Bibelgaming på schemat

Bibelläraren Emil Jonzon bredvid en spelbild och en bibel.

Folkhögskolläraren Emil Jonzon på Mariannelunds folkhögskola ska hålla i en kurs där spelkulturen och kristna värderingar förenas.

Snart startar kursen ”Bibelgaming” på Mariannelunds folkhögskola, där bibeln möter spelkulturen. Är den ett sätt att locka nya deltagare? Ja, absolut, berättar Emil Jonzon, bibellärare på skolan.

Ni kör igång med kursen ”bibelgaming” till hösten. Vad är det?

– Vi tänker att det finns en stor målgrupp här. Många unga människor har gaming som en del i sin identitet, där gaming är en viktig del i livet. Och det gäller förstås också många med en kristen tro. Därför vill vi möta det på ett positivt och konstruktivt sätt, i kombination med bibelstudier, säger Emil Jonzon, lärare i bibelstudier.

Är det här ett sätt att locka en ny målgrupp till folkhögskolan?

– Det är det ingen tvekan om. Vi hoppas kunna nå människor som vi annars inte når. Vi tycker att vi har identifierat en grupp som inte söker sig till våra bibelkurser, men som vi tror skulle ha glädje av det.

Hur hänger Bibeln och gaming ihop?

För en del hänger de kanske inte ihop, men är ändå två beståndsdelar i ens identitet. Att man är ”gamer” och samtidigt en kristen. Det vi önskar göra är att hjälpa deltagarna att låta dessa två identiteter mötas och belysa varandra.

För en del hänger de kanske inte ihop, men är ändå två beståndsdelar i ens identitet.

Emil Jonzon.

Hur menar du då?

Det finns mycket positivt i gamingkulturen som är lätt att bejaka även utifrån en kristen etik: teamarbete, kreativitet, skönhet och skapande. Men sen finns ju också utmanande frågor som våldsförhärligande, sexism och frågan om beroende. Den typen av frågor vill vi också väcka. Och hur man kan hantera dem.

Finns det risk att ni bidrar till ett ökat beroende?

– Nej, det tror jag inte. Och att spela ingår inte i kursen, även om det naturligtvis kommer spelas en del utanför studierna. Men jag tror att den härliga miljön på internatet stimulerar till att också göra en hel del annat än att spela.

Hur kommer upplägget att se ut?

– Kursen är en terminskurs, där två dagar i veckan ägnas åt gamingstudier och tre åt bibelstudier. Under gamingdagarna kommer deltagarna bland annat att göra spelanalys där man också gör kopplingar till Bibeln. Hur gestaltas exempelvis teman som hjältemod och god karaktär i olika spel respektive Bibeln. Vi kommer också göra studiebesök hos spelutvecklare. Dessutom ska deltagarna få lära sig att göra livestreams och hålla i ett LAN i kyrklig miljö.