
Nahal Ilhan hoppas på sikt kunna utveckla den honung hon odlar som del i olika skönhetsprodukter. Men till att börja med ska hon paketera och sälja delikatessen ”kakhonung”.
Hållbarhet Bisyssla? Nja, kanske inte riktigt … För flera av deltagarna på nystartade yrkesutbildningen för biodlare vid Fristads folkhögskola handlar det i stället om att satsa både tid, kraft och pengar för att ta klivet från hobbyodlare till företagare.
Intresset för biodling är större än någonsin. Nybörjarkurserna runt om i landet samlar tusentals anmälda varje år.
– Det är tydligt att biodling är på modet igen, säger Richard Johansson, själv yrkesbiodlare och kursansvarig för utbildningen vid Fristads folkhögskola norr om Borås.
På skolan tar man utvecklingen ytterligare ett steg. Här får de 23 deltagarna – utvalda bland drygt hundra sökande grundat såväl på både erfarenhet, uppsatta mål med biodlingen och personliga intervjuer – lära sig att jobba professionellt med sina bin.
Ett ökat naturintresse generellt kombinerat med en ökad förståelse för hur viktiga bina är i vår egen verklighet
– Den som söker hit vill lära sig yrket och jobba med det på heltid eller deltid. Förutom skötsel och bisamhällets uppbyggnad pratar vi om att kunna driva företag med parametrar som ekonomi, arbetsmiljö, livsmedelshantering, driftplanering, bihälsa, förädling och vidareutveckling av tjänster. En planerad verksamhet som är företagsinriktad, det är vår grej, säger Richard Johansson.
Själv är han yrkesbiodlare i egna företaget Lyckå bigårdar i Blekinge med drygt 400 bi-samhällen. Han var tidigare också lärare vid Yrkeshögskolan i Höör som fram till för två år sedan hade biodling på schemat.
– Men när den lades ned av Myndigheten för yrkeshögskolan i konkurrens med andra utbildningar började vi titta på alternativa möjligheter. Vi blev faktiskt lite överrumplade av intresset. Sannolikt fanns det ett uppdämt behov för så här många ansökningar var vi aldrig i närheten av till den tidigare utbildningen. I början hade vi satt taket till 20 deltagare men när intresset blev så stort gjorde vi ett överintag.
Anledningen till det snabbt växande bi-intresset har flera förklaringar, enligt Richard Johansson.
– Det är nog lite gröna vågen-effekt i grunden. Ett ökat naturintresse generellt kombinerat med en ökad förståelse för hur viktiga bina är i vår egen verklighet. Fler och fler har förstått problematiken med att vi inte får några bär, frukter och grönsaker utan bin. Pollineringsnyttan som bina gör är livsviktig för oss människor.
De 23 deltagarna, som alla har varsin kupa i den idylliskt placerade bigården, spänner i ålder från 25-åringar upp till någon som börjar närma sig de 60.
36-åriga Nahal Ilhan från Stockholm har redan stakat ut planerna för sin framtid i bibranschen. För hennes del handlar det till en början om att paketera och sälja kakhonung, det vill säga honung som serveras obehandlad i bitar av vaxkakan.
Nahal Ilhan hoppas på sikt kunna utveckla den honung hon odlar som del i olika skönhetsprodukter. Men till att börja med ska hon paketera och sälja delikatessen ”kakhonung”.
– Det är en riktig delikatess. På sikt har jag också tänkt utveckla och använda honungen i skönhetsprodukter. Den har många positiva effekter för huden. Honungen är till exempel anti-aging, säger Nahal Ilhan, där hon står omsvärmad av de steklar som hon ändå tycker det är ”rofyllt” att jobba med och som är ”fascinerande med sina många egenskaper”.
Ett par av deltagarna kommer från Holland och Belgien. Norska biodlare som inte har någon egen yrkesbiodlarutbildning har visat intresse för kommande kurser.
– Vi har nu en liten överrepresentation av kvinnor. Det är en spännande utveckling att andelen kvinnliga biodlare ökar. Den här branschen har ju varit på ett visst sätt med en given struktur. Nu får vi ett nytt tänk och det är verkligen positivt, säger Richard Johansson.
