Lovordar folkhögskolans människosyn

Inom folkhögskolan finns en plats för alla och en människosyn som går ut på att alla kan lyckas. Det säger Annica Wallenborg Flynn, ny verksamhetschef för Offentligägda folkhögskolors intresseorganisation, OFI. Foto: Getty Images
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Folkhögskolan

Mångfalden och människosynen är det Annica Wallenborg Flynn nämner först när hon förklarar varför hon vill leda Offentligägda folkhögskolors intresseorganisation, OFI. Den 15 februari tillträder hon jobbet som verksamhetschef. Hon betonar även att lönerna måste upp för att det ska bli lättare att rekrytera lärare till folkhögskolan.

Annica Wallenborg Flynn älskar folkhögskolan som skolform. Nu får hon chansen att låta kärleken spira då hon blir ny verksamhetschef för Offentligägda folkhögskolors intresseorganisation, OFI.

– Jag ser fram emot att jobba på en mer strategiskt nivå. Jag älskar folkhögskolan och vill tillbaka dit där jag har mitt hjärta, säger hon.

Det senaste året har Annica Wallenborg Flynn varit rektor på Åsö Vuxengymnaisum i Stockholm. Tidigare har hon arbetat som rektor på Alma folkhögskola och Bollnäs folkhögskola. Hon är också utbildad folkhögskollärare 

Varför älskar du folkhögskolan?

– Många människor har en romantisk bild av att året på folkhögskola var det bästa i deras liv, och jag tror verkligen att det är så. Här finns en plats för alla och en människosyn som går ut på att alla kan lyckas om de får rätt förutsättningar. Dessutom är folkhögskolan snabbfotad och har en beredskap för vad samhället behöver.

Vilka blir de viktigaste frågorna som du får ta tag i?

– Bland det viktigaste blir att se till att finansieringen säkerställs. Vi kommer att få svårt att rekrytera lärare eftersom lönegapet i förhållande till gymnasieskolan och komvux bara blir större. Många lärare vill jobba inom just folkhögskolan men det finns ändå en gräns för hur stor skillnaden får vara.

Hur har folkhögskolornas ekonomi påverkats under pandemin? Är det risk för personalneddragningar?

– Det har varit jättejobbigt för framför allt skolor som har konferensverksamhet och internat, men jag vet ingen skola som är på väg och läggas ner. Folkhögskolor är fantastiska på att överleva. De har fått statliga bidrag, men för många har det ändå varit kännbart, absolut.

Det är valår – hur kommer det märkas i OFI:s arbete?

– Tillsammans med RIO-skolorna har vi bokat in möten med en rad politiker för att få en bild av hur de tänker. Det finns krafter som ifrågasätter finansieringen till folkhögskolan. Därför måste vi visa att det vi gör har stor betydelse för samhällsekonomin, inte minst genom att vi med våra utbildningar får människor i utanförskap tillbaka till arbetslivet.

Hur stort utrymme tycker du att allmän kurs ska få ta?

– Folkhögskolan ska ha stor frihet att skapa sitt kursutbud. Mitt hjärta ligger i mångfalden, men allmän kurs är jätteviktig och riktmärket 15 procent av det totala utbudet får inte får sänkas.

Hur tror du att folkhögskolornas utbud kommer se ut de närmaste åren?

– Vi måste fortsätta med våra demokrati- och bildningsuppdrag och inte bli för nyttofokuserade. Men vi ska också vara en aktör i regionerna och erbjuda yrkesutbildningar. Det är vi bra på och det kommer nog att ta ännu mer plats de kommande åren.

TIPS:  Även Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation Rio, har ny ledning. Läs intervjun med Olle Westberg, tillträdande generalsekreterare.