Flera års fusk i miljonklassen på folkhögskola

Folkhögskolan Albins har utretts under över ett år för fusk med statsbidraget. Väldigt allvarligt, enligt Jan Jonsson, enhetschef för statsbidrag till folkhögskolor på Folkbildningsrådet.

Folkhögskolan Albins som drivs i LO:s regi ska betala tillbaka sex miljoner kronor för statsbidragsfusk. Skolans rektor tycker inte att de har gjort något fel.

Albins folkhögskola i Landskrona som drivs av regionala LO-förbund får nu hård kritik. Folkhögskolan har granskats av Folkbildningsrådet i över ett år på grund av anklagelser om brister i arbetsmiljön samt misstankar om fusk med statsbidrag. Nu har Folkbildningsrådet beslutat att Albins folkhögskola ska återbetala 6 miljoner kronor. Uppgifterna om oegentligheterna kommer från både nuvarande och tidigare anställda.

Förra året ledde hög arbetsbelastning till avhopp och långa sjukskrivningar, vilket tidningen Folkhögskolan rapporterade om. Då tillbakavisade skolans rektor kritiken.

– Vi har följt lagar och avtal. Den ekonomiska situationen har varit ansträngd och på så sätt påverkat arbetsmiljön, men vi har gjort vad vi kan för att motverka negativa konsekvenser, sa hon då.  

Manipulerat uppgifter

Tidningen ”Dagens Arena” har publicerat flera artiklar om arbetsmiljön och Folkbildningsrådets pågående utredning. De har haft kontakt med en visselblåsare som uppger att hen själv deltagit i fusket på order, och att skolan har manipulerat uppgifter om deltagarveckor, vilket ska ha resulterat i fusk motsvarande miljontals kronor årligen. Men rektorn nekar även denna gång.

–  Vi och Folkbildningsrådet har tolkat det här på olika sätt. Det är inte så att vi har gjort någonting med illvilja, säger Rosa Andersson.

Det här har Folkhögskolan Albins gjort sig skyldig till, enligt Folkbildningsrådet:

  • Ledningen har fattat beslut som kraftigt påverkat både personalen och genomförandet av allmän kurs.
  • Lektioner har ställts in eller hållit låg kvalitet, vilket har lett till minskad motivation och hög frånvaro.
  • Skolan har utfärdat studieomdömen till deltagare med mycket låg närvaro.
  • Skolan har inte bedrivit sina fackliga kurser eller den allmänna kursen enligt bidragsvillkoren. När det gäller de fackliga kurserna har Albins folkhögskola lämnat in felaktiga uppgifter om deltagarantal och kursens omfattning.
  • Rapporterat deltagare som inte har genomfört kurserna och raderat närvarolistor, vilket innebär att skolan inte kan bevisa vilka som faktiskt har deltagit i kurserna.

Folkbildningsrådet ser allvarligt på det här.

– Vi ser att statsbidragen inte har använts som det är tänkt i de här kurserna. Vi har gjort en omfattande granskning och gått djupt in i uppgifterna. Det här är allvarligt, säger Jan Jonsson, enhetschef för statsbidrag till folkhögskolor till Dagens Arena som också berättar att en anonym lärare på skolan uppgett att hen närvarat vid styrelsemöten och sett hur fusket gått till. Att allt har skett medvetet, med målet att få mer statsbidrag.

– Vi var flera som sade upp oss då, berättar källan.

– Vi ville inte vara med om det. Det som gör det riktigt allvarligt är att här sitter personer från fackföreningsrörelsen som med all rätt hävdar att skattepengar till friskolor går till saker de inte ska. Samma personer säger att det är skillnad när det gäller oss, för då går pengarna till en bra sak.

LÄS MER:

Hård belastning för lärare på folkhögskola

Varannan folkhögskola drar ner på personal

Slaget mot folkhögskolorna – ”Det är en tragedi”