Tio gånger under läsåret samlas gruppen under tre dagar. Övriga studier sker på halvfart och på distans. Tanken är att kursens olika delmoment
i stort ska följa både året i bigården och verksamhetsåret i ett företag som sysslar med biodling.
Samtidigt som intresset för biodling växer antalsmässigt breddas också verksamheten. Förutom ren honungsproduktion skapas också efterfrågan på nya kupor, designade skyddskläder, pollineringsuppdrag till äppelodlingar, salvor, pollen, propolis (kittvax från bin som anses ha en hälsofrämjande effekt), bisafari och föreläsningar.
– I Sverige har vi inte varit så bra på att utveckla och förädla produkten. Men det börjar komma nu, säger Richard Johansson.
Petra Varenhed från Jämjö i Blekinge, som redan nu säljer sin honung under namnet Petras bikupa, jobbar i bigården i en specialdesignad gul bimönstrad skyddsdress som sticker ut från den vanligtvis beige-grå utstyrseln. Hon bär den också när hon guidar besökare vid sina utställda bikupor vid bland annat McDonalds i Ronneby och Karlskrona.
– Det känns bra när man vid 50 års ålder fattat vad man vill göra. Jag arrangerar till exempel bisafari, ordnar andelsbikupor och informerar om binas betydelse i stort. Inte minst medicinskt går det att dra nytta av honungen och det kan bli ett nästa steg för mig, säger Petra Varenhed.
Omsvärmade av tusentals bin studerar Petra Varenhed, i gul specialdesignad bimönstrad skyddsdräkt, och Johan Aga vaxkakorna i två av kuporna som i år satts ut på Fristads folkhögskola.
Steget från hobbyodlare till ”proffs” kräver självklart uppoffringar på flera områden, inte minst ekonomiskt.
– Visst behövs det finansiering i uppstarten av en sådan process. Men om det kostar ett antal hundratusen är det ändå relativt lite jämfört med andra gröna näringar, säger Richard Johansson.
– Det är ju inte i närheten av vad det kostar att investera i skördetröskor och traktorer till exempel. Och jag tror att vägen är ganska kort till möjlig-heten att generera vinst i företaget.
Det ökade intresset för biodling har i en del fall inte enbart positiva följder. Hobbyodlare som ledsnat på sina bin och efter något år lämnar dem åt sitt öde har förekommit.
– Ett bisamhälle ska skötas. Man har ett djuransvar. Det får inte bli som en sommarkatt. Jag avråder starkt från att skaffa bisamhällen och sedan lämna dem vind för våg, säger Rickard Johansson.
”Fuskhonung” tillverkad i fabrik av socker och sirapssorter är på sikt också en ödesfråga för branschen, menar Rickard Johansson.
– Det är bekymmersamt internationellt att oseriösa odlare konkurrerar med falska produkter. Men i Sverige tror jag inte det finns några företag som jobbar med fuskhonung. Vi ser i stället en trend att den lokala närproducerade handeln ökar, säger Richard Johansson.
Fackligt Folkhögskolans utbildningsform under attack. Nu söker man nya representanter och nya krafter.
Krönika Oväntade möten dyker upp överallt. Och som Gertrud på seniorkursen säger, man behöver inte veta vad den andra personen heter, det är kul ändå. Sara Silfverskiöld skriver om bryne i läkarrocken, om våren och möten på folkhögskolan.
Lektionstipset Efter en tid som anställda vill de satsa på sig själva och ser kursen som en vändpunkt i livet. Det säger Marta Ruz, som är kursansvarig för Starta eget – kunden i fokus.
Porträtt Från Malmberget till Elfenbenskusten via Råsunda, England och Gröndal. Med många läktare, mål och möten på vägen. Journalisten Erik Nivas underhållande och allmänbildande resa i fotbollens spår fortsätter.
Reportage Min plan är att frilansa som reporter, så jag kommer säkert att synas i spalterna och på sajten även framöver. Anna-Karin Hallonsten tar över rodret som redaktör för tidningen Folkhögskolan. Hon har en mångårig bakgrund av att bevaka utbildningsfrågor, så jag känner mig trygg. Ha en härlig sommar!
