S:ta Birgitta firar nya lokaler

Diakonen Conny Strömberg tände ett ljus och läste en egen författad bön för den avlidne påven under ceremoni på S:ta Birgittas folkhögskola.

Fyra dagar efter påve Franciskus död invigde Sverige äldsta katolska folkhögskola, S:ta Birgittas, sina nya lokaler i Älvsjö. Några dagar tidigare var Anders Arborelius på besök.
Inledningen blev ljus och framåtblickande, med regeringen på plats.

Efter flera års letande efter passande lokaler hittade S:ta Birgittas folkhögskola fram till det vackra Klockhuset i Älvsjö i södra Stockholm, en byggnad från 1920-talet beställd på sin tid av AB Stockholmstelefon. Nu har huset fyllts med cirka 130 deltagare som går allmän kurs eller som utbildar sig till undersköterska.

Under invigningen gästades lokalerna även av äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje och ceremonin utspelade sig i den vackra hörsalen, under ett mindre krucifix på ena väggen.

Påve Franciskus.

Anna Tenje inledde med att tacka alla deltagare som valt ett yrke som leder till arbete inom äldreomsorgen. Utöver undersköterskeutbildningen erbjuder också skolan studier på gymnasienivå, som ger deltagarna behörighet att söka en framtida sjuksköterskeutbildning.

Innan ceremonin inleddes gick hon runt och talade med deltagarna, lät dem ta blodtryck och berätta om sin skola.

– Jag blev berörd av att tala med er tidigare idag, sa hon från scenen. Att så många vill bli undersköterskor och vill jobba just med äldre. Och jag är så tacksam för att S:ta Birgittas folkhögskola vill satsa på de här utbildningarna.

En tyst minut

Under sitt korta anförande uppmärksammade Anna Tenje den katolska kyrkans stora förlust:

– Jag beklagar påve Franciscus bortgång, även i Sverige är det många som känner sorg i dessa dagar – men också tacksamhet för hans arbete mot fattigdom och social rättvisa.

Rektor Bengt Almstedt vidtog med att deklarera en tyst minut, varpå diakonen Conny Strömberg tände ett ljus och läste en egen författad bön för den avlidne påven med de inledande orden:

– Barmhärtighetens gud, du kallade honom att vara herde för din flock…

För en tid sedan hade S:ta Birgitta finbesök av Anders Arborelius, Sveriges första kardinal. Nu är en av dem som ska utse nästa påve. Kan det rentav bli han?

– Det har vi förstås ingen aning om. Men det är ju intressant att hans namn nämnts i spekulationerna, säger rektor Bengt Almstedt.

Religionen är en bottenplatta

I ett samtal efteråt med rektorn beskriver han katolicismen som en ”bottenplatta” för den verksamhet de bedriver på skolan. Men bland både lärare och deltagare finns många som inte är katoliker.

– Jag skulle säga att de flesta av deltagarna inte är troende katoliker och bland lärarna kanske hälften är det, jag vet inte, det är inget vi frågar om.

Vad skulle du säga präglar pedagogiken på skolan?

– Vi sysslar mycket med existentiella frågor, kanske mer än många andra folkhögskolor. Vi vill stärka såväl individen som samhället som helhet. Vi känner att det rimmar med tidsandan. Och vi fokuserar mycket på praktiskt socialt arbete. Vår grundtanke är att människor vill göra gott mot andra, säger rektorn Bengt Almstedt och fortsätter:

– Den katolska kyrkan har haft bildningsinstitutioner i över 1 500 år, vi känner oss trygga i den traditionen.

Från hela världen

På skolan går elever från stora delar av världen, många från länder där den katolska kyrkan är stark. Men S:ta Birgitta lockar också utländska studenter med helt annan bakgrund:

Deltagaren Faouzia Yasyn.

– Jag är muslim från Marocko och trivs väldigt bra på skolan, säger Faouzia Yasyn medan hon erbjuder popcorn och snittar till besökarna. Jag kom till Sverige för fem år sedan, jag har redan lärt mig mycket mer svenska genom att gå här.

Läraren Hedvig Larsson som står intill är själv katolik, men jobbade i många år på den muslimska folkhögskolan i Kista:

– Jag tycker inte att skillnaden är speciellt stor mellan den skolan och den här, vi folkhögskolor har mycket mer gemensamt än som skiljer oss åt. Men kanske var den religiösa betoningen något starkare på Kista folkhögskola.

Nya lokaler lockar

Stiftelsen Sveriges Katolska Folkhögskola driver tre folkhögskolor – S:ta Elisabet i Göteborg, S:ta Maria i Malmö och S:ta Birgittas folkhögskola i Stockholm. På senare år har antalet sökande i Stockholm gått ner, delvis på grund av minskade statsbidrag, men också för att verksamheten varit uppdelad på ett otympligt sätt mellan lokaler i både i Stockholm och Södertälje.

– Nu ökar faktiskt söktrycket, berättar Bengt Almstedt. Våra nyrenoverade lokaler lockar och många gillar att skolan har nära till allmänna kommunikationer.