Anna Ekström: Ett svek mot folkhögskolan

Anna Ekström, ordförande för Rörelsefolkhögskolorna, uttrycker stark kritik mot regeringens vårändringsbudget. Foto: Oskar Omne.
Budget Regeringen har återigen valt att bortse från Sveriges folkhögskolor. Det framgår i vårändringsbudgeten som presenterades den 15 april. Anna Ekström, ordförande för Rörelsefolkhögskolorna, ser med oro på beslutet och beskriver det som djupt beklagligt.
709 miljoner kronor har avsatts för vuxenutbildning i budgetförslaget 2025, men folkhögskolorna är uteslutna. Av den summan går 302 miljoner till regionalt yrkesvux och 407 miljoner till Myndigheten för yrkeshögskolan, med syftet att skapa fler utbildningsplatser på korta kurser.
– Det är utmärkt att regeringen satsar på vuxenutbildning i det svåra arbetsmarknadsläget, men att de utesluter folkhögskolorna i utspelet om vuxenutbildning gör oss oroliga, säger Anna Ekström, ordförande på Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (RIO) i ett pressmeddelande.
400 miljoner kronor mindre
Under ledning av tidigare regeringar växte stödet till folkhögskolornas yrkesutbildningar stadigt år efter år. Men 2022 började anslagen att minska. Om den utvecklingen fortsätter beräknas folkhögskolorna stå med omkring 400 miljoner kronor mindre vid mandatperiodens slut, jämfört med dess början.
– Detta samtidigt som inflationen har urholkat anslagen. Som en konsekvens läggs yrkesutbildningar på folkhögskola ner över hela Sverige, samtidigt som arbetsgivarna skriker efter yrkesutbildade, säger Anna Ekström.
Även Tomas Rosengren, ordförande på Sveriges Lärare, anser att situationen är djupt olycklig.
– Folkhögskolorna skulle kunna spela en mycket större roll i tider som dessa – präglade av lågkonjunktur, social oro och ett stökigt världsläge, säger han.
Vaskar viktiga resurser
Han betonar att folkhögskolan skapar förutsättningar för omskolning och kan vara en trygg plats att börja hitta en väg ut i livet. Dessutom menar han att folkhögskolorna skulle kunna bidra till totalförsvaret.
– I stället leder denna inställning från regeringen i praktiken till en ännu tajtare ekonomisk situation på varje folkhögskola. Jag tycker att det är dags för lite politisk medvind för folkhögskolan. Att man ser oss som den tillgång vi faktiskt är i stället för att vaska viktiga resurser i det långsiktiga samhällsbygget.
Trots att regeringen nu gör en satsning på vuxenutbildning, riktas de statliga medlen till den regionala yrkesvuxenutbildningen – en utbildningsform som i dagsläget bara nyttjas till omkring 56 procent. Samtidigt stängs folkhögskolorna ute från möjligheten att delta i upphandlingen.
– I praktiken kommer många utbildningsplatser i satsningen aldrig att se dagens ljus. Vi uppmanar därför regeringen att tänka om och att i kommande satsningar ta tillvara folkhögskolans stora potential att bidra till kompetensförsörjningen, säger Anna Ekström.
LÄS ÄVEN:
Folkbildningsrådet: Högre statsbidrag och fler yrkesutbildningar