Folkhögskolekurs förlagd till Kina

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningenfolkhogskolan.se

Det är en vanlig CSN-berättigad folkhögskolekurs men ändå mycket ovanlig.

Deltagarna läser kinesiska och kursen är förlagd till Kunming i Sydvästra Kina, femtio, sextio mil från Vietnam, Laos och Burma. Där tillbringar åtta till tolv deltagare hela sitt studieår.

– Vi har hållit på med den här kursen i 15 år nu. Det var kulturcentret tcg Nordica i Kunming som tyckte det skulle vara spännande att få dit västerländska studenter, säger Eva Johansson, verksamhetsledare för Hyllie Park folkhögskolas kinakurs.

tcg Nordica är ett kinesiskt-skandinaviskt kulturcentrum som ägs av Hyllie Parks folkhögskola, en kinesisk och en norsk organisation. Varje år söker ett tjugotal ungdomar kinakursen.

– Det är inte ett särskilt stort söktryck men vi fyller kursen varje år. Och det måste vara ungdomar som klarar ett år utomlands och kan sköta det, annars fungerar det inte. Det är ju en stor fysisk och psykisk utmaning att åka bort ett helt år från familj och vänner. Men under alla år har det gått jättebra.

Kursen inleds med ett par tre dagar i Malmö innan man reser till Beijing och en vecka med olika studiebesök. Sedan flyger man vidare nästan 300 mil söderut till Kunming, där Hyllie Park hyr några lägenheter som deltagarna bor i. På plats i Kunming finns också en svensk kursledare och kinesisk kursledare.

– Där fungerar det som en vanlig folkhögskolekurs. De har lektioner och gör studiebesök. De läser kinesiska, historia, samhällskunskap, religion och har praktiska språkövningar. De bjuder in människor som till exempel varit med om kulturrevolutionen och kan berätta sitt livs historia. Läser man religion bjuder man in någon som kan berätta om det.

På dagarna har man vanliga lektioner i fyra fem timmar i kulturcentrets lokaler. Därefter har man en praktikdel.

Kursen är indelad i tre spår: kultur, språk och diakoni. Kulturcentret har en scen och ett galleri där de som valt kulturspåret är med och gör sin praktik.

När det gäller diakonispåret finns många biståndsorganisationer i Kunming där deltagarna jobbar med olika områden som trafficking, kvinnocenter och familjecenter.

–Det är riktigt roligt att höra på dem när de kommer hem och hur de har tagit hand om varandra. Det blir många personliga möten och deltagarna växer verkligen som människor. En del återvänder till Kina, andra fortsätter att läsa kinesiska på universitet i Sverige. Det är verkligen en fantastisk kurs.