»Jag blev varnad för att bli bildlärare«

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningenfolkhogskolan.se

Maria Lindkvist har två typer av dagar. Antingen planerar och jobbar hon med marknadsföring av skolans linjer eller så undervisar hon i bildverkstaden, vilket är huvuddelen av hennes tid. Men det kunde ha blivit annorlunda. I högstadiet hade Maria Lindkvist en bildlärare som varnade henne för sitt yrkesval: »Du påminner mig om en finsk pojke, bli aldrig bildlärare«.

– Det var något som fastnade  även om jag aldrig kunde reda ut vad hon menade. Jag tror inte att det var illa menat men av olika anledningar vågade jag aldrig satsa helhjärtat på konst.

Småbarnsmamman Maria Lindkvist börjar alltid sin dag i bilen längs en fyra mil lång vägsträcka med mycket skog och dålig sikt, ut till Edelviks folkhögskola i Bursträsk, en by fyra mil söder om Skellefteå.

–Det är otroligt mycket djur på vägen, både ren och älg, så det är egentligen en ganska farlig men också en väldigt vacker körsträcka, och det är mycket värt när man får de där 45 minuterna för sig själv i bilen. Att se på något trevligt är välgörande. Man hinner både planera det sista eller summera dagen. Ibland uppfinns hela dagen i bilen, om man t. ex varit sjuk och inte haft tid att förbereda sig.

Trots varningen i högstadiet blev Maria Lindkvist bildlärare.

– Efter att jag gått textil och mode-linjen på Värnamo folkhögskola kom jag på att jag ändå ville bli lärare i något praktiskt-estetiskt. Bild låg mig närmast, eftersom jag är uppvuxen med en mamma som målar.

Hon utbildade sig dels på konstfack i Stockholm, flyttade och studerade färdig på Umeå Universitet. Efter examen sökte hon tjänsten som bildlärare på Edelviks folkhögskola där hon undervisar på konstutbildningen, en heltidsutbildning med bred inriktning: bild, textil och keramik. Men idag har den bara fem heltidsstuderande på de 15 platserna.

– Det är ju speciellt med landsbygd, att få folk att söka är en utmaning, säger marknadsföraren Maria Lindkvist.

– Problemet för konstutbildningarna är att det redan finns så många aktörer. Men vi har också utvecklat en deltidsutbildning i bild, textil och keramik, där har vi 17 studerande i varje klass, så det är en stor grupp på skolan.

Marknadsföringen upptar en fjärdedel del av hennes tjänst. Det är hennes jobb att få deltagare till både de nischade utbildningarna och till allmän kurs.

– Men det är inte enkelt att få ungdomar att åka 45 minuter med buss, sammanlagt en och en halv timme, för att gå i skola i Burträsk, särskilt när det finns alternativ inne i stan. Med dagens bostadsbrist försöker vi marknadsföra möjligheten att bo på internat, att man både kan bo och studera på plats. Det är ju något några av de andra aktörerna inte kan erbjuda. Så det kan ju vara ett lockbete.