Internatet har lite samma funktion som värnplikten
Min dag på folkhögskola – Internatet gör så mycket mer vid sidan av undervisningen. Här får unga medelklasstjejer som haft det lätt för sig i skolan möta tjejer i allmän kurs som haft en jobbig uppväxt, säger Helle Dahl, lärare på Westerbergs folkhögskola.
Helle Dahl är teaterlärare på IOGT-NTOs folkhögskola Wendelsberg, en internatfolkhögskola med ett sjuttiotal rum där deltagare kan bo under den tid de studerar. Det senaste året har många folkhögskolors internat stått tomma långa perioder, vilket bekymrar Helle Dahl, även om Wendelsbergs internat varit fullt. Tomma internat innebär att folkhögskolorna har samma kostnader men inga intäkter för rummen. Intresseorganisationen för rörelsefolkhögskolorna, rio, varnar för att flera rörelsefolkhögskolor kan tvingas avveckla sina internat och har vädjat till regeringen om kompensation för det intäktsbortfall som pandemin orsakat.
– Förr fick folkhögskolor med internat ett särskilt tillskott. Det är synd att det försvann, säger Helle Dahl som tycker att internatet fyller lite av samma funktion som när Sverige hade allmän värnplikt. Under ett års tid fick unga män från alla samhällsklasser, olika miljöer och erfarenheter samsas i samma rum och lära känna och respektera varandra. På internatet får unga medelklasstjejer, som haft lätt för sig i skolan, träffa tjejer på allmän kurs som haft en jobbig uppväxt och hoppat av gymnasiet, eller träffa unga killar från Afghanistan som flytt krig och blivit utsatta för rasistiska påhopp. En mix av människor och erfarenheter de inte skulle möta annars.
– Internatet gör så mycket mer vid sidan av undervisningen, tex ungdomar som inte har svenska som förstaspråk tvingas tala svenska dag ut och dag in på internatet.
Helle Dahl har arbetat som lärare på Wendelsberg hela sitt vuxna liv. Hon kom dit i stort sett direkt från gymnasiet 1984, 20 år gammal och studerade på teaterlinjen. Ett år senare behövde linjen en vikarie.
– Jag halkade verkligen in på ett bananskal. Jag hade tänkt bli ljustekniker och gå en elektrikerutbildning. Vikariatet var på sex timmar i veckan och sedan fortsatte det av bara farten.
De senaste sju åren har Helle Dahl suttit i förbundsstyrelsen för Folkhögskollärarna. När förbundet lades ned förra sommaren och gjordes om till en avdelning inom Lärarförbundet var hon och ordförande Tomas Rosengren de enda som var kvar från den gamla styrelsen. Men på avdelningens årsmöte i mars valde hon nu att avgå.
– Jag var med och hjälpte till i övergången men nu är den nya styrelsen igång och fungerar väldigt bra.
Är det någon skillnad på förbundsstyrelsen och att vara med i avdelningsstyrelsen?
– Det är mer ”hands on” jämfört med det helikopterperspektiv vi hade i den gamla styrelsen. Nu hjälper vi medlemmar som har problem på arbetsplatsen, stödjer dem med samtal, förhandlingar om lön och arbetstidsavtal. Vi är ”ombudsmän light”och hjälper till med vissa frågor. När det blir mer besvärliga frågor finns fyra ombudsmän som är extra inlästa på folkhögskolan