Sveriges lärare Folkhögskolorna tvingas säga upp personal samtidigt som arbetsvillkoren för de som jobbar kvar blir allt tuffare, visar en ny rapport från Sveriges Lärare.– Våra medlemmar är oroliga för att utbildningsformen inte kommer att finnas kvar i framtiden, säger Åsa Fahlén, förbundsordförande.
Pedagogik Avatarer som inleder lektionen på arabiska, deltagare som kan välja undervisning på distans och lärare som fått utbildning i AI.Bona folkhögskola har kommit långt i digitaliseringen och det går självfallet att förena med folkhögskolans värderingar, menar rektorn Anneli Dahlqvist.– Våra deltagare gynnas av att undervisningen sker digitalt, vare sig de jobbar hemifrån eller på plats på skolan.
Krönika Jag tänker att vår uppgift som folkbildare är att navigera mellan utopi och vardag. Det skriver Benton Wolgers.
Reportage Praktik, konflikthantering och särskilt stöd. Det är viktiga delar i utbildningen till lärarassistent.– Deltagarna är taggade och vill ut och jobba i skolan. Låt oss använda dem, säger Kalle Bjelkefelt, kursansvarig på Östra Grevie folkhögskola.
Ledare Efter uppsägningsvågen av 250 kompetenta folkhögskollärare 2023 sitter Sveriges Lärare nu igen dagligen vid förhandlingsbordet för att hantera nästa våg nedskärningar. Det skriver Tomas Rosengren, ordförande för Sveriges Lärare Folkhögskola.
Undervisning Med en yrkesbakgrund inom olika områden vill de nu göra en insats som lärarassistent. Därför går de utbildningen på Östra Grevie Folkhögskola.– Det finns nog ingen klass i Sverige som inte skulle må bra av en lärarassistent, säger Felix Eklöf.
Undervisning Riksrevisionen visar att det finns brister i arbetet med att få arbetslösa med kort utbildning att börja studera.Folkhögskolan är viktig för denna grupp och skolorna är beredda på att göra mer, kommenterar Anna Ekström, ordförande för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation.
Kompetensutveckling Ukrainska lärare ska ”jobbskugga” på folkhögskolor i Sverige.– Intresset är stort i Ukraina för vår folkbildningsmodell som ett sätt att stärka civilsamhället, säger Mats Ehn, sammankallande i ett nytt nätverk för stöd till folkbildning i det krigshärjade landet.
Nedskärningar Högre ersättning per studieplats i folkhögskolan och 3 000 fler platser. Det begär Folkbildningsrådet hos regeringen. Dessutom påpekas att den aviserade neddragningen till studieförbunden bör dras tillbaka.
Reportage Mellan Stockholm och Uppsala ligger Biskops-Arnö Folkhögskola. Det är här nya mål blir till och utveckling sker.
Nedskärningar Den pressade situationen med inställda kurser och risk för uppsägningar fortsätter för flera folkhögskolor i landet.– Det kommer att behövas stora omställningar och det märks naturligtvis, säger Yvonne Jonsson, arbetsplatsombud på Hellidens folkhögskola.
Krönika Varför ser vi inga populärkulturella projekt med skolan i centrum? Här finns massor att ösa ur. Hur påverkas studerandes situation till exempel av nedskärningar och av konflikter i arbetslaget.
Porträtt Luleå är trygghet och hemma för författaren och folkhögskoleveteranen Linda Jones. Trots att det är både blåsigt och fult. I hennes hyllade och stundtals ganska brutala bok ”De tar allt ifrån mig”, står tonåringar i Norrlands inland i centrum. Representation är viktigt, menar hon.
Skolfinansiering Folkbildningsrådet bjuder in folkhögskolorna att bidra med tankar och synpunkter i översynen av statsbidragssystemet.– Vi tar emot alla typer av inspel, säger Mats Bernerstedt, tillförordnad generalsekreterare på Folkbildningsrådet.
