”På Fridhem lärde vi oss att bejaka varandra”

Polisen Sara är redo för nya uppdrag. Rollen som Sara i ”Tunna blå linjen” på SVT görs av Amanda Jansson, som har gått på Fridhems folkhögskola. Foto: Carolina Romare /SVT

Folkhögskolan har betytt mycket för Amanda Jansson.
– Där fick jag grunden som skådespelare, säger hon.
Snart är hon aktuell igen som polisen Sara i ”Tunna blå linjen”.

Snart är det dags för säsong tre av den kritikerrosade serien ”Tunna blå linjen” på SVT. Amanda Jansson har en av huvudrollerna som polisen Sara. Startpunkten på hennes skådespelarkarriär var teaterlinjen på Fridhems folkhögskola. 

– Fridhem har betytt väldigt mycket. Här fick jag grunden som skådespelare och jag lärde jag mig mycket om mig själv som person genom att bo på internat och få ägna all tid åt teater.

Hon har haft stor nytta av folkhögskolans olika övningar och verktyg för skådespelare, och av att arbeta tillsammans i en grupp. 

– Jag lärde mig om status och om att bejaka varandra. Och att ”vara här och nu”. Är man i en scen så kan man inte köra sitt eget race. Man måste framför allt lyssna på sin medspelare och reagera på det som händer utifrån sin karaktär. Ett uttryck inom skådespelarkonsten är ”It’s not acting, it’s reacting”, förklarar Amanda Jansson.

En eloge till lärarna

Hon berömmer även sina lärare på Fridhem, bland andra Morgan Andersson.

– När han gick i pension blev det en stor fest med flera av hans tidigare deltagare. Han gjorde undervisningen lustfylld.

Amanda Jansson gick utbildningen på Fridhems folkhögskola från 2011 till 2013. Därefter började hon på Teaterhögskolan i Luleå.

– Jag hade sökt teaterhögskolan tidigare men det var då jag kom in. Jag kände mig mer redo efter tiden på folkhögskolan. Jag hade en stark känsla att om söker jag till Luleå nu så kommer jag in.

Många har gått på Fridhem

Amanda Jansson är 34 år och har på senare tid haft flera olika roller inom teater, film och tv-serier. I produktionerna möter hon ofta kollegor som har gått på Fridhems folkhögskola.

– Det är mer vanligt än ovanligt att personer som jag träffar har gått på folkhögskola och många har gått på Fridhem. 

Bland skådespelarna i Tunna blå linjen har förutom Amanda Jansson även Oscar Töringe, Mustafa Al-Mashhadani och Gizem Erdogan gått på Fridhems folkhögskola.

I säsong tre är kampen mot narkotika ett centralt inslag för Sara, Magnus och de andra poliserna i Malmö. De möter missbrukare, langare och tungt kriminella. En del handlar även om otrygghet i skolan och rekrytering av unga till gäng.  Samtidigt får vi möta poliserna bakom uniformerna och hur de får ihop sina liv efter all misär som de ser och går igenom i jobbet. 

– Det handlar mycket om relationer. Sara och Magnus har fått ett litet barn. Har man tyckt om Tunna blå linjen innan så kommer man att få det man önskar, säger Amanda Jansson.

Många uppdrag på gång

Några av Amanda Janssons senaste uppdrag utöver Tunna blå linjen har varit huvudrollen i den finska filmen ”Stormskärs Maja” och pjäsen ”Jag for ner till bror”, som har satts upp på Teater Västernorrland. I början av september kliver hon upp på Dramatens scen i Stockholm där ”Jag for ner till bror” ska visas fyra gånger. 

I höst kommer hon även att ha ett annat stort uppdrag som skådepelare. 

– Jag kan inte säga mer om det nu men det blir officiellt i mitten av september.

Den 27 september har säsong tre av Tunna blå linjen premiär på SVT. Den består av sex avsnitt.

LÄS ÄVEN

Oscar Töringe i ”Tunna blå linjen” lovordar Fridhem efter tv-serie

Här möts alla i dansen

Frida Hyvönen: Maxad integritet