Debatt: Regeringen måste tänka om
Olle Westberg, generalsekreterare rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (RIO), är kritisk till att folkhögskolan tvingas minska antalet utbildningsplatser. Foto: RIO.
Debatt Landets folkhögskolor tvingas minska antalet utbildningsplatser i höst, trots att behovet är stort. Oacceptabelt, enligt Olle Westberg, generalsekreterare för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (RIO).
Den demografiska utvecklingen innebär att färre ska försörja allt fler. Kompetensförsörjningen är därför en central samhällsutmaning. Men samtidigt som arbetsgivare har stora rekryteringsbehov är många arbetslösa. De arbetslösa har inte det kunnande som behövs. Utbildning för fler är därför nödvändigt för att möta framtidens behov.
Utbildningsformen folkhögskola är en fristående, framgångsrik, icke vinstdriven och rikstäckande utbildningsform som sedan 1868 är en omistlig del av det svenska utbildningslandskapet.
Folkhögskolan är även viktig lokalt och regionalt. Det regionalekonomiska avtrycket, i form av konsumtion av varor och tjänster, är över 50 miljoner kr per år och skola. Men medan övriga utbildningsväsendet ges resurser för att utöka sin verksamhet tvingas den utan vinstintresse drivna folkhögskolan minska antalet utbildningsplatser.
Endast fem procent hoppar av
Nivån på anslaget till folkhögskolan i statens budget för 2024 innebar färre utbildningsplatser. Folkhögskolan omfattas inte heller av regeringens satsning på yrkesutbildning, endast yrkesvux och yrkeshögskolan byggs ut med fler utbildningsplatser.
En jämförelse visar att 25 procent av de studerande på yrkeshögskolan avbryter sin utbildning. Andelen avhopp från yrkesvux är 14 procent. På folkhögskolans yrkesutbildningar är avbrotten fem procent.
Flera tunga instanser är med rätta kritiska mot regeringens utbildningspolitik. Riksrevisionens granskning visar på brister i regeringens styrning och utformning av satsning på yrkesvux. Riksrevisionen menar att folkhögskolan är viktig för personer med kort utbildningsbakgrund men att regeringens politik inte når dessa.
Bättre på att omsätta forskning
Finanspolitiska rådets granskning visar att regeringen behöver bli bättre på att omsätta forskning och beprövad erfarenhet i faktiska åtgärder; det är riskfyllt att förlita sig på yrkesutbildningar på komvux.
Alla är överens om att fler behöver utbildning men den framgångsrika folkhögskolan tvingas minska antalet utbildningsplatser. Regeringen måste tänka om och bejaka en mångfald av utbildningar för att möta framtidens behov av större kompetens. Det är bra för individerna och det är bra för Sverige.
Olle Westberg, Generalsekreterare rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation RIO.
Artikeln publicerades ursprungligen på Sveriges folkhögskolors hemsida. Åsikterna är skribentens egna.