar tills de kan ha en utbildning på plats.
I somras valdes hon in i avdelningsstyrelsen för den nationella samrådsavdelningen Lärarförbundet Folkhögskola, som är en ny organisationsform för folkhögskollärare i Lärarförbundet. Trots att de haft flera möten har de ännu inte träffats i verkliga livet.
– Vi känner det som att vi trampar upp nya stigar för att passa in i den här organisationen.
Vilken roll tycker du tidningen har?
– Jag tycker den är jättebra! När jag pratar med arbetskamrater är det ofta de hänvisar till något de läst i tidningen. Den fyller en bra funktion och visar på mångfalden i folkhögskolan och att vara folkhögskol-lärare. Det är också bra att den skriver om det som inte är så positivt, som det som händer på Wik.