Reportage Dataspel är idag Sveriges största kulturexport. Och på Malmö folkhögskola har vitt skilda vägar tagit de 14 deltagarna till utbildningen för spelutvecklare. – Det är viktigt att det finns utbildningar på olika nivåer som öppnar vägar in i spelindustrin., säger Christoffer Stahre, som är kursansvarig.
Debatt Vi som verkar inom folkhögskolan har ett särskilt ansvar att utbilda inom AI och integrera teknologin i verksamheten. Vi möter många gånger människor som riskerar att bli efterlämnade. Det betonar Anneli Dahlqvist, rektor på Bona folkhögskola.
Lektionstipset Baka eget bröd, tillverka garn, lära sig om privatekonomi och göra budget. Det är några delar i profilen ”Lev billigt må bra” på allmän kurs på Malungs folkhögskola.
Ledare Jag fruktar att 2024 blir året då vi ser folkhögskolor gå under, detta i en tid då det borde vara tvärtom. Det skriver Tomas Rosengren, ordförande i Sveriges Lärare Folkhögskola.
Skolpolitik Att vända trenden så att fler får gå på folkhögskola, att kontroll och uppföljning blir väl balanserade och att tydliggöra folkhögskolans viktiga roll. Det är prioriterade frågor för landets folkhögskolor under det här året betonar två lärare och en rektor.
Digitalisering Folkhögskolor lyfts fram som viktiga för att trygga tillgången på arbetskraft i dataspelsbranschen. Det framgår i en ny rapport.
Arbetsmiljö Folkbildningen har fått en central roll i ett nytt stödmaterial för arbetet med demokrati i hela skolväsendet. Målet är att förebygga rasism och andra former av intolerans, öka tryggheten på skolan och utveckla undervisningen.
Annat Ändra i budgeten och för över pengar från yrkesvux till folkhögskolan. Den uppmaningen till regeringen kommer från Olle Westberg, generalsekreterare för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation, i ett debattinlägg på Altinget.se
Kommunbudget Omkring 140 000 ungdomar varken studerar eller arbetar. Stödet som ges till gruppen varierar mellan kommunerna. En viktig aktör är folkhögskolan.
Nedskärningar Antalet platser på landets folkhögskolor minskas från 33 000 till 32 000. Folkbildningsrådet vill säkerställa folkhögskolornas möjlighet att fullgöra sitt utbildningsuppdrag med hög kvalitet.
Krönika Vem ska komma hem till dig på julafton? I en del familjer är saken avgjord i september medan det i andra skrynklas ut på julaftonens förmiddag. Hur som helst. Lycklig är den som har någon att fira jul med. Det skriver Sara Silfverskiöld.
Kriget i ukraina Hur ska ukrainska flyktingar snabbt komma i jobb? Utnyttja folkhögskolornas kompetens, menar Folkbildningsrådet som drivit ett framgångsrikt EU-projekt.– På Medlefors folkhögskola i Skellefteå utbildades 58 ukrainare, varav 53 fick jobb direkt efteråt, berättar Beatrice Gustafsson.Av totalt 1 400 deltagare i projektet har 900 jobb och 400 studerar vidare.
Reportage På skådespelar- och filmutbildningarna på Sigtuna folkhögskola är det högt tempo som gäller, med många produktioner och filmer. Det ger deltagarna både rutin och självförtroende.
Porträtt Hon är den sjätte läsambassadören i ordningen, utsedd av Kulturrådet. Nioosha Shams, poet och kulturskribent, vill få tonåringar att bli läsande eller skrivande personer, hon vill göra kulturvärlden till en mer välkomnande och inkluderande plats.
Krönika Det räcker inte att manifestera enbart för folkhögskolan, utan en mobilisering måste ske brett eftersom basen för den deltagande demokratiska infrastrukturen är i farozonen. Det skriver Benton Wolgers, lärare på Birkagårdens folkhögskola.
Debatt Ett år har nu gått sedan Chat GPT lanserades. Läraren och författaren Joakim Sveland skriver om att folkbildningen står starkt rustad i mötet med framtidens AI-skola.
