Jobbspår för kvinnor träffar rätt

Reband Raza, till höger, är projektledare för Vägen på Hagabergs folkhögskola. Nihal är en av deltagarna som har gått "Scania-kursen". Foto: Helena Isaksson Baeck.

Hagabergs folkhögskola arbetar med flera jobbspår för deltagare som gått utan arbete en längre tid. En framgångsfaktor är samverkan med kommuner, Arbetsförmedlingen och näringslivet.
– Vi stärker deltagarna och vi kan anpassa kurserna efter företagens behov, säger Reband Raza, lärare och projektledare för Vägen på skolan.

När jag ringer till läraren Reband Raza på Hagabergs folkhögskola i Södertälje håller hon på att förbereda ett besök från utbildningsdepartementet och arbetsmarknadsdepartementet. Det vill veta mer om skolans olika jobbspår, som är en del i projektet Vägen.

– Vi hoppas så klart på att våra olika jobbspår får spridning och att vi få mer pengar och förutsättningar så att de kan utvecklas ytterligare, säger Reband Raza, som är projektledare för Vägen på Hagabergs folkhögskola.

Den första kursen har varit industrispåret. Totalt deltog 16 kvinnor med utländsk bakgrund som hade varit utan arbete en längre tid. Åtta av dem fick jobb på Scania i Södertälje.

En deltagare sa att Hagaberg var det bästa som hade hänt honom i livet

Roksana Pervin

Nu har en andra omgången startat med 15 kvinnor på industrispåret. Den 21 februari är sista utbildningsdagen och sedan startar praktiken. 

– Anledningen till att det jobbspåret endast vänder sig till kvinnor är att Scania vill öka mångfalden. Arbetslösheten i Södertälje är också hög bland utrikes födda kvinnor, säger Reband Raza.

I industrispåret har en studieplan tagits fram och skolan kartlägger deltagarnas olika behov. De använder bland annat studiematerialet ”Din egenmakt” som handlar om självledarskap, framtaget av studieförbundet Sensus och Nationell samverkan för psykisk hälsa. 

En deltagare på industrispåret är Roksana Pervin. Hon trivs utmärkt på Hagaberg.

– Vi har lärt oss mycket om samhället och vi har haft grammatik och yrkessvenska, säger hon.

Roksana Pervin kom till Sverige år 2019 från Bangladesh där hon arbetade på bank. Nu ser hon fram emot att få göra praktik på Scania.

– Jag ska kämpa och hoppas på att få jobb. Vi var på studiebesök på Scania och det såg bra ut och jag såg flera kvinnor som arbetade där.

Nya utbildningar i vår

Skolan har även andra jobbspår som vänder sig till personer som har varit utan arbete i två år eller längre. Ett är handelspåret där samverkan har skett med olika livsmedelsaffärer. Nu planeras jobbspår inom lokalvård och parkskötsel, vård och omsorg samt utbildning till bussförare. De utbildningarna planeras att starta under våren.

– Utrikes födda får en hel del språkträning och vi har flera inslag om hur det fungerar på arbetsmarknaden. Dessutom inriktar vi oss på den bransch vi utbildar för, till exempel genom att läsa om olika begrepp inom industrin eller handeln.

Kurserna är på sex månader och halva tiden är praktik. Reband Raza berättar att deltagarna stärker sitt självförtroende under tiden på folkhögskolan.

– Det är väldigt värdefullt att få möta andra med liknande erfarenheter efter att kanske ha varit isolerad en tid. En deltagare sa att Hagaberg var det bästa som hade hänt honom i livet och då hade han varit i Sverige i många år. En annan deltagare var mycket tillbakadragen och hade svårt för svenska men på slutet av kursen berättade hon för en kommundirektör om värdet av jobbspåret. 

I möten lyfter jag det som vi i är bra på.

Skolan har jobbar utåtriktat med de olika projekten och har stärkt samarbetet med Arbetsförmedlingen, kommuner och näringsliv.

– I möten lyfter jag det som vi i är bra på. Vi stärker deltagarna och vi kan anpassa kurserna efter deltagarnas och företagens behov. 

Det är också viktigt att ofta stämma av med våra samarbetspartners att allt fungerar på praktiken och om det är något som vi på skolan bör ändra på i projekten. 

Det här är Vägen

  • Totalt 15 folkhögskolor i landet är med i projektet Vägen.
  • Huvudsyftet är att öka övergångar från folkhögskola till arbetsliv eller vidare studier. 
  • Det är ett treårigt projekt med målsättning att nå drygt 800 deltagare fram till 2026. 
  • Projektet har en budget på 157 miljoner kronor, varav Europeiska socialfonden bidrar med 85 miljoner kronor. 
  • Folkbildningsrådet är projektägare för Vägen.
  • Just nu byggs Kunskapsbanken VÄGEN upp på Sveriges folkhögskolors hemsida. Syftet är att sprida goda exempel från medverkande skolor.

Källa: Folkbildningsrådet