”Föraktet för politiker minskar”

Det krävs hårt jobb, men det går att bidra till förändring i samhället, enligt de här deltagarna. Från vänster: Vilgot Folkegård, Paola Zelaya, Morgan Hammarlund, Emelie Nord och Viktoriia Nikolova. Foto: Oskar Omne.

Det politiska engagemanget har ökat på Åsa folkhögskola sedan Morgan Hammarlund drog igång Demokratipatrullen. Liksom politikernas intresse för folkhögskolan.

Politik är rena sandlådan. Så kan folkhögskolläraren Morgan Hammarlunds deltagare uttrycka sig innan de har deltagit i det löpande projektet ”Demokratipatrullen”, där de besöker kommun- och regionfullmäktige ett par gånger per år.

– Unga människor kan ha ett politikerförakt men när de har varit på de här mötena inser de att politiker är vanliga människor, säger Morgan Hammarlund.

Åsa folkhögskola ligger utanför Katrineholm och projektets syfte är att få deltagarna att förstå att landets medborgare har ett gemensamt uppdrag, oavsett politisk färg.

– Väl hemma fortsätter debatten i klassrummet och intresset för politik brukar verkligen öka. Dessutom får politikerna bättre kunskaper om vilken betydelse folkhögskolan har i samhället.

Efter besöken på kommunfullmäktige följer de upp med samtal och diskussioner. Foto: Oskar Omne.

Under arbetets gång brukar det gå upp för deltagarna att det är möjligt att göra skillnad.

– De kan vara svårt att påverka rikspolitiken men man kan jobba politiskt i sin egen kommun. En av våra deltagare, som tidigare var hemmasittare, har blivit invald i en politisk nämnd, säger Morgan Hammarlund och berättar om en fråga som skapade stort engagemang.

– Vid ett möte fördes en diskussion om en grundskola som eventuellt skulle läggas ned. Det skapade verkligen debatt.

Ibland blir de inbjudna till fika efter mötet.

– Det blir en naturlig kontaktyta. En av deltagarna pratade om diagnoser med en politiker. Då fick politikern mothugg. Det visade sig att deltagaren visste mycket mer om det än vad han gjorde, säger Morgan Hammarlund.

Så funkar Demokratipatrullen

  1. Det här är en frivillig aktivitet. Börja med att förklara syftet med projektet och gå igenom mötesdatum och dagordningar som finns på kommunernas hemsida. Prata om svåra begrepp som ”presidium”, ”motion ”och ”att yrka bifall”.
  2. Demokratipatrullen passar även för distansundervisning. Politiska möten sänds ofta digitalt och finns kvar på kommunens hemsida. Vid distansundervisning kan arbetsmetoderoch upplägg vara desamma som i ett klassrum. Men att se mötena ”live” är mer spännande och ger ofta bättre diskussioner efteråt.
  3. Det uppföljande arbetet kan variera beroende på vilka frågor som lyfts eller om det finns allmänna frågor som måste förtydligas. På Åsa folkhögskola organiseras skolrådet enligt samma modell som kommunfullmäktige, vilket förstärker förståelsen för demokratiskt arbete.
  4. Ibland bjuds lokala politiker in. Då får de deltagare som vill skriva egna anföranden. I maj ska Åsa folkhögskola arrangera ”Åsadalen”, för första gången, parallellt med Almedalsveckan. Då får deltagarna chansen att möta politiker och debattörer i öppen dialog. Syftet är att föra samtal med en vuxen på en respektfull nivå, utan pajkastning. Ambitionen är också att skapa en nyanserad och respektfull politisk kultur.

Morgan Hammarlund

Namn: Morgan Hammarlund.

Bor: Katrineholm.

Familj: Fru och tre barn.

Utbildning: SO-lärare. Läser just nu en kurs på folkhögskollärarprogrammet.

Fritid: Familjen, kultur och natur.

Därför blev jag folkhögskollärare: Jag älskar alla mänskliga möten där bildningen står i centrum.

 

LÄS ÄVEN:

Junite både förenar och engagerar