Filmutbildning med Europa i fokus
Månadens linje Det finns ett trettiotal folkhögskolor som ger någon form av filmutbildning. Men när Nyköpings folkhögskola startade en filmutbildning i våras ville man göra det på sitt eget sätt.
Medan de flesta skolor lockar med just filmkunskaper och rubriken Film, så är Nyköpings rubrik på dokumentärfilmutbildningen: Brännpunkt Europa, där kurs-deltagarna kombinerar film-produktion med fältstudier i Polen. Man vänder sig till dem som är både filmintresserade och har ett samhällsintresse.
Kursföreståndaren Thomas Dahlin är själv utbildad grafisk design och rörlig bild. Under 90-talet jobba med reklam, information, dokumentär och spelfilm, både nationellt och internationellt.
– Förutom att ha ett genuint samhällsintresse av aktuella frågor och ett filmintresse måste man även ha god kunskap i sven-ska och engelska, både i tal och skrift. Det är ju för att vi jobbar utomlands, säger Thomas Dahlin, kursföreståndare.
Utbildningen är en termin och är eftergymnasial.
– Iden med kursen är att den ska vara för-beredande för dem som t.ex. söker journalisthögskola eller filmskola. Den ska vara ett steg mellan gymnasium och universitet eller för den som kanske vill starta egen filmproduktion.
Varför just Polen?
– Det händer mycket i Europa och Polen just nu: abortfrågan, polska regeringen är ovän med hela EU, Nato hade precis kommit på plats när vi åkte dit. Sen är Polen som plats och dess historia intressant.
Men det fanns också prak-tiska skäl: sedan tidigare hade man kontakter i Polen som kun-de hjälpa till med att fixa boende, förbereda, tolka och ta kontakt med personer. Den första gruppen som gick i våras producerade en film, Linje 24, en spårvagnslinje som skär genom hela Krakow. Man be-sök-te olika platser längs linjen, vilket resulterade i en 35 minuter lång dokumentärfilm.
– Vi visade den på Biostaden i Nyköping. Vi fyllde hela bio-grafen med drygt 200 personer från Nyköping.
Filmen går ännu inte att se på nätet eftersom man vill visa den på filmfestivaler.
– Släpper vi den på Youtube är reglerna sådana att vi inte kan visa den på festivaler.
Även om kursen är på en termin är den på heltid. Den första gruppen deltagare var mellan 19 och 35 år. Hälften av de som sökte hade gått allmän kurs på skolan, hälften kom utifrån. Till våren startar nästa kurs. Hösten använder man till att förbereda och ta emot ansökningar.
Hur har det gått för dem som gick första kursen?
– En av dem går nu en film-utbildning i södra Sverige, en två-årig dokumentärfilmlinje. Några har startat eget och gör reklam och informationsjobb och en del pluggar vidare.