"Med en häst måste du hålla fokus"
Månadens linje För Johanna Olsson finns det en klar koppling mellan att lära sig hantera hästar, utvecklas som människa och att klara en uppgift i svenska.
På Billströmska folkhögskolan använder man hästunderstödd pedagogik i allmän kurs. Personen på bilden har inget samröre med texten.
Johanna Olsson är lärare i svenska, samhällskunskap, historia och ridinstruktör i allmän kurs med hästunderstödd pedagogik på Billströmska folkhögskolan på Tjörn.
En del studier visar att övningar med hästar underlättar lärande då det minskar stress, ångest, ökar uppmärksamheten och den social kompetensen.
– Vi har haft det som tillval i ganska många år i allmän kurs. Det här är första riktiga projektåret. Två halvdagar i veckan är vi med hästar på olika sätt.
Ett team av Billströmskas lärare har utvecklat upplägget med hästunderstödd pedagogik i samarbete med Tjörns ridklubb. De flesta som söker linjen är tjejer. En del är vana ryttare, andra vill bara vara nära djuren och lockas av att det är lite spännande.
– Du måste hålla fokus på det du gör, annars blir det farligt. När du hanterar en häst måste du vara intresserad av hästen. Du får en väldigt tydlig återkoppling, om du är avslappnad eller inte.
Hästunderstödd pedagogik innebär att deltagaren lär sig något om sig själv när hon hanterar en häst. Det är viktigt att vara närvarande och skapa tillit mellan häst och ryttare.
– I stallet och på hästryggen övar sig deltagarna i kroppsmedvetenhet, andning, stresshantering, att vara i rörelse överhuvudtaget.Även om det är läskigt att kratsa hovarna löser man det. Man dör inte.
Pedagogiken i stallet kan hon koppla ihop med ämnesundervisningen.
– Tillit är ju en otrolig nyckel för inlärning. När de vill ge upp inför en uppgift i svenska kan jag göra kopplingen: hur många gånger behövde du kratsa hovarna innan du kände dig trygg med det? Kanske hundra gånger. Hur många gånger har du försökt göra den här uppgiften i svenska? Det kanske bara var två och sen gav du upp. Hur ska vi hitta till att du vill träna hundra gånger?
Tilliten gör också stor nytta i klassrummet.
– Håller du på att trilla av en häst måste du be om hjälp. Har du gjort det är det kanske lättare att säga till när de inte förstår något i ett ämne: jag fattar inte frågan, Johanna hjälp mig. Att de vågar ställa lite krav på sin tillvaro.
Vilka slutsatser drar ni av det här första året?
– Metoden fungerar jättebra! Vi ser att deltagarna växer på det verkliga folkbildningssättet, att de förstår att de är värda att räkna med, att det förstår att de inte alltid behöver ge efter när saker är överväldigande, att det går att hitta vägar framåt. Det är jättehäftigt att få vara med och se det.