”Det är viktigt med förutsägbarhet”
Månadens linje I höstas fick Bona folkhögskola besök av den norska autism- och touretteskommittén. Man ville särskilt besöka allmän kurs för personer med funktionsvariationer.
Mats Kindell är kursansvarig för allmän kurs för personer med funktionsvariationer på Bona folkhögskola. I höstas fick han besök av ledamöter från norska stortinget.
Just nu pågår en statlig utredning om hur man kan förbättra situationen i Norge för elever med neuropsykiatriska diagnoser. Det som lockat kommittén till Bona är de undervisningsmetoder som används i Allmän kurs för personer med funktionsvariationer. Utskottet hade mejlat många svenska skolor, bland annat Bona.
– Jag svarade och de fastnade för oss, säger Mats Kindell, kursansvarig.
Vad var de intresserade av?
– Det finns inte någon organiserad verksamhet som riktar sig till den här målgruppen i Norge, inte på någon nivå. Jag tror de var ute efter olika metoder, hur man kan tänka.
De som går allmän kurs för personer med funktionsvariationer behöver mer stöd och hjälp och anpassningar jämfört med deltagare i andra allmänna kurser.
– Många i den här gruppen saknar förmåga och inre drivkraft att söka själva. Ansökningarna kommer antingen från föräldrar eller från myndigheter, försäkringskassan, arbets-förmedlingen, att de kan ha hjälp av en stödperson utifrån är inte ovanligt.
Vad skiljer den här allmänna kursen från de andra på skolan?
– I början gör vi en pedagogisk kartläggning. Vi tittar på vilka som behöver enskilda genomgångar, tekniska eller rumsliga hjälpmedel, t. ex. hörlurar för att isolera från störande ljud eller att man får sitta bakom en skärm. Situationen avgör metoden.
– Vi utgår också från deltagarens önskemål och studiemässiga bakgrund. En del har varit -hemmasittare i flera år och saknar studievana, andra har kommit längre. Vi jobbar inom samma tema, t. ex stormakttiden, men på olika nivåer. En del kan befinna sig på årskurs 9-nivån, andra sista terminen på gymnasiet och få ganska avancerade uppgifter.
Förutsägbarhet är viktigt, hur då?
– Vi har samma schema vecka ut och vecka in. Deltagarna sitter i samma klassrum. Jag skriver upp på tavlan varje morgon vad dagen ska innehålla. Om det är någon förändring på gång vet deltagarna det i förväg.
Kursen har funnits i åtta år med intagning höst och vår och har plats för 20 deltagare. Idén kommer ursprungligen från -Ågesta folkhögskola.
– Idag finns ganska många folkhögskolor som kör på ett liknande sätt.
Har du någon bild av hur det gått för deltagarna efteråt?
– En del har gått vidare till universitet och högskola, andra har fått ett arbete eller gått vidare till en yrkesinriktad utbildning, t. ex. undersköterska. Sen finns det de som tyvärr har återgått till det liv de levde förut, som hemmasittare. Men de allra flesta har fått någon form av sysselsättning.