Flyktingar från Ukraina studerar på folkhögskola
Kriget i ukraina
Brunnsviks folkhögskola har snabbt startat undervisning i svenska för flyktingar från Ukraina.
Studierna ger en mental paus och verkar göra gott för deras mående, säger Johan Bergman, lärare och linjeledare.
När de första flyktingarna från kriget i Ukraina kom till Sverige var Brunnsviks folkhögskola i Ludvika redo. Hittills deltar ett dussin ukrainare i skolans kurs svenska från dag ett. Fler väntas ansluta de kommande veckorna.
– Brunnsvik har alltid varit en plats för att pausa och ställa om i livet. Sedan kriget bröt ut har ett antal ukrainska flyktingar flyttat in hos familjer i Ludvika och Smedjebacken med omnejd. Då ville vi göra något för dem, säger Johan Bergman, lärare och linjeledare på Brunnsviks folkhögskola.
Mer pengar
De ukrainska flyktingar som kommer till Sverige via massflyktsdirektivet har inte rätt till svenska för invandrare, SFI. Istället har regeringen öppnat för att de ska få hjälp med introduktionen i svenska språket av studieförbund och folkhögskolor.
– Vi hoppas att regeringen är klok nog att skjuta till mer pengar till svenska från dag ett för samtliga folkhögskolor. Vi kan alla göra jättestor skillnad, säger Johan Bergman.
Vad är viktigt tänka på som lärare i den här situationen?
– Det gäller att vara lyhörd, både för hur gruppen och de enskilda individerna mår. Men studierna ger också en mental paus och verkar göra gott för måendet, säger Johan Bergman.
De flesta av flyktingarna på Brunnsvik är från Kievregionen, men några kommer från andra ukrainska städer. Kursen är den samma som andra nybörjare i svenska följer, men det finns också en tydlig skillnad.
– Det märks att den här gruppen kan många språk. Förutom ukrainska och ryska pratar de flesta engelska och några även tyska. Det gör att det blir mer tempo i undervisningen jämfört med 2015, då var jag ute på asylboenden och höll svenskakurser.
Stöd och trygghet
Ludvika kommun planerar för att öppna ett akut boende om flyktingströmmen tilltar. Brunnsviks folkhögskola har ordnat ett tillfälligt boende i sina egna lokaler. På skolan uppmuntrar man också de nyanlända att delta i andra aktiviteter, till exempel odlingskurser och matlagning.
– Det här är människor som behöver stöd och trygghet, men också en chans till aktivitet och en meningsfull vardag, säger Johan Bergman.
Folkbildningsrådet berättar att både studieförbund och folkhögskolor är rustade för att ta emot människor som flytt från kriget i Ukraina. ”Folkbildningens förmåga att snabbt agera har redan visat sig vara en stor resurs för kommunernas flyktingmottagande.”