Folkhögskolan hyr in instruktörer från BYA, Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd. Foto: Oskar Omne
Folkhögskola visar vägen för väktare och poliser
Elever på Stensunds folkhögskola i Trosa. Foto: Oskar Omne
Folkhögskollärarna
Det var smart av Stensunds folkhögskola i Trosa att lägga till en väktarprofil på sin ettåriga polisförberedande utbildning. Både polis och väktare har utvecklats till några av de hetaste yrkena på arbetsmarknaden.
– Våra deltagare är oerhört attraktiva när de är färdiga, säger den linjeansvarige läraren Tomas Nehrer.
Det ekar mellan ribbstolarna när den inbjudna instruktören Kemal Tutuncu från Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd (BYA) höjer rösten:
– Dra batongen! Upp i gard! Händerna framför kroppen!
Någon av de 13 deltagarna lyckas inte få ut batongen ur hölstret, en annan tappar den i golvet med ett generat leende.
– Om ni tappar batongen, ta upp den, men titta aldrig ner! Håll alltid ögonen på personen mitt emot.
Och så ett viktigt budskap som genomsyrar mycket av utbildningen:
– Går någon mot er, ta upp batongen och skrik ”stanna”, men ta aldrig ett steg framåt, ta ett steg bakåt. Ni är inte där för att bråka.
Linnea Halléni, 23, har svettdroppar i pannan och ett leende på läpparna när hon kommenterar kursen:
– Det är en otroligt rolig utbildning!
Det allra bästa?
– Jag får träna upp både min fysiska och mentala styrka. Och så gillar jag folkhögskolan för att man får träffa människor med så olika bakgrund.
"Det finns så många orsaker bakom kriminalitet"
Linnea Hallénis dröm sedan länge är att söka till försvarsmakten. Efter några månader på utbildningen börjar hon mer luta åt militärpolis.
– Då får jag det bästa av två världar!
Ett av de teoretiska ämnena som hon särskilt fäst sig vid så här långt är psykologi.
– Varför begår människor brott? Jag har alltmer kommit att förstå att svaret inte är uppenbart. Jag har slutat att bara tänka ”vilken jävel” när jag hör vad en kriminell person har gjort, det finns så många orsaker bakom kriminalitet.
Läraren Tomas Nehrer blir glad av att höra hennes funderingar:
– Det är ett av syftena bakom utbildningen, deltagarna ska våga ifrågasätta invanda föreställningar.
Lärarna Tomas Nehrer och Torbjörn Klefborg har märkt ett ökat intresse för väktarutbildningen. Foto: Oskar Omne
Tomas Nehrer blandar inslag av socialpsykologi, sociologi, kriminologi och juridik för att få deltagarna att vidga sina perspektiv.
Vidare bjuder skolan in externa föreläsare, ordnar studiebesök och låter deltagarna möta yrkesverksamma poliser.
Och så använder sig förstås Tomas Nehrer av sin 20 år långa erfarenhet som polis:
– Jag vet vad som kan möta dem därute om de väljer att gå vidare och utbilda sig till poliser, en handfull av årets deltagare har det målet. Allt som de får med sig på den här väktarutbildningen lirar med polisyrket.
"Fastnat för folkhögskolans bildningsideal"
Själv började han arbeta på Stensunds folkhögskola för ett par år sedan, efter ett mellanspel som yrkeslärare på gymnasiet då han också fick ihop sin lärarexamen. Naturen härute lockade förstås, en slottsliknande herrgård med vidsträckt utsikt över Gälöfjärden.
– Det är en njutning att få göra ett strandhugg med en av våra båtar eller bada vedeldad bastu, säger han och pekar mot bryggan medan vi får en visning av hela området runt skolan som drivs av Svenska Frisksportförbundet.
– Men framför allt har jag fastnat för folkhögskolans bildningsideal, att ta tillvara deltagarnas egna erfarenheter. Jag är snart klar med min folkhögskollärarexamen, det känns som att det är här jag hör hemma.