Nedskärningar Folkhögskolor och studieförbund ser med stor oro på utvecklingen av statens finansiering av folkbildningen. I ett gemensamt upprop kräver de en hållbar finansiering. Vi vill ha långsiktiga spelregler, säger Olle Westberg, generalsekreterare i RIO.
Reportage Projektet Vägen inom folkhögskola ska leda till vidare studier eller arbete.– Det känns jättebra här med tanke på hur vi lär oss och hur kunskap värderas, säger Amanda Asplund, en av deltagarna på Strömbäcks folkhögskola.
Ledare Vi ska givetvis slåss på alla nivåer för ett större erkännande av Folkhögskolans roll och potential, men på varje skola ska vi slåss med våra metoder och vår pedagogiska frihet istället för att bli sittande ensamma i våra klassrum med växande grupper. Det skriver Tomas Rosengren, ordförande i Sveriges Lärare Folkhögskola.
Forskning Folkhögskolan har en oerhört viktig roll både för individen och för samhället i stort.Det betonar Ingela Bergmo Prvulovic, ny ledare för forskningsmiljön Livslångt lärande och t f centrumledare för Encell vid Jönköpings university.
Lektionstipset Skönlitteratur får klassrummet att expandera. Det säger läraren Daniel Svensson, som använder sex romaner i undervisningen och som låter deltagarna skriva granskande tidningsartiklar.
Pedagogik Nästa år får folkhögskolorna inte längre några pengar för att hålla kursen Svenska från dag ett för asylsökande.– Vi beklagar detta och bedömer att behovet av insatsen kvarstår, säger Anna-Carin Bylund, biträdande generalsekreterare på Folkbildningsrådet.
Pedagogik Mötet är centralt som pedagogiskt verktyg för lärare på folkhögskola. Men om deltagaren gör motstånd i att mötas kan det skapa en vilsenhet i lärarens pedagogiska praktik. Det visar forskaren Filippa Millenberg i en avhandling om undervisning på hantverkskurser.
Annat Sara Silfverskiöld om vänskap: Att gå på folkhögskola är inte bara plugg, att prata och lyssna är minst lika viktigt. Man kan också få vänner när man hjälper någon.
Utbildningspolitisk talesperson Med brister i skolan är folkhögskolan viktigare än någonsin. Folkbildningen ska vara grunden men den behövs även för kompetensförsörjning med olika yrkesutbildningar. Det var centrala synpunkter under en debatt på Folkhögskoleforum.
Krönika Folkhögskolans styrka är en helt annan, den går mycket djupare och är betydligt mer central för samhällsutvecklingen. Det skriver Hans Carstensen, folkhögskollärare och författare.
Skolutveckling Under en månad ska alla socialdemokratiska riksdagsledamöter besöka minst en folkhögskola var.– Vi vill stärka våra kunskaper om folkhögskolornas situation, säger Magnus Manhammar (S).
Lektionstipset En yta på 40 kvadratmeter. Mer behövs inte för att få drygt hundra kilo potatis. Det har deltagarna på Jönköpings folkhögskola fått räkna ut. De går på allmän kurs och har valt tillvalskursen ”Hållbart liv”.
Skolfinansiering Omkring hundra tusen deltagare går på folkhögskola. Och folkbildning inom studieförbund erbjuds i alla landet kommuner, visar en rapport. Samtidigt väntas stora neddragningar för folkbildningen.Det får stora konsekvenser för människors tillgång till bildning och utbildning i hela landet, kommenterar Maria Graner på Folkbildningsrådet.
Reportage Rent krasst har vi en regering som förlitar sig på ett nationalkonservativt parti som inte ser folkbildning som bra eller viktig, av olika anledningar. Det betonar Andreas Fejes, professor i vuxenpedagogik, som även driver ett ölbryggeri och musikstudio.
Sveriges lärare I en del regioner stoppades lärare och deltagare från att manifestation för folkhögskolan i förra veckan.– Regionerna är fria att bestämma vad de har för regelverk, säger Annica Wallenborg Flynn, verksamhetschef vid Offentligägda folkhögskolors intresseorganisation, OFI.