Bertil-effekten: folkhögskola når miljoner med humor

Filmerna om karaktären Bertil Nyström, spelad av Sven Björklund, är en del av Västerbottens folkhögskolas reklamkampanj. Foto: Västerbottens folkhögskola/Youtube.
Nyhet Den pensionerade Bertil Nyström har blivit en av vårens största virala succéer, med över två miljoner visningar. Men Bertil finns inte på riktigt. Med humor och fiktiva filmer gör Västerbottens folkhögskola något ovanligt – reklam för sig själv.
Den pensionerade folkhögskolläraren. Han har inte förstått att han faktiskt inte längre är anställd. Allt är som vanligt fast ändå inte. Det är så ovanligt att han inte ens finns på riktigt, bara i skådespelaren Sven Björklunds tappning, i reklamfilmer med Västerbottens folkhögskola som avsändare. Filmerna om Bertil har gjort viral succé, med över två miljoner visningar den här våren.
Anna Sjödin, folkhögskolechef på Västerbottens folkhögskola berättar om hur de, både rektorer och kommunikatörer inom länsbildningsförbundet Folkbildning Västerbotten, pratade om vad som kan göras för att öka kännedomen om folkhögskolan. Det är ett ständigt pågående samtal och kommer ur en känsla av att det är alldeles för få som vet vad folkhögskolan är för något.
– Det resulterade i en serie filmer om Bertil. Syftet är att öka kännedomen, med hjälp av nyfikenhet. Ett sekundärt syfte är att skapa en stolthet hos de många som redan gillar folkhögskolan, säger Anna Sjödin.

Anna Sjödin, chef på Västerbottens folkhögskola.
En beige västerbottning
Sven Björklund är en del av humorgruppen Klungan, har varit med i radioprogrammet ”Mammas nya kille” och i ett barnprogram på SVT, ”Dafo”. Han är som gjord för att gestalta Bertil Nyström, en något beige västerbottning som är lite sävlig, en aning långsam och noggrann.
– Redan när vi pratade om vad vi ville göra, från början, var det viktigt med humor och glädje. Det föll sig ganska naturligt att anlita Sven och regissören Jakob Arevärn. De är väldigt begåvade personer och det är väldigt roligt att det gick att genomföra projektet, och att det blev så bra, konstaterar Anna Sjödin.
Hon lägger till att det är väldigt kul att se när proffs jobbar och funderar sedan över vad det är som gör att filmerna som bland annat finns på Youtube, har blivit så populära.
– Filmerna genomsyras av det där som vi inom folkhögskolan är väldigt stolta över, kreativiteten, friheten, gemenskapen, bredden på utbildningar och kurser. Filmerna speglar det med en allmänmänsklig humor. Jag tror att man kan känna igen både sig och andra i det Bertil gör och hur han resonerar, även om man inte är på folkhögskola, säger Anna Sjödin.
Ost och dans
Det är kommunikatörer på Västerbottens folkhögskola och på Strömbäcks folkhögskola som har arbetat fram ett underlag med idéer kring varje film. Sedan har filmteamet haft mycket frihet i skapandet av vad de själva har velat göra, oavsett om det har handlat om Bertils utläggning kring den måttligt framgångsrika kursen ”Ost och dans” eller om när bageri och friskvårdsutbildningarna möttes.
Men ska folkbildningen och folkhögskolorna verkligen producera reklamfilmer?
– Ja, det tycker jag att vi kan göra. Att öka kännedomen är en väldigt central uppgift, framför allt i dagens samhälle där folkbildningen kan främja kritiskt tänkande och öka medvetenheten. Det har vi ett gemensamt ansvar för. Filmerna finns främst i sociala medier. Men det handlar också om att nå politiker och om att finnas och synas på olika ställen, och om att stå upp för folkhögskolan. Det är faktiskt helt avgörande i dagsläget, att vi är engagerade i det och att vi hjälps åt. Filmerna är ett bra exempel på samarbete. Här har vi gått ihop och gjort någonting tillsammans, som når längre än bara de redan invigda, konstaterar Anna Sjödin.
Nöjt berättar hon om en kollega från Region Västerbotten som i sin tur är med i en chatgrupp där folk från folkhögskolor i hela Sverige finns med. En person från Stockholm skriver entusiastiskt om Bertil-filmerna: ”Har ni sett vad Bertil har gjort i dag?”.
– Det är viktigt för demokratin att vi inom folkhögskolan står upp för det vi gör, att vi är stolta över det vi gör och att vi försöker nå fler, att skapa nyfikenhet, understryker Anna Sjödin.
Bakom projektet står rektorer och kommunikatörer inom länsbildningsförbundet Folkbildning Västerbotten – en sammanslutning med alla sju folkhögskolorna i området.
Se fler humorfilmer med Bertil Nyström på folkhögskolans youtube-kanal här.