"De som gått här får en blåljusinsyn"
Hans kollega Torbjörn Klefborg, ämneslärare i svenska och religion med bakgrund inom kriminalvården, berättar att det var under 00-talet som den polisförberedande profilen lanserades:
– Man kan säga att de som gått utbildningen här får en blåljusinsyn. Vissa är färdiga poliser i dag, andra har blivit till exempel brandmän eller ambulansförare. Här förbereder man sig för människovårdande yrken, man lär sig ta människor.
Det är känt att landets polisutbildningar saknar tillräckligt med lämpliga kandidater, att de som söker helt enkelt inte håller måttet.
– Därför är den här typen av utbildning så viktig, säger Tomas Nehrer. Här kan de förbereda sig inför ansökningen eller kanske komma till slutsatsen att polisyrket trots allt inte är något för dem.
Vad är det som inte stämmer för vissa?
– Det handlar ofta om självbilden, den kan vara för grandios vilket inte rimmar varken med polis- eller väktaryrket. Eller så har de brister i förmågan att kommunicera eller i förståelsen för hur andra människor har det.
Men flera har mognat under utbildningen, blivit tryggare i sig själva. En av Tomas Nehrers metoder är att ge dem i hemuppgift att se utvalda avsnitt av tv-serier.
– Jag har använt ”Snabba cash”-avsnittet med unga Tim som har en frånvarande mamma och en pappa som inte sätter gränser och som till sist lockas in i det kriminella gänget. Och jag har använt ”Tunna blå linjen”-avsnittet där polisen Sara tappar fattningen under en demonstration och börjar använda batongen besinningslöst.
Syftet med klippen?
– De har lett till väldigt bra diskussioner om rätt och fel och hur det mänskliga psyket kan fungera.
Tilde Fernstedt, 19, är ytterligare en deltagare som vill sprida lovord om utbildningen. Tanken att bli ordningsvakt har funnits sedan 10-årsåldern:
– Jag har träffat många otrevliga väktare och ordningsvakter genom åren. Så tillsist ramlade polletten ner: jag vill ini branschen och göra skillnad! Jag vill jobba med människor.
Tilde Fernstedt i djup koncentration inför nästa fysiska pass. Foto: Oskar Omne
Till våren blir det fem veckors praktik och Tilde Fernstedt har redan kontakt med ett bevakningsföretag i hemstaden Nyköping.
– De behöver hela tiden folk!
För så är det: bevakningsbranschen har stora behov och är ”stormförtjusta” över utbildningen, berättar Tomas Nehrer.
– Det talas om 2 500 nyanställningar varje år. Rysslands invasion har fått efterfrågan att öka ytterligare då fler skyddsvärda objekt måste få bättre bevakning.
"Till hösten kan vi ta in ännu fler"
I dag finns väktarprofilen på ytterligare en handfull folkhögskolor och några till är på gång. Den lagstadgade väktarutbildningen är på 300 timmar (inklusive praktik) och erbjuds också ”inhouse” på bevakningsföretagen – men företagen föredrar förstås kandidater från folkhögskolorna som redan är färdigutbildade.
I och med att väktaryrket också kräver körkort har Stensunds folkhögskola ett samarbete med en trafikskola som erbjuder rabatterade priser på körkortsutbildning.
Framöver kan säkerhetsföretagen komma att få ännu fler nybakade väktare från Stensund:
– Hittills har vi bara erbjudit allmän kurs där deltagarna får läsa in ämnen som de saknar betyg i, berättar Tomas Nehrer. Men till hösten startar vi en särskild kurs också och kan därmed ta in ännu fler.
Polisförberedande och väktare
Några profilämnen i den allmänna kursen är:
- Krininologi och kriminalitet i samhället
- Grundläggande juridik
- Människan och rättssamhället
- Fysträning och idrott, teori och träningslära
- Drogberoende och behandling, droger och beteende
Deltagarna gör även studiebesök och möter yrkesverksamma poliser. Efter utbildningen kan deltagarna börja arbeta som väktare och de är förberedda för fortsatta studier på Polishögskolan.
Mer information finns på Stensunds folkhögskolas hemsida.